2015. július 26., vasárnap

Hűsítő finomságok kánikula idejére




Munka után kiszabadulva egy szellős teraszon mi eshetne jobban, mint egy hűs, illatos limonádé vagy koktél? A klasszikus ízekből már mindenki kiválaszthatta kedvencét - legyen szó alkoholos-vagy alkoholmentes nedűkről - de a bárok újabbnál újabb izgalmas variációkat is felvonultatnak, hogy egy percre se unatkozzanak a vendégek ízlelőbimbói. 


 
Virágos ízek, görögdinnye és uborka: az idei nyár befutói. Különleges kreációkat kínál a KIOSK és a Terasz is, ahol virágos, uborkás és zöldfűszeres finomságokkal is várják a közönséget.

Pezsdítő italokkal a kánikula ellen! Hlatky-Schlichter Hubert, a KIOSK, a Babel és a Terasz éttermek tulajdonosa elárulta, az italkészítés slágerei idén a virágos ízek - mint a rózsa és a levendula - valamint az uborka és a görögdinnye, amelyeket ők is szívesen használnak.
„Nagyon szeretik a vendégeink az uborkás vizünket, valamint a fűszernövényekkel fuzionált limonádékat,  jeges teákat is. Örök és legnagyobb kedvencnek talán a Paloma mondható, ami egy grapefruit és tequila alapú koktél, de az Aperol Spritz is rendkívül népszerű" - kezdte Hubert, aki szerint nem kell tartani a szokatlan ízkombinációktól sem.

„Sokan ódzkodnak az újdonságoktól, pláne ha külön-külön is érdekesek az ízek, de egy kis győzködés és kóstoló után aztán elcsodálkoznak az összhatáson. Remekül harmonizál például a rózsabors az eperrel, a bazsalikom a málnával, vagy a chili a passion fruit-tal" - fejtette ki a tulajdonos, aki személyes kedvenceként a rózsaszirmos  gin tonicot emelte ki.

Mindenképpen érdemes megkóstolni az alkoholmentes citrus és uborkás-bodzás limonádékat, a koktélok közül pedig a Summer punch-ot és a Mentás elixírt, amelyeket akár otthonaikban is elkészíthetnek a különleges receptek kedvelői.

Hűsítő finomságok a KIOSK ajánlásával:

Citrus limonádé - 4 főre
- 1dl cukorszirup
- 3 citrom vagy 4 lime
- 1,75 l szóda
Cukorszirupból készítjük, ami cukor és forró víz azonos mennyiségű elegye. A kezeletlen /nem bio/ citrusfélék előfordulása miatt jól megmossuk a citromot vagy lime-ot, majd kifacsarjuk a levét ügyelve arra, hogy a magok ne kerüljenek az italba keserű ízt okozva. A fenti összetevőket összekeverjük és ízlés szerint szódával vagy mentes vízzel felöntjük.

Uborkás- bodzás limonádé - 4 főre
- 1dl bodzaszörp
- 3 citrom
- negyed uborka
- 1,75 l szóda
Bodzaszörppel készítjük, amihez hozzáadjuk a citrus kifacsart, leszűrt levét, majd vékonyra szeletelt kígyóuborkát, és felöntjük tetszőlegesen szódával vagy mentes vízzel egy kancsóba, amit néhány percre pihentetünk a hűtőben szervírozás előtt, hogy érvényesüljön az uborka frissítő hatása.

Summer punch - 2 főre
- 2 szelet görögdinnye
- 4 evőkanál cukorszirup
- 1 citrom
- 4cl vodka
- fél üveg habzóbor
- friss gyümölcsök
Turmixgépben eldolgozunk 4 evőkanál cukorszirupot és egy citrom levét friss kimagozott görögdinnyével, ehhez ízlés szerint hozzáadunk vodkát majd betesszük a hűtőbe és szervírozás előtt némi habzóbort és friss gyümölcsöket adunk hozzá.

Mentás elixír - 1 főre
- 1 evőkanál porcukor
- 1 lime
- 4szem szőlő
- kevés menta
- 4cl Irsai Olivér Szőlőpálinka
- 1dl szóda
Néhány szőlőszemet összetörünk egy evőkanál porcukorral a pohárban, majd egy fél lime levét hozzáadjuk. Ezt alaposan elkeverjük egy kevés mentalevéllel, majd ráöntünk tetszés szerint Irsai Olivér Szőlőpálinkát, feltöltjük a poharat jéggel és lazítunk az italon szódával.

Lantai József - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: