2018. március 26., hétfő

Lotz Kornélia




.
Lotz Károly síremléke a Fiumei úti Sírkertben 

Lotz Károly, a legnagyobb magyar festőművészek egyike, 1885-ben kötötte össze sorsát Ónody Annával, Jakobey Károly festőművész özvegyével. Élettársak, majd házasok lettek. Anna három gyermekét hozta a házasságba, Viktort, Ilonát és Kornéliát. Lotz mindhármukat a nevére vette és a sajátjaként szerette. Ekkor Kornélia 10-éves volt.

   Ahogy cseperedett, egyre szebb lett. Nevelőapját a rajongásig szerette, kényeztette, minden kívánságát teljesítette. A lány először Lotz modellje lett, majd múzsája, végül szeretője. Ennek bizonyítása igen nehéz lenne. Tény, hogy Kornéliáról legalább 80 akt készült, ezeket nézve egyértelmű a szerelmi kapcsolat. Aztán kezembe került Nyáry Krisztián Festői szerelmek c. könyve. Ebben a szerző írói-kutatói alapossággal bizonyítja be, hogy ez bizony így történt.
   Lotz Károly több képén is feltűntek adoptált gyermekei, különösen a legkisebb, Kornélia. A lány tehetségesen zongorázott, ezért kivették a leánynevelő intézetből, Lotz pedig egy neves zongoratanárt fogadott mellé, aki mindennap foglalkozott vele. Amikor Kornélia bálozni kezdett, Lotz minden alkalomra más legyezőt festett neki. Kamaszlányként egyre több időt töltöttek együtt, egy idő után apja modelljévé vált.
   Se szeri, se száma nem volt a társasági pletykáknak arról, hogy a művész saját nevelt lányát festi meg modellként aktképein, és ezzel nyilvánvalóvá teszi, hogy szerelmi kapcsolatban állnak egymással. Az államnak ajándékozott  Fürdő nő című nagyalakú olajfestményen csakugyan a 26 éves Kornélia látható meztelenül. Aki csak egyszer is látta a lányt, kétsége nem lehetett.
   De nemcsak ezen a képen lehetett felfedezni Kornélia vonásait. A Kúria  mennyezetfreskóján a gyermekét tartó Madonna modellje Kornélia. Az is feltűnt a helyzet ismerőinek, hogy a festőt felesége helyett a lánya kísérte el bécsi és müncheni kiállítására, ahol Kornélia fehér ruhás olajképe nagy sikert aratott. Az 1890-es évektől a festő jobbára lányával töltötte napjai nagy részét.
   Lotz elhunyta és a gyászév után Kornélia férjhez ment Magassy Dénes igazságügyi államtitkárhoz. Rövid házassága után megözvegyült. Többé nem ment férjhez, gyermeke nem született. Lakásában a falakon Lotz-képek sorakoztak, a vitrineket a festő személyes tárgyai, nevelt lányának készített játékai és legyezői töltötték meg. Nem csoda, ha ma is az ő képei között élek – nyilatkozta egy újságírónak. Én voltam a legboldogabb lány, mert egy jóságos apa gyermeke és egy igazi nagy művész modellje lehettem.
   Lotz Kornélia 1948-ban hunyt el 73-éves korában.

Láng Róbert - EuroAstra


Nincsenek megjegyzések: