2015. szeptember 10., csütörtök

1845. szeptember 10-én szabadalmaztatta Elias Howe varrógépét




A feltaláló megsajnálta feleségét, hogy egész nap görnyed


Főleg nők veszik hasznát ennek a találmánynak, születésénél azonban főleg férfiak bábáskodtak.Valószínűleg az angol Charles Weisenthal volt az első, aki megpróbálkozott a szabómunka gépesítésével.

1755-ben azonban a tű mestereinél még nem talált megértésre a találmányával... idegenkedtek tőle, esetleges versenytársat láttak benne, és azt állították, hogy semmi sem pótolhat egy olyan ügyes szervet, mint amilyen a kéz.

1820-as évek végére sikerült Barthélemy Thimonniernek elkészíteni egy olyan varrógépet, melyről így írt berlini Illustrierte Zeitung: "Párizsból jelentik, hogy Thimonnier szabó maga készítette varrógépet mutatott be. Ha az ember a saját szemével nem látná, el sem hinné, hogy ilyesmi is létezik. Ezen a gépen egy gyerek is néhány óra alatt megtanulhat varrni."

Elias Howe Amerikában szabadalmaztatta találmányát, a kettős öltésű, hajós hurokfogójú varrógépet. Ebben az időben már Thiminnoer varrógépe is régen létezett. Vajon tudott erről Howe? Aligha.

Mint ismeretes abban az időben még csak igen lassan terjedtek az információk. Howe találmányának szabadalmazását több évi fárasztó munka előzte meg. Az egyik modell Isaac Singer gyároshoz is eljutott, aki néhány apró változtatás után szabadalmaztatta a gépet. Az elsőbbség kérdésében pereskedésre került sor. A bíróság végül Elias Howe javára döntött, és Singernek kártérítést kellett fizetnie. Végül is a két érdekelt fél egyezséget kötött. Howe eladta szabadalmát Singernek.


Forrás: Ladislav Svihran: Hallgatag barátaink Bp. Móra Kiadó, 1982.


Nincsenek megjegyzések: