2015. szeptember 21., hétfő

Újabb négy, különleges Zsolnay-műtárggyal gazdagodott a Gyugyi-gyűjtemény




A több mint hatszáz, a Zsolnay gyár aranykorának legszebb kerámiáit bemutató kiállítás új darabjait az adományozó Gyugyi László személyesen helyezte el a vitrinekben szeptember 18-án.



Az újonnan érkezett tárgyak közül kettőt az Egyesült Államokban, kettőt pedig Franciaországban sikerült fellelni. Az áttört falitál, a fedeles doboz és a fedeles dobozka az 1890-es években készült, mindhárom ismeretlen tervező munkája. Visszakerült a szülőhelyére a Klein Ármin által tervezett, egy harcos fejét ábrázoló kis tál is, mely 1880-81 között készült a porcelánmanufaktúrában.

„Kétféle eset szokott lenni az új tárgyak kapcsán" - magyarázta Gyugyi László. „Van, amikor a stílust erősíti egy-egy darab és van, amikor a kiállítást teszi szebbé. Most inkább az utóbbiról van szó. Ezek kiegészítő darabok, a Klein-sorozatban például volt egy hézag, amit pótol a kis tál, s így teljesebbé teszi a kiállítást" - árulta el a műgyűjtő.

Gyugyi László még egy örömhírt is megosztott velünk:
tervei szerint jövő tavasszal legalább egy újabb tárggyal bővíti a gyűjteményt, mely igazi fődarab lesz. Hogy pontosan miről van szó, azt egyelőre szeretné titokban tartani.

„Én állandóan keresek, csak az a kérdés, hogy az ember mikor találja meg. Amikor itt vagyok, és látom a látogatókat, és látom az örömöt, amit nekik okoz ezeknek a csodálatos kerámiáknak a megtekintése, az nekem elég elismerés" - zárta gondolatait Gyugyi László.


Az új tárgyak megtekinthetőek a Zsolnay Aranykora kiállításon.

http://www.gyugyi.hu
 

Nincsenek megjegyzések: