2015. szeptember 21., hétfő

A „Bonduelle” története






Bonduelle: 150 év szakértelem. Egy Család. Egy Vállalat. Egy Márka




Kevesen tudják, hogy a világszerte népszerű Bonduelle fennállása óta családi tulajdonban van. A vállalatot jelenleg a hatodik generáció irányítja, már a kezdetektől azt a célt tűzte ki, hogy világelső, referencia legyen, neve egyet jelentsen a minőséggel, és a jólétet biztosítsa a növényi táplálkozáson keresztül. A Bonduelle mérföldköveket foglaltuk össze.


A Bonduelle név 1592-ig vezethető vissza, a feljegyzések szerint bizonyos Charles Bonduwell gazda viselte, akinek „5 tehene és 5 marhája" volt az észak-franciaországi Bousbecque városkában. A „gyáralapító" Louis-Antoine Bonduelle, aki 1853-ban, Louis Lesaffre-Roussel nevű üzlettársával gabona és borókabogyó szeszfőzdét hoz létre egy 76 hektáros, jobb napokat látott apátság területén.  A főzde a "Lesaffre és Bonduelle, Apátsági Alkohol" nevet kapta, és ezzel elkezdődött a több évszázados kaland.....
A kiváló üzleti érzékkel megáldott két vállalkozó 1872-ben az élesztő bizniszbe is belevág, itt is sikert-sikerre halmoznak.

Az elődök: 1853-1926

A népes Bonduelle családban - tizenhárom gyereket neveltek - apáról-fiúra szállt a cégvezetés, mindannyian kitartó munkával építették tovább, amit az ősök megalapoztak. 1926-ban Pierre és Benoît  Bonduelle egy elhagyatott pajtában kis konzerv-műhelyet rendezett be, borsó betakarító géppel, rézedényekkel, töltőgéppel, pedálos dobozzáróval és két autoklávval. Többnyire kézzel végezték a folyamatokat, a meghajtó erőt a szeszfőzde gőzgépe szolgáltatta. Ugyanebben az évben, július 24-én fejeződött be az első borsó szezon, 16 hektárnyi területen, 90 ezer doboznyi „apró Bonduelle borsó" volt a termés. Ez a mennyiség ma egy órai átlagtermelésnek felel meg. 

Átmeneti leállás: 1939-1945

Az Első Világháború az éppen virágzásnak indult „Bonduelle-birodalmat" is megtépázta. 1944-ben a család borsógyárát lebombázták, az épületeket a francia hadsereg lefoglalta, a tevékenység leállt.

Világhírű márka születik: 1947

1947-ben a gyártás újra indul, a boltok polcain megjelennek a konzervek, hatalmas az igény. Az 50-es évek elejére az első címkék, és reklámok is megjelennek. A konzerveket szállító kis kamionokon a felirat: „A legjobb konzervek, ez a Bonduelle!"
Innen már megállíthatatlan a fejlődés, gyárak létesülnek, bővül a termékpaletta, nagy hangsúlyt fektetnek az innovációra. Az egyik ilyen mérföldkő innováció a gyorsfagyasztott zöldségek bevezetése 1968-ban.
Annak ellenére, hogy családi tulajdonban van, a családtagok nem tudnak „csak úgy bekerülni" egy-egy pozícióba. Amint ezt a jelenlegi elnök, a hatodik generációt képviselő Christophe Bonduelle korábban megfogalmazta: tanulmányaik mellett természetesen mindenkinek lehetősége van, hogy a vállalatnál tanuljon. De ahhoz, hogy Bonduelle alkalmazott legyen, szigorú szabályoknak kell megfelelnie, mindezt egy okiratban is rögzítettük. Nem lehet több mint 30 éves, egyetemi diplomával kell rendelkeznie, folyékonyan beszélje az angolt, és egy vagy két, külső cégnél szerzett tapasztalatokkal kell rendelkeznie. Ezeknek az elvárásoknak megfelelve, a hetedik generáció két tagja is már a Csoportnál dolgozik.

A Bonduelle a nemzetközi piacon

A Csoport három fontos helyszínen rendelkezik stratégiai alapokkal:
Nyugat Európa: ezen belül is Németország, az 1960-as évek óta van jelen.
Kelet- Európa: Oroszországban, és más FÁK országokban meghatározó szereplő.
Amerika: Kanada 2007 óta, majd az Egyesült Államok 2012 óta. Brazíliában 1994-ben is folytatott kereskedelmi tevékenységet, végül 2010-ben Cristalina államban épített saját gyárat.

A Bonduelle Magyarországon

Több mint húsz éve van jelen a magyar piacon, három - Nagykőrösön, Békéscsabán és Nyírszőlősön - gyárat működtet, összesen ezer embernek ad munkát. Legfontosabb termelőegysége az 1987-ben alapított nagykőrösi konzervgyár, amelynek területét és eszközeit a francia vállalat 1992. július 22.-én vásárolta meg. Jelenleg a gyár fő profilja a csemegekukorica és a zöldborsó feldolgozása, illetve a köztes időszakban vörös-, és fehérbab konzerveket is előállítanak. A békéscsabai gyár 2003 óta tartozik a Bonduelle Csoporthoz, itt zöldborsót és csemegekukoricát gyártanak, töltenek és csomagolnak kizárólag fémdobozokba. A „legfrissebb" a nyírszőlősi gyár, alig három éve a Csoport tagja. Az itteni gyártás fő profilja a zöldborsó és csemegekukorica, a töltése és csomagolása is itt történik, kizárólag fémdobozokba. A magyar piaci igények kielégítése mellett kiemelkedő az export-tevékenység is.
www.bonduelle.hu

Lantai József – EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: