2018. március 6., kedd

A Pannon Filharmonikusok Titánium-évada




.

Egy szimfonikus zenekar és maga a muzsika akár a titániumkvarc, szilárd struktúrával őrzi a mélyben rejlő kincseket. A Pannon Filharmonikusok 2018/2019-es Titánium-sorozata a Müpában a bécsi klasszikusoktól Eötvös Péter művein át az érzelemgazdag cselló hangjáig vezeti a közönséget.


A struktúra és stabilitás a művészi kiteljesedés számára nyújt keretet, így az a maga szabadságában és színgazdagságában szólalhat meg a Müpa koncerttermében. A Pannon Filharmonikusok 2018/2019-es bérletsorozatában a titánium állandóságát idéző pilléreket, komolyzenei ikonokat mutat be – s hozza el a belső tartás szimfóniáit hallgatóságának.
Bécsi szelet helyett egy szelet Bécs: az évad első hangversenyének műsorát három emblematikus zeneszerző, Schönberg, Mozart és Schubert egy-egy híres műve adja Bogányi Tibor vezényletével szeptember 28-án. A hangverseny szólistái Alexander Zemstov (brácsa) és Benjamin Schmid (hegedű) lesznek. Novemberben a közönség Bogányi Gergely zongorafutamain a regényes romantikától a drámai monumentalitásig jutva csodálkozhat rá a zene végtelen gazdagságára. Mendelssohn g-moll zongoraversenyének „tündérkertjében” megpihenhet, Bruckner V. szimfóniájának „katedrálisában” erőre kaphat a lélek.
2019-et köszöntve a már többször sikert aratott Maestro Gilbert Varga könnyed eleganciával kelti életre a századforduló egyik „fenegyerekének”, Erik Satie-nek és a nagy műgonddal komponáló César Francknak műveit januárban.
A világhírű magyar zeneszerző-karmestert, Eötvös Pétert 75. születésnapja alkalmából szerzői esttel köszönti a Pannon Filharmonikusok 2019 márciusában. A mesternek valamelyik színpadi műve szinte folyamatosan műsoron van a világ egy pontján. Műveltsége és stílusa egyesítő és ugyanakkor szerteágazó. Ezt sejteti a műsorválasztás is, melyben angol, olasz és latin nyelvű művek követik egymást – a koncertet pedig ki más dirigálhatná, mint maga az ünnepelt?
Áprilisban Antonín Dvořák művein keresztül válik hallhatóvá a cselló lelke. Az évadzáró koncerten ez a sokak számára kedves hangszer Marie-Elisabeth Hecker szólista érzékeny tolmácsolásában, Vass András vezényletével szól majd bársonyos hangon érckemény rejtelmekről. Teszi mindezt a gordonkairodalom egyik legjelentősebb és legismertebb darabjában, a h-moll gordonkaversenyben, és a szerző hősi karaktereket és romantikusan megkapó pillanatokat ötvöző VII. szimfóniájában.
Regényes és rendíthetetlen, szeszélyes és szilárd, finom és megformált: a Pannon Filharmonikusok Titánium-évadának műsorában tisztán megmutatkozik, hogy a zene életünk közös titániuma. Minden élő szervezet sajátja, ereje maradandóságára épül, miközben kitárulkozó színgazdagsága szabadságot sugall, változatossága mégis értékálló szépséget és tartalmat közvetít.

A részletes műsor:

Pannon I.
Bécsi ikonok
  1. szeptember 28., péntek 19.30
MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Arnold Schönberg: II. kamaraszimfónia, op.38
Wolfgang Amadeus Mozart: Esz-dúr sinfonia concertante hegedűre, brácsára és zenekarra, K.364
Franz Schubert: IX. „Nagy C-dúr” szimfónia, D.944
Közreműködik:
Alexander Zemtsov - brácsa
Benjamin Schmid - hegedű
Vezényel: Bogányi Tibor

Pannon II.
Tündérkert és katedrális
  1. november 30., péntek 19.30
MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Felix Mendelssohn-Bartholdy: g-moll zongoraverseny
Anton Bruckner: V. szimfónia
Közreműködik: Bogányi Gergely - zongora
Vezényel: Bogányi Tibor

Pannon III.
Könnyed elegancia
  1. január 25., péntek 19.30
MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Erik Satie: Gymnopédiák
Erik Satie: Gnossienne No.3.
Karol Szymanowski: I. hegedűverseny
César Franck: d-moll szimfónia
Közreműködik: Benjamin Beilman – hegedű
Vezényel: Gilbert Varga

Pannon IV.
Eötvös 75
  1. március 8., péntek 19.30
MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Eötvös Péter: The Gliding of the Eagle in the Skies
Eötvös Péter: Alle vittime senza nome
Eötvös Péter: Halleluja - Oratorium balbulum
Közreműködik:
Iris Vermillion – mezzo (sötét)
Eric Stoklossa – tenor
Magyar Rádió Énekkara (karig.: Pad Zoltán)
Mácsai Pál – narrátor
Vezényel: Eötvös Péter

Pannon V.
A cselló lelke
  1. április 26., péntek 19.30
MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Antonín Dvořák: h-moll gordonkaverseny
Antonín Dvořák: VII. szimfónia
Közreműködik:
Marie-Elisabeth Hecker – cselló
Vezényel: Vass Andás

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: