2015. szeptember 28., hétfő

Ötéves a chocoMe




2010. nyarának egy különösen forró délutánján került a polikarbonát öntőformába a legelső, kereskedelmi forgalomba szánt chocoMe csokoládé, melyet még kézi temperálással készített Mészáros Gábor, a chocoMe alapítója, tulajdonosa.



Időközben új termékvariánsok jelentek meg a chocoMe kínálatában Raffinée, Carré, Voilé nevek alatt, valamint az új termékcsaládok folyamatosan újabb és újabb ízvariánsokkal is frissültek. Időközben 27 díjat, elismerést sikerült bezsebelni a manufaktúrának, ezekből 11 díj nemzetközi szakmai világversenyen szerzett ezüst és bronzérem, így elmondhatjuk, hogy immár a világ legjobb csokoládékészítői között is felemlegetik a chocoMe-t. Az ötéves születésnapot egy másik kerek szám is kíséri: hamarosan elkészül ugyanis a kétmilliomodik chocoMe csokoládé is.
„Hogy mit tartogat a jövő, azt sajnos nem tudjuk, az eddigiek alapján nem is bocsátkoznánk jóslatokba, csak egy valamit szeretnénk: megköszönni a bizalmat és reménykedni abban, hogy újabb öt év múlva újra köszönetet mondhatunk. Mindenesetre az idei szezonra is készültünk pár újdonsággal, illetve a karácsonyt megelőzően érkeznek még meglepetéseink" - mondta el Mészáros Gábor.

A táblás étcsokoládék alapanyaga ezentúl: Valrhona 66% étcsokoládé
Mivel a chocoMe egyre több csokoládét ad el a világ számos országában, ezért fokozatosan kell ügyelnie arra, hogy a mennyiség ne menjen a minőség rovására. Ebből kiindulva Mészáros Gábor merészet húzott, és lecserélte a kíváló belga táblás étcsokoládék alapanyagát egy még tökéletesebbre, a tekintélyes francia Valrhona csokoládégyár egyik étcsokoládéjára.
A páratlanul gazdag aromákban tobzódó Valrhona blend étcsokoládéja a legmagasabb minőségű kakaóbabok házasításából született, a kakaó intenzív mogyorós és enyhén fahéjas jegyekkel keveredik, hosszan tartó savas piros gyümölcsös lecsengéssel.
A chocoMe legújabb Raffinée ízei: a szőkecsokoládé és kávés-kardamomos szicíliai mandula
Mint a Jin és a Jang, úgy különbözik egymástól a legújabb két termékfejlesztés.
Guérande sós szőkecsokoládéval bevont szicíliai mandula hántolt ostyával / RF108

A Szicíliából származó, lapos, hosszúkás, kesernyés mellékíztől mentes, krémesen édes mandulaszemek tört ostyával dúsított szőkecsokoládés fürdőbe merülnek alá, ahonnan a markáns karamellás jegyek elementáris erővel törnek elő a Guérande sónak köszönhetően. A vékony csokoládérétegtől fénylő mandulaszemeket ezután hántolt ostyába forgatják, hogy még ropogósabbá tegyék. 
Valrhona 32% szőkecsokoládé

A mindenki által jól ismert ét-, tej- és fehércsokoládék mellé 2012-ben hozta el a negyedik csokoládétípust a francia Valrhona csokoládégyártó vállalat, melyet szőkecsokoládénak nevezett el. Szalmaszőke színével a tej- és a fehércsokoládé között elhelyezkedő új csokoládétípus ízében leginkább az utóbbira hajaz, elementáris karamellízzel kiegészítve. A szőkecsokoládé relatív ismeretlensége javarészt bonyolult készítési folyamatának köszönhető: a tejpor megégetése nélkül karamellizálni a cukrot csak különleges szaktudással lehetséges. Magyarországon kiskereskedelmi kiszerelésben a chocoMe használja először.
Guérande só
A Bretagne-félszigeten található Guérande település különleges mikroklímájának köszönhetően az innen származó só sokkal komplexebb ásványi összetevőkből áll, mint például a hagyományos asztali vagy tengeri sók. A helyiek nemzedékek óta azon fáradoznak, hogy az óceán vízcseppjeiből a sókristályokat egy évszázadok alatt kifinomított módszerrel vonják ki, megőrizve a sókristályok egyedülállóan magas nedvességtartalmát és különleges ízét. A Guérandó só megkapta a francia Label Rouge minősítést, azaz a kiemelkedő minőség védjegyét, ami a francia állam által is hitelesített minőséggarancia az élelmiszeriparban.
Szicíliai mandula Arabica kávéval ízesített étcsokoládéval bevonva, kardamommal / RF109

Szicília talán legfinomabb, szokatlanul lapos alakú és intenzíven krémes ízű manduláját finomra pörkölt, őrölt arabica kávébabbal ízesített csokoládémasszába eresztjük. A kávéaromával sűrűn átitatott szemeket ezután egzotikus ízű kardamommal fűszerezett kakaóporba hempergetjük.

Arabica kávéval ízesített chocoMe 60% étcsokoládé

Kakaó- és kávébab. Két, különállóan is páratlanul komplex alapanyag, amelyek most egyetlen, különlegesen összetett ízvilágú étcsokoládéban öltenek testet. A chocoMe által használt étcsokoládé, melyet a francia Michel Cluizel-től vásárolunk, nem kávéaromával ízesített csokoládé, hanem a konsírozás (a finomra őrölt, pörkölt kakaóbab kakaóvajjal való keverése és préselése) közben kerülnek a kakaómasszába a válogatott arabica kávészemek, hogy a selymes textúrát teljesen átszője a sokrétű kávéaroma.

Kardamom

A sáfrány és a vanília után ez az egzotikus, kámforos aromájú, nagyon intenzív fűszer a harmadik legdrágább a világon, nem véletlenül. Gazdag ízösszetevőinek köszönhetően egyaránt használják kávékhoz, pácokhoz, likőrök készítéséhez és süteményekhez is. A csokoládéból kissé fanyar, a citrusokra emlékeztető ízkomponenseket emeli ki, illetve egészíti ki a saját füstös, kissé a mentához hasonlító, hűsítő felhangjaival.


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: