2015. július 11., szombat

Javítsunk a koleszterinszintünkön





A friss koleszterinstatisztika alapján a felnőtt lakosság közel felének javasolható az életmódváltás

 
Ahhoz, hogy javítsunk a koleszterinszintünkön, legalább változtatni kell a táplálkozásunkon, és be kell iktatni a rendszeres mozgást is az életünkbe. Mindkettőt nyáron a legjobb elkezdeni.

2010-2014 között országszerte közel százezer koleszterinszint-mérést végzett Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja. A szűrőkamionokban vizsgált nők 39%-ánál, a férfiak 47%-ánál mértek határérték feletti koleszterinszintet, az orvosok meglepetésére már a 18-25 éves korosztály is nagy számban érintett volt. Ezért gyakorlatilag minden magyar felnőttnek javasolható az évenkénti koleszterinszint-ellenőrzés, amelyet háziorvosuknál vagy az egeszsegprogram.eu mobil szűrállomásain 2015-ben is ingyenesen kérhetnek.
Azoknak, akiknél mérsékelten (az összkoleszterinszint 5 mmol/l feletti) vagy súlyosan emelkedett (6 mmol/l feletti) értékeket mérnek, elengedhetetlen a folyamatos orvosi kontroll és indokolt esetben a gyógyszeres kezelés. Az orvos ennek elbírálásához megméri a legveszélyesebbnek számító LDL-koleszterin értékét is. Az enyhén emelkedett koleszterinszint kezelése azonban önmagában életmódváltással is lehetséges. Erre pedig keresve sem találhatnánk alkalmasabb időpontot, mint a forró nyári napokat, hiszen ilyenkor a szervezetünk nem igényli a nehéz, kiadós ételeket, ráadásul könnyebben hozzáférhetők a friss gyümölcsök, zöldségek is!



Koleszterinbarát étkezés

A koleszterint a szervezetünk termeli, illetve bizonyos állati eredetű táplálékokból jut hozzá. A zsíros tejtermékek és húsok, zsírban sült ételek, a magas zsírtartalmú jégkrémek és teljes tej helyett ezért inkább együnk több sült halat, grillezett sovány húst, csirkemellet bőr nélkül! Próbáljuk ki a kukorica- vagy olívaolajat, fogyasszunk több zöldséget és gyümölcsöt, tojásfehérjét, valamint feltétlenül válasszunk zsírszegény tejet!

Egyszerű mozgásformák

Mivel egyebek mellett az ülő életmód is befolyásolhatja a koleszterin szintjét, fontos, hogy ne töltsünk hosszú időt ülő helyzetben! Ha mégis szükséges, naponta többször mozgassuk át a végtagjainkat, végezzünk nyújtógyakorlatokat, és sétáljunk, mozogjunk, amikor csak tehetjük! Válasszuk a lift helyett a lépcsőt!
Fontos tudni, hogy a rendszeres testmozgás emeli a védő koleszterin, a HDL értékét!
A megerőltető mozgást kerüljük, de heti legalább 3 alkalommal végezzünk valamilyen egyszerű mozgásformát! A futás, az úszás, a kerékpározás, a labdajátékok, vagy például a jóga egyaránt jó választás lehet, természetesen odafigyelve rá, hogy a déli órákban ne tartózkodjunk hosszabb ideig a tűző napon!

Akiknek már magas koleszterinszintet csökkentő, ún. sztatinterápiát javasolt az orvos, fontos, hogy az előírásoknak megfelelően szedjék gyógyszereiket a mozgás és az egészséges életmód mellett is.


Miért jelenthet gondot a magas koleszterinszint?

A megemelkedett koleszterinszint nem jár fájdalommal, de növeli a különféle érbetegségek kockázatát. Más rizikófaktorokkal társulva a koleszterin erekben történő lerakódása akut betegségek (pl. szívinfarktus) kialakulását eredményezheti, vagy az erek átmérőjének fokozatos szűkítése révén késői szövődményeket okozhat. A folyamat megelőzhető, illetve kifejlődése lassítható - a megoldás a kezünkben van.

Nincsenek megjegyzések: