2018. március 3., szombat

Negyedszázada lendületben




.

A Budafoki Dohnányi Zenekar idén ünnepli hivatalos zenekarrá válásának 25. évfordulóját. A Budafoki Dohnányi Zenekar (BDZ) Magyarország egyik legdinamikusabb és legsokoldalúbb szimfonikus zenekara. A fenntartó Budafok-Tétény Budapest XXII. Kerület Önkormányzata jóvoltából 1993 óta hivatásos együttes az elmúlt negyedszázadban az ország egyik vezető együttesévé vált.

A Budafoki Dohnányi Zenekar 97 munkavállalót foglalkoztat, ebből 88 muzsikus. A zenekar ügyvezető-zeneigazgatója Hollerung Gábor, Liszt-díjas, Érdemes művész, karmestere Werner Gábor. A 2018. évtől a zenekar Első Vendégkarmestere a nemzetközi hírű, osztrák-olasz zeneszerző-karmester Guido Mancusi, rezidens zeneszerzője pedig korunk egyik legtehetségesebb magyar komponistája, akihez a zenekart sok közös munka és ősbemutató köti: Gyöngyösi Levente. A BDZ-nek a Müpával közös bérletsorozata van a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, két bérletsorozatot szervez a Zeneakadémián, és jelentős szerepet játszik a fenntartó kerület kulturális életében. A Zempléni Fesztivál rezidens zenekara, emellett pedig a legrangosabb fesztiválok résztvevője (Budapesti Tavaszi Fesztivál, Cafe Budapest, Zsidó Kulturális Fesztivál, Miskolci Operafesztivál, Beethoven Budán stb.). A BDZ olyan emblematikus produkciók létrehozója és kezdeményezője, mint a Havasi produkció, a Cinemusic illetve Filmharmonikusok koncertek. 2017 januárjában José Carreras, novemberben pedig Andrea Bocelli koncertjén működött közre.
A zenekar a rendszerváltás után létrejött zenekarok jellegzetes sorsán osztozik: fenntartói és állami támogatása összességében messze elmarad a hasonló nagyságú, a rendszerváltás előtt már létező együttesekéhez képest. A BDZ a magyar kulturális életben egyedülálló módon innovatív programjaival, közönségbarát produkcióival, tudatos ifjúsági- és közönségnevelő tevékenységével a harmadik legnagyobb költségvetésű zenekar lett Magyarországon a Fesztiválzenekar és a Nemzeti Filharmonikusok mögött. 2017-ben a Budafoki Dohnányi Zenekar bevételei meghaladták az 1,130 milliárd forintot. Az együttes az elmúlt évben összesen 292 millió forint fenntartói és központi állami támogatásban részesült, 323 millió forint Taotámogatást fogadott be, és több mint 515 millió forint jegy-és működési bevételt produkált.
Az együttes 2017-ben 97 hangversenyt adott, ebből 15 cross-over produkció volt (hét Havasi, öt filmzene és három ABBA-produkció), és öt hangfelvételt készített (köztük: Bartók Béla A Kékszakállú herceg vára és Dubrovay Három zongoraverseny). A hagyományos zenei programok keretében négy szcenikus produkciót mutatott be a Müpában. Két operaprodukció közreműködője volt a Magyar Állami Operaházban; a Kodály-év alkalmából az Énekel az ország produkcióban mintegy 500 énekessel adta elő Kodály Budavári Te Deumát, az Éneklő magyarság keretében pedig Kodály Psalmus Hungaricusa szólalt meg háromszáz erdélyi és magyarországi énekes előadásában Csíkszeredán.
A tavalyi év kiemelkedő eseménye volt a zenekar által íratott új magyar opera-musical ősbemutatója - Gyöngyösi Levente Mester és Margaritája - a Miskolci Operafesztiválon. A zenekar készítette el a FINA Vizes Világbajnokság záró rendezvényének hangfelvételét. Az együttes új hagyományt teremtett a Pesti Vigadóban a monarchia aranykorát idéző Aranybállal, a Zempléni Fesztiválon pedig a rendezvény rezidens zenekaraként négy nagysikerű produkcióval lépett fel. A zenekar új mini fesztivált kezdeményezett Barokk randevú címen Keszthelyen, és az MMA évadját is a BDZ nyitotta meg. Emellett már több éve pedagógiai programot is indított a Zenekari Akadémiával, ahol végzős konzervatóriumi és zeneművészeti egyetemi hallgatók számára tart nyári kurzust, ezzel segítve a fiatalok zenekari képzését. A Dohnányi Akadémia nemzetközi karmesterkurzusa pedig rövid idő alatt szerte a világban ismertté vált, hatalmas érdeklődés övezi, jelentős mértékben a zenekar színvonala miatt.
A zenekar a magyarországi előadóművészeti szervezetek között egyedülállóként saját magazint ad ki Hangoló néven. A zenekarban számos kamaraegyüttes működik: Budapest Saxophon Quartet, Corpus Harsona Quartet, BOZ Quartet, Color Kvartett, Trüffel Kvartet, á la cARTe Kamaraegyüttes, Swing á la Django, és szintén egyedülálló módon a Budafoki Dohnányi Zenekar saját Big Banddel is rendelkezik.
A Budafoki Dohnányi Zenekar 2018 tavaszi imázs kampányán és jubileumi Hangoló Különszámán túl két hangversennyel is ünnepli negyedszázados évfordulóját: április 25-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és május 9-én fenntartó kerületében, a budafoki Klauzál Házban, a Budafok-Tétényi Tavaszi Művészeti Fesztivál nyitóhangversenyén.
Az együttes a jövő évadban is a tőle megszokott változatos, színvonalas programokkal várja az érdeklődőket. Jövő évi bérletei március 19-től újíthatóak meg, az új bérletek foglalására április 4-től van lehetőség.
http://www.bdz.hu


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: