2015. szeptember 15., kedd

Greenpeace





1971. szeptember 15-én alapították meg a Greenpeace mozgalmat



A szervezet neve magyarul: Zöld béke



 

A legkülönbözőbb országokból, kultúrákból és vallási felekezetekből származó, a legkülönbözőbb színű, különböző politikai nézeteket valló emberek szövetkeznek egy közös célért folytatott, erőszakmentes harcban: Földünk megőrzése magunknak és a jövőbeni generációk számára, hogy az Élet továbbra is változatos lehessen.
A Greenpeace egy nemzetközi szervezet, mely a világ 41 országában rendelkezik irodával. Ezek együttműködve biztosítják az erőt ahhoz, hogy a Greenpeace szembeszálljon a szennyezőkkel és a változtatásra bírja őket, ha szükséges.
A Greenpeace nem fogad el pénzt vállalatoktól, kormányoktól, sem politikusoktól, így őrzi meg függetlenségét.

Világszerte közel 3 millió ember támogatja szervezetet önkéntes munkájával vagy anyagilag, hozzájárulva Földünk megóvásához.

A Greenpeace-t kanadai békemozgalmom aktivistái alapították meg 1971-ben azzal a céllal, hogy az amerikai kísérleti atomrobbantások beszüntetését követeljék. A szervezet nevéül a Green Peace („zöld béke”) kifejezést választották. Egy maroknyi bátor ember egy bérelt halászbárkával a tenger alatti atomrobbantások helyszínén folyamatosan tüntetett. A széleskörű médiavisszhang hatására az amerikai atomkísérleteket még ugyanabban az évben leállították.





 

A Greenpeace ma már egy nemzetközi hálózat, amely 2007-ben 41 országban volt jelen, központi irodája Amszterdamban található. A szervezet célja, hogy kampányaival minél szélesebb körben terjessze a környzettudatos szemléletet és életmódot, valamint hogy felderítse a természetet és az emberi környezetet pusztító tevékenységeket, és ezek felelőseit változtatásra bírja. A szervezet a nemzetközi környezetvédő mozgalom radikális irányzatát képviseli, és elsősorban látványos és bátor akcióiról ismert.

Ezek az akciók nemritkán komoly konfliktusokhoz is vezetnek, amelyekben a Greenpeace aktivistái minden esetben az erőszakmentesség elvét követik. Világszerte mintegy 400 000 ember vesz részt önkéntes munkájával a Greenpeace tevékenységében. A szervezet mindenfajta politikai szervezettől és irányzattól elhatárolódik.


A Greenpeace a következő témákban folytat nemzetközi kampányt:

 

  • átállás a megújuló energiaforrásokra a fosszilis tüzelőanyagok és az atomenergia helyett
  • a globális felmelegedés megállítása
  • a genetikailag módosított élőlények (GMO) üzleti érdekeket szolgáló előállításának betiltása
  • a tengerek szennyezésének és a tengeri élővilág pusztításának beszüntetése
  • a trópusi erdők megmentése
  • a különböző mérgező vegyi anyagok kibocsátásának beszüntetése



Forrás: Greenpeace - Zöld Mozgalom, József Attila Könyvtár - Dunaújváros


Nincsenek megjegyzések: