2015. július 5., vasárnap

Herend kincsei
A Magyar Természettudományi Múzeum 1802 óta színtere a Tudomány elsősorban európai, de több tekintetben világhírű művelésének, alapvetően azt a természeti környezetet kutatja, őrzi, viszi közelebb látogatóihoz, amely az emberi lét Kárpát-medencei jövőjének záloga. 
Látszólag ellentétes szemszögből, egyikük a Művészet, másikuk a Tudomány felől közelít egyformán tisztelt közös nevezőjükhöz, a Természethez.
A porcelánfestő a maga művészi eszközeivel a természet szépségeit, sokszínűségét varázsolja választott anyagára, a porcelánra, nemcsak a létezővel egyező, hanem ezerféle alakban, mintában megfogalmazva a valóság, az élet lényegét.
A muzeológus-kutató minél több, tényszerű ismeretet akar feltárni a természeti környezetről: ezért megfigyeli, megörökíti, elemzi azt, eredményeit pedig dokumentálja, közzé teszi.
A „Törékeny Természet - Herend kincsei" című kiállításunkban e két eltérő szemszög egészíti ki egymást a sokszínű Élet megjelenítésében, minél élvezetesebb és tanulságosabb megismerésében.
A Herendi Porcelánmanufaktúra és a Természettudományi Múzeum egyformán alapértéknek tekinti a hagyományok, a tradíciók tiszteletét és a jövőbe tekintő innovációt. Herend ezt forma- és mintakincsének bővítésével, fiatal művészek támogatásával, a trendek követésével valósítja meg. A Porcelánmanufaktúra azt vallja, lehetetlen nem létezik, s elkötelezettek abban, hogy ők járjanak a világ előtt, őket kövessék a többiek. A Magyar Természettudományi Múzeum szakmai értékeire, kutatásaira alapozva, a hazai természettudományos gyűjteményekkel szakági hálózatot építve az oktatásban, a közművelődésben, a következő, felelősen gondolkodó generációk nevelésében vállal egyre nagyobb szerepet. 
Mindezt teszik az időtlen szépségek, az örök értékek megőrzéséért, legyen az a Természet sokszínűsége vagy az emberi szellem és kéz alkotása.
A kiállítás első két tárgya: egy porceláncsiga és egy porcelán csiga.
Az elsőtől, a kauritól származik a második anyagának neve, a porcelán.
A kiállítás kapuján belépve a benyomás lélegzetelállító: a porcelánművesség két kivételes alkotása fogadja a látogatót, melyek méreteikkel és témájukkal, egy tavaszi tópart eseményeinek aprólékos kidolgozottságával is lenyűgöznek. A két műremek hátterében a Természet maga, egy vizes élőhely élettel teli madárvilága idéződik meg egy rövid filmetűdben.
A kiállítási csarnokban a párhuzamosan kiállított porcelán és természeti tárgyak, tudományos ábrázolások segítségével a növényvilággal, a hazai madarak és rovarok birodalmával, az egzotikus tájak élővilágával és a sosemvolt, vagyis misztikus, kitalált élőlényekkel ismerkedhetünk meg. Ahogyan azt a Művész és a Tudós látja.
Tovább sétálva megismerkedhetünk a Herendi Porcelánmanufaktúra történetével, legjellemzőbb mintáival, a porcelángyártás folyamatával, egy igazi festőműhellyel.
A kiállítás utolsó egységében a talán leghíresebb, Viktória-minta „evolúcióját" követhetjük nyomon. Szokatlan biológiai fogalom egy porcelán esetében. Mégis, ha végigtekintünk a terített asztalon sorakozó tárgyakon, a Viktória-minta időbeli alakulását követhetjük nyomon: hogyan született mindig újjá az idők, az irányzatok, az ízlés változásával.
A kiállításra tekintve még egy biológiai fogalom juthat az eszünkbe, és nem csak a természet vonatkozásában. Ez a diverzitás. Az élővilág sokfélesége, a biodiverzitás a fejlődés, a változásokhoz való sikeres alkalmazkodás, a fennmaradás kulcsa. Ennek kutatási alapjaként a Magyar Természettudományi Múzeum 10 millió természeti tárgyat őriz. Herend 64 millió lehetséges termékvariánsa is a fejlődés, a fennmaradás, a változó emberi igényekhez, ízléshez való sikeres alkalmazkodás záloga. A sokféleség harmóniája nagyon törékeny, egyre inkább az, ha a Természetre, az élővilágra gondolunk. Más módon, de törékeny érték egy szépséges Herendi is.
Mindkettő megérdemli, hogy szívvel és tudással vigyázzunk rájuk!
Ugye, milyen sok a közös vonás a Művészetben és a Tudományban, ha a Herendi Porcelánmanufaktúráról és a Magyar Természettudományi Múzeumról van szó? Erről győződhetnek meg a látogatóink a látványos kiállításban!
 A „Törékeny Természet - Herend kincsei" tárlat mindenkit szeretettel vár, legyen gyerek vagy felnőtt, diák vagy nyugdíjas, családos vagy magányra vágyó, de különösen azokat, akik a szépséget és az értéket szeretik, elsősorban ha az a Természet vagy az iparművészet remeke,
  • akiket érdekel az Élet vagy a Porcelán tudománya,
  • akik sok szemszögből szeretik látni a világot,
  • akiknek melegük van, reméljük forró nyarunkban,
  • vagy akik egy borongósabb napon szemkápráztató program után néznek,
  • akik nem tudnak 280 kilométert utazni Herendre, oda-vissza Budapestről, mert nincs alkalmuk rá,
  • akik egyszer-egyszer kézműveskedni, velünk játszani akarnak (ők figyeljék FB oldalunkat),
  • akik szeretnének Magyarország, Herend és a Természet kincseiről rövid idő alatt élményekkel teli benyomást szerezni.

Nincsenek megjegyzések: