2015. szeptember 18., péntek

V. Art Market Budapest




2015. október 8-11. között ötödik alkalommal jelentkezik az Art Market Budapest, amely ma már a kelet-európai régió vezető művészeti vásáraként várja kiállítóit és látogatóit a Millenáris kiállítási csarnokaiba. Balogh Máté (PR és kommunikáció) tájékoztatása szerint az októberben nyíló seregszemle idén is számos különlegességet tartogat a művészetbarátok számára.



Fél évtizedes az Art Market Budapest.
Az Art Market Budapest Kelet-Európa vezető és Európa egyik számottevő művészeti vására, Magyarország legnagyobb, évente egy alkalommal megrendezésre kerülő kortárs kiállítása. A rendezvény kiemelt célja továbbra is a régió művészete és művészeti piaca elismertségének és fejlődésének előmozdítása, a régió képzőművészeti választéka felé irányuló helyi és globális érdeklődés felkeltése.
2015-ben közel 6.000 négyzetméteren mintegy 500 művész több ezer alkotásával találkozhatnak a látogatók. A 25 országból érkező közel 100 kiállító között valamennyi jelentős hazai kortárs galéria is jelen van. Az idei év egyik különlegessége a GUEST BALKAN elnevezésű művészeti vendégprogram, amely a Nyugat-Balkán országainak művészetét állítja fókuszba. A vásár helyszínén látható kiállítási anyag mellett, szakmai programok és szatellit események formájában, mutatkozik be Albánia, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Koszovó, Macedónia, Montenegró, Szerbia és Szlovénia művészete. Az ART FROM BERLIN program a német főváros, a BALTIC TRIANGLE a balti országok képzőművészetének szentelt magas színvonalú válogatás. A múlt évben létrehozott, nagysikerű ART PHOTO BUDAPEST szekció egy teljes kiállítási csarnokot tölt meg kortárs fotóművészettel, kiemelt célja, hogy Budapestet Európa új fotóművészeti fővárosaként mutassa be és tegye nemzetközileg vonzóvá. A sCULTURE elnevezésű szoborprogram, melynek díszvendége 2015-ben a világhírű sztárszobrász Bernar Venet, a Millenáris épületei között látványos szabadtéri szoborparkkal egészíti ki a különleges beltéri művészeti anyagot. A nagyszabású képzőművészeti kiállítást mintegy félszáz program, köztük könyvbemutatók, performanszok, filmvetítések, kerekasztal-beszélgetések és múzeumpedagógiai foglalkozások kísérik.
A vásár idejére Budapest Európa egyik legvonzóbb kulturális turisztikai célpontjává válik majd, hiszen 2014-től az Art Market Budapest a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál egyik kiemelt partnere, így Budapest számos kiemelkedő nemzetközi színvonalú társművészeti eseménnyel várja a kortárs kultúra iránt érdeklődő nemzetközi és hazai közönséget.
„Az Art Market Budapest alapítói talán a jövőbe láttak akkor, amikor ezt a merész művészeti vállalkozást a globális gazdasági válság talán legnehezebb éveiben útjára indították, a Kelet-Európa vezető kortárs művészeti vására iránti érdeklődés és figyelem mindenesetre őket igazolja. Szívesen osztjuk majd meg a vásáron szerzett tapasztalatokat, és a következő években egyre többen jövünk majd el, hogy élvezhessük az Art Market Budapest által nyújtott inspiráló élményeket" - nyilatkozta múlt évi látogatása során az Art Market Budapest védnöke, Nancy G. Brinker, volt budapesti nagykövet, az USA kormányának korábbi protokollfőnöke - az USA egyik legbefolyásosabb közéleti személyisége és a közép-európai képzőművészet támogatója.
http://www.artmarketbudapest.hu
Lantai József - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: