2015. szeptember 13., vasárnap

Szeptemberi programok




Romantikus Reformkor; szeptember 17-20.; Balatonfüred; https://hu-hu.facebook.com/romantikusreformkor;
A Romantikus Reformkor rendezvényen igazi történelmi kalandban vehetünk részt. Az élő történelemórán minden a reformkorról szól: a zenei és az irodalmi műsorok különböző helyszíneken, sportbemutatók vagy a korabeli szórakozási lehetőségek, mint a tarokk bemutatója. De említhetnénk a 400-nál is több, korhű jelmezbe öltözött résztvevő felvonulását, vagy, hogy stílusosak legyünk: korzózását is. A megidézett kor történelmi jellegzetességénél - csak Füredre jellemző momentumainál fogva egyedülálló és utánozhatatlan programot és miliőt kínál. Az 1800-as évek hangulatát eleveníti fel a népművészeti és iparművészeti vásár is, csakúgy, mint a város éttermeiben kínált, eredeti receptek szerint elkészített reformkori étkek is. Ez az a program, amiről nem szabad lemaradni: egy felejthetetlen hétvége, amely a XIX. század első felének hangulatába repít vissza, mindezt pedig korabeli és korhű helyszínen, Balatonfüred újjáépített reformkori városrészében.


 
13. Keszthelyi Táncpanoráma; szeptember 17-19.;           www.balatonszinhaz.hu; A Keszthelyi Táncpanoráma a Balaton Színház 2002-es megnyitása óta az őszi hónapokban kínál tartalmas kikapcsolódási lehetőséget a táncművészet szerelemeseinek. Keszthely és a Nemzeti Táncszínház szoros együttműködése révén Magyarország legjobb táncegyüttesei és szólótáncosai fordultak meg a városban a kezdetek óta. A több napon át tartó rendezvény a táncművészet különböző műfajait mutatja be évről évre. A klasszikus és a modern balett előadásoktól kezdve, a néptánc bemutatókon át egészen a tangó, vagy épp a flamenco estekig láthatott magas színvonalú előadásokat a rendezvény közönsége. A 2015-ös évben megrendezésre kerülő Táncpanoráma is kiváló művészeket és előadásokat tartogat. Tapsolhatunk a magyar táncművészet legjobbjainak, és nemcsak a felnőttek, hanem a kicsik is, hiszen a program szervezői rájuk is gondolnak, amikor gyermekelőadásokkal színesítetik a tizenharmadik Keszthelyi Táncpanorámát.

Szüreti Fesztivál és Szent Mihály napi programok; szeptember 25-27.; Balatonfüred; www.vaszaryvilla.hu; www.balatonfured.hu; A szüreti mulatságot idén is a Szent Mihály napi hagyományokhoz kapcsolódóan rendezzük meg szeptember végén. A programsorozat keretében szüreti felvonulás, borkóstolás, vásár és népzenei koncertek várják az érdeklődőket. Alkalom nyílik megkóstolni Balatonfüred és környékének ízletes borait.

Őszköszöntő; szeptember 26.; Balatonföldvár; www.bgkh.hu; Az ősz szépségeit hangsúlyozó vidám nap, melyet gyermekprogramok, népi játékok, néptáncbemutató, táncház, a szüreti hangulat tesznek emlékezetessé.

Itthon vagy - Magyarország szeretlek: Szent Mihály-napi búcsú          ; szeptember 26-27.;   Balatongyörök; www.balatongyorok.hu; A szombati napon vásári program, kézműves foglalkozások, társasjátékok, petanque-verseny, kerékpáros ügyességi versenyek, valamint zenés műsorok várják a látogatókat a festői Szent Mihály domb tövében elhelyezkedő piacon.  Megmérkőznek egymással a két szomszédos falu - Balatongyörök és Vonyarcvashegy - képviselő-testületei és civil csapatai.  Vasárnap ünnepi szentmisét celebrálnak a Szent Mihály dombi kápolnában, délután balatongyöröki programok várják a látogatókat a Jüngling Zoltán Közösségi Háznál.

Keszthelyi szezonzáró és szüret; szeptember 26-27.; www.keszthely.hu; A város hivatalos turisztikai szezonzárójának tekintett kétnapos rendezvény különböző, leginkább borhoz köthető keszthelyi civil szervezetek közreműködésével, évről évre nagy sikerrel kerül megrendezésre. A korábbi évek hagyományait követve 2015-ben is látványos szüreti felvonulással, jelmezversennyel, néptáncosok bemutatójával, valamint amatőr és profi harmonikások fellépéseivel várják az érdeklődőket a szervezők a keszthelyi Fő térre. A rendezvény elmaradhatatlan részét képezik a borházak és a pecsenyések, de a szőlődarálást és a préselést is kipróbálhatják a vállalkozó kedvűek. A már kicsit hűvösebb estéket koncertek és utcabál zárja. Szerencsés esetben újbort is kóstolhatunk a szeptemberi végi, szezonzáró keszthelyi rendezvényen!

Szüreti vigadalom; szeptember 26.; Szigliget; www.szigliget.hu; Balatoni fesztivál a bor és a gasztronómia jegyében. Szüreti felvonulás, helyi bor- és ételkóstoló, folklór programok és szüreti bál várja a látogatókat szeptemberben Szigligeten, a Balaton északi partján.
Szigligeten az egyik legrégebbi népi szokásokat felelevenítő rendezvény a Szüreti Vigadalom. A felvonulás délután indul az Ófaluból. Évről évre egyre színesebb, látványosabb ez a felvonulás, ahol a hagyományokat felelevenítő népviseletben vonuljanak fel a résztvevők. A menetben helyet kapnak néptánccsoportok, hagyományőrző egyesületek, bíró, kisbíró, huszárok, csikósok, maskarások. A felvonuló kocsmáros és a pogácsát osztogató helyi asszonyok gondoskodnak arról, hogy senki ne maradjon éhesen, szomjasan. A felvonulás végén a rendezvénysátornál kulturális műsor várja a résztvevőket. A színes programok után pedig utcabál zárja az egész napos programot.

Turizmus Világnapja - Bagoly éve a Levendula Házban; szeptember 26.;        Tihany; www.levendulahaz.eu;   www.bfnp.hu; A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket Tihanyba, a Levendula Ház Látogatóközpontba.
A Turizmus Világnapja alkalmából a felnőtt látogatók nap folyamán ajándékban részesülnek és a foglalkoztató teremben kézműves foglakozáson vehetnek részt.  Az év során meghirdetésre kerülő kézműves foglakozásokat a védett éjszakai ragadozó madarak, a baglyok ihlették, ezért baglyos kulcstartót készíthetnek az érdeklődők.
A kézműves foglakozás díjmentes a látogatók részére.

Elek Apó Mesekút avatása; szeptember 30.; Balatonalmádi; www.almadiert.hu; A magyar népmese napján avatjuk Elek Apó kútját, amely egy méltó emlékhely és kellemes pihenőhely a gyerek könyvtár előtti részen. Mesékkel, versekkel emlékezünk Benedek Elekre.
Sütőtök fesztivál; szeptember 19-20.; Nagydobos; www.nagydobositokfesztival.hu; Nagydobosi sütőtök köré szervezett gasztronómiai, kulturális fesztivál. Középpontban a nagydobosi sütőtök bemutatása. Tökből készült ételek kóstolása, vásárlása. Tökből készült figurák megtekintése.

Szatmár-Beregi Szilvanapok - Az új pálinka ünnepe; szeptember 26.; Tarpa, Művelődési Ház kertje; http://www.szatmaripalinka.hu; A rendezvény egyaránt tartalmaz a szakmának és a nagyközönségnek szóló programokat. A szakmai nagyközönség számára kerül sor az ún. pálinkabemutatóra, a szilvapálinka és egyéb helyi gyümölcspálinkák versenye érdekességeket tartalmaz mind a szakmai, mind a nagyközönség számára, a tájegység más gyümölcseiből készült termékek bemutatója, vására, a termékek kóstoltatása, a szilvafeldolgozás hagyományokat megőrző technológiájának a megtekintése pedig elsősorban a rendezvényt meglátogató nagyközönség számára tartalmazhat kuriózumokat.

A Magyar népmese napja; szeptember 28-30.; Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő, Sóstói Múzeumfalu; http://www.muzeumfalu.hu;  A nagy magyar mesemondóra, Benedek Elekre emlékezve a múzeum munkatársai egy népmese interaktív feldolgozásával lepik meg a lurkókat és kísérőiket! A Portákon népi játékokkal és a mindennapi falusi élet egynéhány mozzanatát felelevenítő bemutatókkal is szolgálnak az érdeklődőknek.

Hadházi Káposztás Napok; szeptember 25-27. www.hajduhadhaz.hu;  A Káposztás Napok célja, hogy a felelevenítse a település régi időkre visszanyúló, a káposztatermesztéssel és feldolgozással kapcsolatos hagyományait, szokásait, hogy átörökítse azt a fiatalabb generáció számára is, valamint, hogy bemutassa ezeket az értékeket a város határain túl élők számára is. A szervezők becsempészik a modern világba a régi korok hangulatát idéző vásári hangulatot. Az ide látogató vendégeket színes szórakoztató programok várják, amely minden korosztály igényének megfelel.

Bor tér; szeptember 16 - 20.; Szeged, Dóm tér; www.borter.hu; Szegeden, a borértők városában, a Fogadalmi templom árnyékában több mint 80 neves borász kínálja munkájának gyümölcseit. A gasztronómiai eseményen a borok mellé kitűnő muzsika és finom ételek is párosulnak.

VIII. Bajai Újbor Fesztivál - Baja-Gemenc Természeti Napok; szeptember 25 - 27.; Szentháromság tér; www.csodalatosbaja.hu; A Bajai Újbor Fesztiválon a borvidék termelői kóstoltatják pincészetük büszkeségeit a belvárosban. A termés kiváló minőségét az ideális talaj, a kedvező klíma és a nyaranta jellemzően hétágra sütő nap garantálja. Szeptemberben már javában tart a fürtök betakarítása. Ezt ünnepeljük ezen a hétvégén. Gemenc és Baja neve összefonódott az elmúlt évtizedek során. Vadászok és természetbarátok egyaránt örömmel járják a rengeteget, míg a közös városi programok során a település központjában is megtekinthetők az erdő kincsei.

Őszi Ászok Fesztivál; szeptember 19-20.; Ráckeve, Szegedi Kis István sétány; www.akmk.hu; Az Őszi Ászok Fesztivál azokat a helyi kultúrértékeket köti egy csokorba, melyeket szeretnének megőrizni az új évezred számára is. Mondhatni úgy is: a ráckevei őszköszöntő fesztivál „a borászok, horgászok, vadászok, lovászok, galambászok és nyulászok ünnepe". A fesztivál első napján hagyományos szüreti felvonulás és bál, míg a második napon horgászverseny, halászléfőző verseny veszi kezdetét, mely közben hagyományos ételeket vásárolhatnak az érdeklődők. Borvásár, vadétel bemutató, horgászverseny, színpadi bemutatók, kézművesség, kirakodóvásár, kisállat-bemutató is színesíti a programot.

XX. Kossuth Toborzó Ünnepély; szeptember 25-26-27.; Cegléd, Kossuth tér;  A Kossuth Toborzó egy három napos, színes, kulturális programsorozat, ahová nemcsak a környékről, de az ország különböző tájairól és Erdélyből is érkeznek kézművesek, kereskedők, katonai hagyományőrző egyesületek, könnyűzenei fellépők, néptáncosok, művészek és látogatók. Az ünnepély alapötletét az adta, hogy Kossuth Lajos, mint a 19. századi történelem egyik legnagyobb magyar alakja, egy 167 évvel ezelőtti borús piacnapon Cegléden kezdte meg toborzó körútját, s mondott gyújtó hangú toborzóbeszédet az ámuló ceglédi városlakók számára. A Kossuth

Szekszárdi Szüreti Napok; szeptember 17-20.; www.szekszardiszuretinapok.hu; A szüret Szekszárd és környéke legnagyobb ünnepe. A programsorozat már az 1970-es években létezett, és azóta minden esztendőben megrendezésre kerül. A három nap alatt a város és környéke lakóinak illetve vendégeik számára olyan programsor bonyolódik, mely ötvözi magában a Sárköz és a szekszárdi történelmi borvidék szürettel összefüggő néphagyományait, a gasztronómia, a borászat és a kulturált borfogyasztás szokásait. Megjelennek a rendezvényen a várost körül ölelő kistérségek saját kultúrájukkal, táncaikkal, ételeikkel éppúgy, mint az országban működő borrendek.

Mohácsi Szüreti- és Borfesztivál; szeptember 19.; Szőlőhegyi rendezvénytér; www.mohacs.hu; A mohács Szüreti- és Borfesztivál sok-sok zenével, tánccal, látványos szüreti felvonulással, vásárlással egybekötött borkóstolással, szabad tűzön készült ételek főzőversenyével, alkalmanként egy-egy sztárvendég fellépésével és még sok meglepetéssel várja a látogatókat. 

VIII. Őszi Nap-éj Egyenlőség Történelmi Hagyományőrző Országos Örömíjász verseny; szeptember 20.; Tiszafüred, Ady Endre út 45. Íjászda; Kastély park; www.tie.atw.hu; A versenybe nevezhetnek mindazon íjászok, akik pusztai nomád íjjal, fa vesszővel rendelkeznek. Akinek van történelmi viselete, örömmel vennénk, ha viselné és le sem vetné azt a verseny végéig. Az érdekes, hagyományőrző versenyre minden érdeklődőt szeretettel várnak az íjászok!

Mihály Napi Sokadalom - Szent Mihály Napi tűzgyújtás; szeptember 26.; Kunhegyes, Fő tér; www.kunhegyes.hu; A hagyományőrző rendezvény felőli a térség tárgyalkotó és szellemi kultúrájának ápolását, gasztronómiai, zenei, tánc, játék, népi hagyományainak felelevenítését. Délelőtt gyermek műsor, helyi, térségi amatőr művészeti csoportok lépnek fel. Napközben íjász bemutató, kerékpáros ügyességi verseny, kézműves foglalkozások zajlanak. Szombat este sztárvendég, tűzijáték és utcabál várja az érdeklődőket. A rendezvény új programeleme a Szent Mihály Napi tűzgyújtás.

Tóth Tibor, Németh Krisztina - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: