2015. szeptember 14., hétfő

Mit kínál nekünk a Kunsági borvidék?




Szeptember elején a XXIII. alkalommal megrendezésre került Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok egyikén volt alkalmam beavatást kapni és megismerni egy szeletjét - vagy inkább néhány pohár borát - a kiskőrösi borkultúrának a Szentpéteri és Vass Borászat közös meghívásán. 


 
De mielőtt előre szaladnánk, ismerjék meg mit is kínál nekünk a Kunsági borvidék!
Az alföldi borvidékeket összefoglalva Duna Borrégiónak nevezzük, melynek része 109 752 hektárával a Kunsági borvidék. Szőlőkultúrájáról a Honfoglalás utáni idők óta vannak feljegyzések, innen ered az „Arany Homok" kifejezés is. Tudjuk azt is, hogy őseink már készen találták itt a szőlőkultúrát, melyet Valentinianus római császár telepített a III. században. Napjainkban a mai borízlésnek megfelelő borokat készítenek, ügyelve a fajtaazonosságra, és felkarolva a hagyományos hungarikum fajtákat, mint az ezerjó, kövidinka, arany sárfehér, vagy a kadarka.  A régió erősségei egyértelműen a reduktív technológiával készült könnyed, illatos, gyümölcsös fehér és rosé borok, kecses vörösborok. Kiskőrös város jelentős szereplője a vidék borászatának. 1987 óta hívják „a szőlő és a bor városának", hiszen, csak a város határában 2100 ha szőlő terül el.

A kiskőrösi borkultúra kivonatolása egy 6 tételes borkóstolóhoz a Szentpéteri és Vass Borászat közös feladata volt számunkra, amikor a már említett Kiskőrösi Szüret (és Szlovák Nemzetiségi Napok) alkalmával Kiskőrösre látogattunk.
A két pince nem véletlen fogott össze: régi hagyomány ugyanis, hogy borkultúrájának hangsúlyozására a város minden évben megválasztja „Kiskőrös Város Bora" címen legjobb fehér- és vörösborát. Idén a Vass Borászat 2014-es Irsai Olivérje és a Szentpéteri Borpince 2013-as Cabernet Sauvignon-ja érdemelte ki a címeket.

A kóstoló közben a két borász mesélt a borrégió céljairól és nehézségeiről a Szentpéteri Borházban. Vassné Pivarcsi Mária, a Vass Borászat borásza ötödik éve büszkélkedhet azzal, hogy a város fehérbora az ő keze munkája -érdekes, mutat rá, hogy ebből az első négy évben zsinórban az Ezerjót választotta a bizottság. Szentpéteri Attila agrármérnökként lassan szerelmesedett csak bele a borászatba, azonban ő sem panaszkodik, hiszen borai -élen a maga által felkarolt néró fajtából készülő különleges rozéjával- remekül szerepelnek hazai és nemzetközi versenyeken is. Ahhoz azonban, hogy minőségi bort készítsenek, minőségi szőlőre van szükség. „Ezekben az időkben, amikor 2-2,5 kg szőlőt kell adni egy gombóc fagyiért -fogalmaz- a mi felelősségünk az, hogy fenntarthatóvá tegyük a rendszert. Néha mi verjük fel a szőlő árát, pedig mi vagyunk azok, akik megvesszük." Felelős gondolkodásban és professzionális hozzáállásban így bizonyos, hogy nincs hiány. Kiskőrösön mindehhez óriási csinnadrattával társul a kultúra is, hiszen a borhoz kötődő hagyományaikra minden kiskőrösi büszke.

Ehhez hűen kerül minden év szeptemberének elején megrendezésre a Szüreti Fesztivál is, karöltve a Szlovák Nemzetiségi napokkal. Háromnapnyi ingyenes program, ahol a gasztronómiai események, kóstolók, kiállítások, a hagyományos folklórprogramok, és a valódi nagyszínpados koncertek boldogan megférnek egymás mellett. Boros programokból sincs hiány, idén például a Kiskőrösi Gondűző Borlovagrend szőlészeti-borászati előadássorozatát (többek között a Duna-Tisza köze szőlőtermesztésének múltja, a kiskőrösi szőlőtermelés átalakulása a filoxéra pusztítása után, amit a Biancáról tudni érdemes, borkészítés Biancából) követően látványos borlovagrendi felvonulásnak lehettünk tanúi. Több, mint 10 borlovagrend képviseltette magát a mazsorettek által kísért díszruhás vonuláson, melyet a nagyszínpadon tartott borrendi lovag avatás, és a Kiskőrös Város Szőlészetéért és Borászatáért díj átadása követett -mert kiskőrösön ilyen is van.

Kiskőrös, ahogy eddig csak kevesen ismerték.
Sok minden juthat az ember eszébe, ha Kiskőrösről van szó. Hiszen Petőfi szülővárosáról beszélünk, de nagy költőnk szülőháza mellett többféle múzeum, emlékmű és városi rendezvény is várja itt a kultúrára vágyó utazót. Mindezek mellett Kiskőrös egyik legnagyobb vonzereje az Európa-szerte híres meleg vizű gyógyfürdő, ahová a helyiek mellett több ország gyógyulni vagy feltöltődni vágyó polgárai járnak vissza évről-évre. Sőt, ott vannak még az erős szlovák nemzetiségi hagyományok is, sztrapacskával, süteményekkel és hagyományőrző programokkal. Az alföldi település azonban, főleg így, szüret tájt, nemcsak ezekkel szeretne büszkélkedni.

Polgáraiban, és egyre ismertebbé váló borászaiban ugyanis erős az eltökéltség, hogy megmutassák, munkájuk bőven megérett arra, hogy egyszer és mindenkorra levetkőzzék a rájuk ragasztott előítéleteket az alföldi borokkal kapcsolatban. Mára ott tartanak, hogy Kiskőrös méltó célponttá vált akár egy sokszínű bortúrához is. Nagy borászatai - sőt, a kisebbek is- tárt karokkal és professzionális, értő kiszolgálással várják a borkóstolóra érkezőket. Az összefogás a borrégió pozitív hírnevének erősítése érdekében és „a borvidék arcának megtalálásához" már formálódóban van.

http://www.vassbor.hu
http://www.szentpeteriborpince.hu
http://www.kiskoros.hu

Lantai József - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: