2011. április 22., péntek

Különleges receptek húsvétra




Dobd fel megszokott húsvéti menüdet néhány különleges recepttel, és lepj meg mindenkit! Íme, egy kis segítség a választásban.



Nálatok mi kerül az asztalra húsvétvasárnap? Valószínűleg te sem a konyhai kísérletek napjaként tartod számon ezt az ünnepet, de talán már gondoltál arra, hogy a sonkán, tormán, tojáson kívül valami másnak is helye lehet ilyenkor a kései reggeli menüjében.

A húsvét az újjászületés, a tavasz ünnepe is, így ha egy kissé merészebben gondolkodsz, hamar rájössz: bármi kerülhet az asztalra, ami friss, üde, tavaszi. Ha szereted a friss zöldségekből készült ételeket, a könnyű, krémes desszerteket, számtalan új ötletet, receptet gyűjthetsz az ünnepi reggelihez vagy éppen ebédhez. A következőkben néhány egyszerű, könnyen elkészíthető leírással igyekszünk ötleteket adni, persze egészségesebb és különlegesebb kivitelben.

Ricotta puding

Hozzávalók:

  • 25 dkg ricotta
  • 2 tojás
  • 2 dkg kukoricakeményítő
  • 10 dkg cukor
  • fél citrom
  • habtejszín

Elkészítése: A tojások sárgáját keverd el alaposan a cukorral, majd a ricottával, a fehérjét külön verd kemény habbá. Egy formát vajazz és lisztezz ki, öntsd bele a krémet. Keress egy edényt, amelybe beállíthatod a formát, és öntsd fel meleg vízzel úgy, hogy a forma feléig érjen. Süsd kb. 180 fokon fél órán át. Hagyd kihűlni, majd borítsd ki a formából. Tálald frissen vert tejszínhabbal.

Padlizsános bruschetta

Hozzávalók:

  • 1 közepes padlizsán
  • fél kg paradicsom
  • szikkadt, pirított kenyér
  • olívaolaj
  • só, bors
  • néhány gerezd fokhagyma

Elkészítése: A padlizsánt vágd apró kockákra, majd olívaolajon, forró serpenyőben süsd puhára. Tedd félre, majd aprítsd fel a paradicsomot. Sózd, borsozd mindkettőt. A pirítósokat dörzsöld be fokhagymával, borítsd be a padlizsánnal és a paradicsommal, csepegtess rá olívaolajat.

Mézes-mustáros sonka

Hozzávalók:

  • 1 füstölt sonka
  • 3 evőkanál méz
  • 1 evőkanál minőségi mustár
  • 2 evőkanál barna cukor

Elkészítése: A sonkát főzd puhára annyi vízben, amennyi ellepi – számíts annyi órát a főzésre, ahány kilós a sonka. Ha kész, keverd el a mézet a mustárral és a cukorral. A sonkát éles késsel rácsozd be, öntsd nyakon a keverékkel, és 180 fokos sütőben kb. fél órát süsd.

Retektzatziki

Hozzávalók:

  • 2 csokor friss retek
  • 2 dl sűrű görög joghurt, vagy lecsepegtetett natúrjoghurt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors

Elkészítése: A retket vágd gyufaszálakra, vagy reszeld le. A joghurtot keverd el az áttört fokhagymával, sózd, borsozd. Keverd el a retket a joghurttal, tálald a sonka mellé vagy a reggelihez.


Forrás: Ács Borbála - Ötvenentúl.hu

2 megjegyzés:

Kósa Márta írta...

Tetszik a joghurtos retek, én eddig túróval készítettem, ezt is kipróbálom!

Balogh Péter írta...

Köszönöm a bejegyzését, véleményét. Örömmel tölt el. Kívánom, hogy a joghurtos retek igazán jól sikerüljön!
Üdvözlettel: B. Péter