2015. szeptember 15., kedd

Nyílt Hét a Hagyományok Házában




Ötödik alkalommal hirdetik meg bemutatkozó hetüket, ahol egy hétbe sűrítve adnak ízelítőt a Hagyományok Háza egész éves munkájáról. Ilyenkor olyan országos nagy rendezvényeket szerveznek meg, mint a Táncvásár vagy a pedagógusoknak szóló nyílt nap, hogy azok az érdeklődők is megismerkedhessenek programjaikkal, akik év közben nehezebben jutnak el a Hagyományok Házába. 



„Ismert programjaink mellett a hét minden napján más-más tevékenységünket helyezzük fókuszba, de készülünk újdonságokkal, egyedi programokkal is.
A Nyílt Hét első momentumaként szeptember 14-én múzeumi napunkat rendeztük meg Nyitott műhely a Népi Iparművészeti Múzeumban címmel. „Ruhatárfrissítés" elnevezésű programunk keretében lehetőség nyílik megismerkedni a hagyományos népi motívumokkal, és népi iparművészek segítségével az érdeklődők maguk is elkészíthetik a ruhájukra, használati cikkeikre megálmodott díszítéseket. Kézműves-foglalkozásokon ismerkedhetnek meg a nemezelés, a kosárkötés, a szövés, a gyöngyfűzés és a bútorfestés technikáival, valamint meghallgathatják Madarász Melinda iparművész tudományos előadását Népi szabásminták - mai hordhatóság címmel. Kiadványbemutatót, a gyerekeknek és családoknak a kiállítások tematikájához kapcsolódóan kézműves-foglalkozást szervezünk.
Kormánydöntés alapján közel 5,5 milliárd forintból újulhat meg a Hagyományok Házának otthont adó Budai Vigadó épülete. A következő években megvalósuló belső rekonstrukcióról tudhatnak meg részleteket az érdeklődők, valamint részt vehetnek épület- és kulisszabejáráson is, ha ellátogatnak szerdán a budai polgárok 19. század végi egykori vigadójába.
Csütörtökön tudományos ismeretterjesztésre hívjuk mindazokat az érdeklődőket, akik a néprajz, a népzenei és táncgyűjtések világára kíváncsiak.
Bemutatkozik a Folklórdokumentációs Könyvtár és Archívum, a szakszerűen feldolgozott archív folklórgyűjtések hang- és videoanyagairól, valamint az ezekhez való hozzáféréshez nyújtunk előadásainkkal segítséget. A Népismei Tudománytár elnevezésű programsorozat keretében Barabás László tart előadást az erdélyi dramatikus népszokásokról. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Néprajzi Intézete idén először jelenik meg Nyílt Hetünkön: az intézet oktatói és hallgatói tartanak előadásokat a néprajz tudományköréből.
A Népművészeti Módszertani Műhely nyílt napján az elsősorban pedagógusoknak és közművelődési szakembereknek szóló rendezvényünk keretében a közelmúltban létrejött újítások mutatkoznak be Innovációk a Hagyományok Házában címmel. A délelőtti plenáris előadásokat délután forgószínpad-rendszerű műhelyfoglalkozások követik. A minden héten megrendezésre kerülő Aprók tánca gyermektáncházunkon ezúttal térítésmentesen vehetnek részt a táncolni, énekelni vágyó gyerekek és szüleik.
Új kezdeményezésként - a Kulturális örökség hétvégéjéhez kapcsolódva - a Nemzetiségi kavalkád című zárónapunkat a Balkán Hangja Kulturális Egyesülettel közösen szervezzük. Ismeretterjesztő előadások, gasztronómiai bemutató és ételkóstolás, kiállítás, ízelítő a balkáni tánc és zene világából (táncoktatás, táncház formájában) és a Khamoro Budapest Band színpadi előadása várja az érdeklődőket.
A hét során ingyen nézhetik meg kiállításainkat, a 2015/16-os évadra szóló jegyeinket pedig 25% kedvezménnyel vásárolhatják meg. A Folklórdokumentációs Könyvtár a Nyílt Hét ideje alatt hosszabbított nyitva tartással, 10-től 19 óráig várja a kedves látogatókat."

Programok:
2015. szeptember 16. szerda, 10:00, 12:00, 15:30, 17:30
Épület-és kulisszabejárás
2015. szeptember 17. csütörtök, 12:00 - 18:30
A Folklórdokumentációs Könyvtár és Archívum nyílt napja
2015. szeptember 18. péntek, 09:15
Innovációk a Hagyományok Házában - Nyílt nap pedagógusok és közművelődési szakemberek számára
2015. szeptember 19. szombat, 09:00
Táncvásár: „Ha te húzod, én meg járom!"
2015. szeptember 20. vasárnap, 11:00 - 20:30
Nemzetiségi kavalkád a Nyílt héten
2015. szeptember 20. vasárnap, 19:00
Khamoro Budapest Band: Barnuljunk Együtt! - Lemezbemutató koncert

2015. szeptember 15 - 20.
Nyílt Hét a Hagyományok Házában

http://www.hagyomanyokhaza.hu/

Lantai József - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: