2015. szeptember 20., vasárnap

Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál




2015. szeptember 23-27. között második alkalommal, az Uránia Nemzeti Filmszínházban kerül megrendezésre a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (Budapest Interntional Documentary Festival, BIDF). Néhány napja a fesztivál alapítói, Balogh Rita producer és Sós Ágnes rendező ismertették az idei fesztivál színes programját.



Sós Ágnes és Balogh Rita a fesztivál alapító-igazgatói elmondták, ez egy olyan fesztivál, ahova a világ minden tájáról érkeznek díjnyertes versenyfilmek. Ezek sorskövető, mély, kreatív dokumentumfilmek, egyben narratív, karakterközpontú mozifilmek, amelyek hatalmas népszerűségnek örvendenek világ filmfesztiváljain, mozikban, televíziókban. Magyarországon azonban csak tavaly rendezték az első nemzetközi dokumentumfilm fesztivált. Az összes film alkotóját meghívták a BIDF-re és a vetítéseket közönségtalálkozók követik.

A sajtótájékoztatón részt vett Varga Ágota, akinek Szülei szeme című filmjét először a BIDF-en láthatja majd a közönség. A film, a Szemük fénye című film folytatása. Egy vak párról szól, akinek egészséges kisfia születik. A film Ferike életet mutatja be, aki most 11 évesen mindenben támogatja szüleit, tulajdonképpen ő a szülei szeme.

A vetítésekre már kaphatóak a jegyek az Uránia honlapján (http://ticket.urania-nf.hu), hisz szeptember 23-tól 5 napig "IGAZI jó FILMEKET" láthatnak a nézők az Urániában.

Hörcher Gábor filmje a Drifter a BIDF nyitófilmje lesz, eddig a világ számos fesztiválját megjárta, de Budapesten most láthatja először a közönség.
Idén a dokumentumfilmesek mellett, játékfilmes rendezők alkotják a zsűri tagjait, többek között Enyedi Ildikó, Gigor Attila, Bollók Csaba, Groó Diana.                  
A fesztivál kiegészül egy szakmai úgynevezett pitching fórummal, ahol dokumentumfilm terveket segít majd egy nemzetközi csapat.
Az idei fesztiválon életműdíjat kap Gyarmathy Lívia filmrendező.

A fesztivál szekciók mindegyikében olyan filmek vannak, amelyek új szempontból, személyes történeteken keresztül vizsgálják a világot:
- Nézz szembe az öregedéssel olyan időseket mutat be, akik nem elégedtek meg a koruk nyújtatta lehetőségekkel USA-tól Chilén át Finnországig.
- Nézz szembe az elnyomással szekció a hírek mögé néz. Igazi filmeken keresztül mutatja be a kapitalizmus és a gazdasági növekedés valódi arcát, emberi sorsokon keresztül.
- Nézz szembe a szüleiddel szekció szülő-gyerek konfliktusokat és a gyerekek kitörési lehetőségeit vizsgálja.
- Nézz szembe a sztereotípiákkal nevű szekció a berögződések ellen harcol, a sztereotípiákat úgy mutatja meg, ahogy máshol nem látni.

A Budapest International Documentary Festival programjában szereplő filmek közül három is indulhat idén az Európai Filmdíjért.
Az Európai Filmakadémia nyilvánosságra hozta a legjobb dokumentumfilm kategóriában nevezett filmek listáját, melyek közül Magyarországról Hörcher Gábor DRIFTER című filmje, Dániából a MI, DEMOKRATÁK és Romániából a TOTO ÉS NŐVÉREI című filmet is megnézheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház nagytermében és ugyanebben az épületben, a második emeleten, a Színház és Filmművészeti Egyetem által működtetett kis- és nagyteremeben.
Az összes vetítést közönségtalálkozó követi, a filmek alkotóival vagy szereplőivel.

2015. szeptember 23-27.
Budapest International Documentary Festival
Uránia Nemzeti Filmszínház

http://www.bidf.hu
http://www.urania-nf.hu
 

Nincsenek megjegyzések: