2015. július 22., szerda

Kerüljük el a leggyakoribb klímabetegségeket





A nyári kánikulában nagy megkönnyebbülés, ha végre hűvösebb, klimatizált helyen tölthetünk némi időt. Előnyei mellett azonban a légkondicionáló helytelen használata esetén számos kellemetlen tünetet, sőt komolyabb betegségeket is okozhat. Az alábbiakban a legnagyobb hévízi hotel reumatológus főorvosa ad tanácsot azzal kapcsolatban, milyen tünetekre figyeljünk, és hogyan kerüljük el a ma már gyakorinak tekinthető klímabetegséget.
Nyáron jó szolgálatot tesznek a klímaberendezések, hiszen segítenek elviselni a tikkasztó hőséget. Túlzott melegben ugyanis lelassulunk, szervezetünknek több energiára van szüksége alapfeladatainak ellátásához is. A legtöbb helyen ma már klimatizálják a tereket: irodaházakban, autókban, éttermekben, de sok lakásban is mindennapos a légkondicionáló használata nagy melegben.
Fontos tudnunk azonban, hogy a légkondicionálás egészségügyi problémákkal is járhat. Dr. Major Zoltán, a hévízi NaturMed Hotel Carbona főorvosa szerint gyakori tünet a torok és az orrnyálkahártya kiszáradása. Érdemes figyelnünk arra is, ha megfájdul a fejünk, vagy szédülünk, hiszen ezek a kellemetlenségek is eredhetnek a helytelen klímahasználatból. Bár elsőre nem gondolnánk, a szemünkkel kapcsolatos problémákat is okozhatja a légkondicionáló. Előfordult például kötőhártya-gyulladásos eset, de a kontaktlencse viselőknél is jelentkezett már panasz, szemszárazság a klíma miatt. Nemcsak a hideg és a száraz levegő, hanem a felületesen tisztított berendezés miatt terjedő baktériumok is okozhatnak légúti panaszokat.
Az említett tünetek, betegségek mellett a klíma sokszor az ízületeinket sem kíméli. A közvetlen hideg levegő hatására ugyanis ízületi fájdalmak és gyulladások alakulhatnak ki, ami mozgásszervi elváltozásokhoz vezethet. Dr. Major Zoltán szerint sokan érkeznek hozzájuk légúti problémákkal és nyak-vállövi fájdalmakkal, amely tüneteket a klímaberendezés is okozhatja. A reumatológus hangsúlyozza, hogy amíg nem alakul ki komoly baj, a szövetek elváltozását megfelelő kezeléssel és tornával helyre lehet állítani, a gyulladás kezelése viszont már egy hosszadalmasabb folyamat. Ebben az esetben jó megoldást nyújthatnak a termálvizes fürdőzések, illetve a sókamra, az inhaláció és a Bemer mikroérterápia is. A NaturMed Hotel Carbonában mindezek mellett olyan állapotfelmérések is elérhetőek, amelyek segítségével pontosan, személyre szabottan konkretizálni tudják a szervezetben lévő elváltozásokat, és annak kiváltó okait is, ami segíti a klímareumából való felépülést.
Tippek a klíma helyes használatához a hévízi NaturMed Hotel Carbona reumatológus szakértőjétől
Tisztítsuk rendszeresen a berendezést!
Fontos szabály, hogy rendszeresen, a gyártó utasításai szerint tisztítsuk ki a légkondicionálót, legyen az autóban vagy más beltéri helyiségben. Szükség esetén vegyük igénybe szakember segítségét, aki például az aktuálissá váló szűrőcserére is felhívhatja a figyelmünket.
Ne állítsuk túl hidegre a klímát!
Benti ülőmunkához a 22-23 Celsius-fok ideális, ennél hidegebbre ne állítsuk a klímát. Egyébként is érdemes a kintihez képest csak 5-8 Celsius-fokkal hűvösebbre álltani a benti levegő hőmérsékletét.
Szellőztessünk!
Mivel a légkondicionáló a benti levegőt forgatja, ezért használata mellett rendszeresen szellőztetni kell és biztosítani, hogy friss levegő kerüljön a helyiségbe.
Ne közvetlenül a testre irányítsuk a levegőt!
Ha tehetjük, ne közvetlenül a klíma által kifújt levegő irányába üljünk. Állítsuk a fúvókákat vagy a terelőket más irányba, így a hideg levegő csak közvetetten jut majd el hozzánk.
Ha szükséges, öltözzünk fel!
Ha légkondicionált helyen dolgozunk, vagy vásárolunk, érdemes magunkkal vinni egy vékony pulóvert, hogy védekezni tudjunk a meghűlés ellen.
 

Nincsenek megjegyzések: