2015. szeptember 27., vasárnap

Semmelweis Ignácról nyílt kiállítás Berlinben




2015. szeptember 24-én „Semmelweis ikon" címmel nyílt kiállítás a berlini Magyar Nagykövetségen, amely 2015. október 1-jétől a Berlini Charité Orvostörténeti Múzeumban tekinthető meg egy hónapon át. A roll-up kiállítást a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum állította össze.

A New Yorki ENSZ székház, a koppenhágai WHO központ után 2015. szeptember 24-től Berlinben is látható a „Semmelweis ikon" című vándorkiállítás. A német nyelven bemutatkozó tárlat 2015. október 1-jéig a berlini Magyar Nagykövetségen tekinthető meg, majd 2015. október 30-ig a Berlini Charité Orvostörténeti Múzeumban.
A 2015. szeptember 24-i berlini rendezvény Dr. Czukor József nagykövet úr köszöntőjével kezdődött. Ezután Dr. Varga Éva, a Kárpát-medencei Családszervezetek képviseletében beszélt a munka és a családi élet összeegyeztethetőségéről, majd Varga Benedek, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár főigazgatója avatta be a közönséget a „Semmelweis ikon" c. kiállítás koncepciójába.

A világhírű magyar orvos halálának 150. évfordulója alkalmából meghirdetett Semmelweis-emlékév keretén belül tartott berlini kiállításmegnyitóhoz pódiumbeszélgetés is kapcsolódott. Német és magyar kutatók, orvosok cserélnek eszmét az alábbi téma mentén: a kórházi fertőzések kezelésének és a higiénia növelésének fontossága napjainkban a tudományos, az egyetemi és a kórházi szemszögből nézve. A német fővárosban rendezett nagykövetségi esemény a Kárpát-medencei Családszervezetek tagjai által adott rövid koncerttel zárult.

A SOM korábbi hasonló címen bemutatott kiállítása alapján elkészített anyag a világ leghíresebb orvosai között számon tartott Semmelweis Ignác alakját és felfedezését idézi fel, bemutatja, hogyan változott Semmelweis értékelése az elmúlt másfél száz évben. A kiállítás nemcsak a tudománytörténet oldaláról vizsgálja a híres magyar orvos munkásságát: a hangsúly Semmelweis kultuszának bemutatására került. A Semmelweis ábrázolások, a róla készült dokumentum-, és játékfilmek jellegzetes képkockáinak, valamint a 19-20. századi visszaemlékezések, a történeti és népszerűsítő irodalom legjellemzőbb textusainak prezentálása egy tragikus ember életét elevenítik fel. A kiállítás azokat a kérdéseket is megfogalmazza, hogy hogyan bontakozott ki Semmelweis életének tragikuma, s mennyiben és miként volt felelősek érte kortársai vagy éppen ő maga?
A Blahák Eszter és Varga Benedek által megalkotott roll-up kiállítás Magyarországon és külföldön egyaránt vándorol. A tárlat magyar nyelvű verziója a hétvégén a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen lesz látható. A vándorkiállítás a Kutatók Éjszakája alkalmából, 2015. szeptember 25-én nyílik meg a NET Aulában.
A tíz panelból álló, angol nyelvű szövegmagyarázattal ellátott tárlat jelenleg Pozsonyban is látható. Az "anyák megmentőjének" életútját és életművét ismertető kiállítást Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország pozsonyi nagykövete, Eliska Kubíková, a Comenius Egyetem Orvosi Karának dékán-helyettese és Gerber Gábor a Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE) dékánja nyitották meg a felsőoktatási intézmény épületének érdeklődőkkel zsúfolt előtermében 2015. szeptember 23-án. A kiállítás szerdától két héten át látható a Comenius Egyetem Orvosi Karának pozsonyi épületében.
 

Nincsenek megjegyzések: