2015. szeptember 6., vasárnap

Babakiállítás a Kiscelli Múzeumban




Kevesen tudják, hogy Magyarországon még ma, a tömegtermékek korában is készülnek kézimunkával igényes, egyedi művészbabák. A Magyar Bababarátok Egyesülete által rendezett XIX. Országos Baba- és Mackókészítési Versenyre több száz mű készült, amelyek közül a legszebb zsűrizett alkotások idén a Kiscelli Múzeum kiállításán tekinthetők meg.


A legkülönbözőbb technikával készült kerámia-, porcelán- és textilbabák tizenegy kategóriában indultak a versenyen, többek között a díszmagyart és a magyarországi németek viseleteit, ismert irodalmi karaktereket és hírességeket bemutatva, élethű csecsemőkként és „öltöztetett emberszobrokként", vagy hagyományos játékbabák és játékmackók formájában.


Fotó: Fáryné Szalatnyai Judit

A kiállítást a versenyre készített babaházak, babaszobák, babaöltöztetéshez szükséges kellékek színesítik.



A versenyművek kiállítása mellett a múzeum több évszázadot átfogó játékgyűjteményéből is ízelítőt adunk, hogy bemutassuk, milyen változáson mentek keresztül a kislányok kedvenc játékszerei az I. világháborútól a XX. század végéig. A békebeli porcelán-, fa- és papírmasé babák, valamint a szocializmus műanyag klasszikusai mellől nem hiányozhatnak a fogyasztói társadalom jellemző - itthon a 1990-es évektől megjelent - játékai sem. Ezek a babák élethű kialakításukkal, mesterien megvarrott ruháikkal többek, mint mulandó játékszerek. Műkincsek, amelyekből egy letűnt világ életérzése köszön vissza.

A Kiscelli Múzeum és a Magyar Bababarátok Egyesülete szervezésében

A kiállítás megtekinthető:

2015. szeptember 14-től - október 18-ig, hétfő kivételével mindennap 10-18 óráig

A kiállításhoz kapcsolódó programok:



2015. szeptember 26-án 10 órakor

A Tündérhegedű című bábelőadás a szegedi Kövér Béla Bábszínház társulatának előadásában



2015. szeptember 26-án 11 órakor

Tárlatvezetést tart Keglovich Ferencné, a kiállítás kurátora és a Magyar Bababarátok Egyesületének elnöke



2015. október 3-án 10-13 óráig

Bemutató előadások a porcelán- és élethű csecsemő- (reborn) babák készítéséről, valamint a csipkéből varrt antik babaruhák kulisszatitkairól

Kézműves foglalkozások keretén belül rongybabák és nemezmackók készítése

Játszósarok babákkal és régi fajátékokkal



Helyszín:

Kiscelli Múzeum

1037 Budapest, Kiscelli u. 108.

Telefon: +36(1)368-7917

www.kiscellimuzeum.hu



www.doll.hu

 

Megközelíthető a Batthyány tértől vagy a Margit híd budai hídfőjétől a 160-as és a 260-as autóbusszal, illetve a 17-es villamospótló busszal.
 

Nincsenek megjegyzések: