2015. július 7., kedd

Nemzetközi alkotóműhellyé válik a bölcskei Szent András Kastély




„Művészek a kastélyban" elnevezéssel indít festők számára nyitott alkotóműhelyt a Bölcske közelében fekvő Szent András Kastély. Minden hónapban egy festő kap lehetőséget a kúrián, hogy szabadon alkothasson az inspiráló környezetben. Az elkészült műalkotásokból kiállítást terveznek.

Walter Friderike
Külföldön számos „artist-in-residence" program létezik, melynek lényege, hogy a különböző képzőművészeti ágak képviselői a megszokott környezetükből kiszakadva elvonulhassanak egy inspiratív helyre alkotni.  Ez idő alatt a helyszínhez kapcsolódó közösség részeivé válnak, új emberekkel találkoznak, előadásokat és workshopokat tartanak, és akár helyiekkel is alkotnak valamit közösen.

Ennek a programnak most egy magyarországi variációja lép a megvalósulás útjára. Júliusban fogadja első művészvendégét a Szent András Kastély, melynek tulajdonosa, Belasics Edit a festészet támogatójaként szeretne lehetőséget biztosítani a tehetséges alkotóknak. Az elismert osztrák kurátor és festőművész Manfred Makra - aki egyben ennek a projektnek a művészeti vezetője - által kiválasztott festők egy hónapig szállást és étkezést kapnak a kastélyban, és mindenféle megkötés nélkül, teljes szabadságban alkothatnak. Az elkészült alkotásokból a későbbiekben kiállítást terveznek, de emellett más izgalmas programok is kapcsolódnak majd a projekthez. A képzőművészet iránt érdeklődők számára találkozókat szerveznek, akik akár élőben is megnézhetik, hogyan zajlik az alkotói folyamat, illetve közös workshopon is részt vehetnek az adott festővel. A „Művészek a kastélyban" kezdeményezés célja, hogy értéket teremtsen, miközben fiatal festőket támogat. A vendégművészeknek köszönhetően létrejövő művészeti érték a hely, illetve a környező régió színvonalát emeli majd a jövőben, hála ennek a folyamatosan formálódó, sokszínű nemzetközi gyűjteménynek.

A projekt keretében Magyarországon tölt majd el egy-egy hónapot a német Friederike Walter (július) és Verena Freyschmidt (szeptember), valamint az ukrán Anna Sydorenko (augusztus). Októberben pedig maga a művészeti vezető, Manfred Makra alkot majd a klasszicista kastélyfalak környezetében.


EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: