2019. július 30., kedd

Az Anyatej Világnapját ünnepeljük
.

Az anyatejes táplálás világnapja alkalmából a Fiatal Családosok Klubja szeretné felhívni a figyelmet a szoptatás fontosságára. Minden évben kiemelik az augusztus 1-jei világnap alkalmából azt, hogy mennyire fontos beszélnünk a szoptatásról és minden segítséget megadnunk a kismamák számára ahhoz, hogy minél többen tudják az anyatejes táplálását hosszan és zavartalanul biztosítani kisbabájuk számára. Felhívják a magyar társadalom figyelmét arra, hogy támogassák a kisgyermekes édesanyákat az anyatejes táplálás gyakorlásában, ösztönözzék a fiatal anyukákat szoptatásra a családokban, az egészségügyi intézményekben, az oktatásban és a médiában pedig jelenjenek meg az anyatejes táplálás előnyeivel kapcsolatos tudományos kutatások eredményei.

Társadalmunk egészségének alapjait érintő témáról van ugyanis szó, ezért nagyon is szimbolikus helyen vagyunk itt, az ország házában, hiszen minden országos gondolat, minden szép eszme és nemzetépítő tett alapja, hogy gyermekek szülessenek, és olyan gyermekek növekedhessenek társadalmunkban minél nagyobb számban, akik gyermekkorukból  önbizalmat, lelki biztonságot hozva építhetik tovább ezt a hazát. Ebben pedig az első lépés, hogy azt a szép szimbiózist, azt az egyedülálló testi-lelki egymásrautaltságot, ami az édesanya és kisbabája között az élet kezdetén fennáll, a közösség számára is értékként, támogatandó élethelyzetként és feladatként ismerjük el.”- vallja Király Nóra, a FICSAK alapítója, aki idén beszédet mond a Parlamentben augusztus elsején.
Az anyatej kincs
A szoptatás babának, anyának egyaránt hasznos – a kisbaba számára ugyanis az anyatej a legegészségesebb, legtisztább és legfinomabb tápanyagforrás, ami ráadásul erősíti az anyuka és kisbabája közötti érzelmi köteléket is. A meghitt együttlét az édesanya teste és lelke számára is hasznos, szolgálja a szülés utáni regenerációt és hosszabb távon is jótékony hatásai vannak a női szervezetre. A nyári melegben a szoptatás még inkább fontossá válik a kicsik megfelelő folyadékbevitele miatt, az egyesület arra buzdít minden kit, hogy legyen tekintettel az édesanyákra és biztosítsa a diszkrét együttlét zavartalanságát, hiszen a szoptatás nemcsak segíti a babákat a forróság elviselésében, de a szeretet legtermészetesebb emberi megnyilvánulása is.
Miért is jó, ha anyatejjel táplálják a babát:
- az anyatejjel táplált babák jóval ritkábban kapnak hasmenést vagy tüdőgyulladást és ritkábban válnak túlsúlyossá
- segíti és erősíti a kötődést az édesanya és a baba között, elmélyíti a kapcsolatot
- erősíti az immunrendszert
- csökkenti a szívbetegségek, cukorbetegség és az allergia kialakulásának kockázatát
- Az anyatejben minden olyan vitamin, ásvány, enzim és antitest megtalálható, amely a csecsemő fejlődéséhez és növekedéséhez szükséges
- az anyatej segíti az egészséges agyi fejlődést.
Sok az akadály és a félelem
A hat hónapon aluli gyermekek számára mindennél fontosabb, hogy anyatejhez jussanak, sok nő azonban a munka és a körülmények hatására feladja a szoptatást. Féléves kortól a babák már kaphatnak egészséges, a fejlődésüket segítő kiegészítő ételeket, de az anyatejnek – amennyiben ez lehetséges - kétéves korukig az étrendjük meghatározó részének kellene maradnia. Az UNICEF azt is tanácsolja, ha a gyerek igényli, akár éjjel is szoptassák meg az édesanyák.
Egy 2018-ban közzétett kanadai tanulmány megállapította, azok a nők, akik amiatt aggódnak, hogy tudnak-e elég ételt tenni a család asztalára, vagy azzal spórolnak, hogy ők maguk kevesebbet esznek, fele annyi ideig szoptatják gyermeküket, mint azok, akiknek nincs ilyen gondjuk. A nehézség ezekben a helyzetekben elsősorban nem az, hogy az érintett anyák ne tudnának a szoptatás fontosságáról. Többségük el is kezdi szoptatni gyermekét, csak kénytelen feladni azt. Sok tényező játszik szerepet abban, hogy szoptatják-e az anyák gyermeküket és meddig.  A gyermekgondozási szabadságok elérhetősége, a munkahelyi szoptatás lehetővé tétele, a tanácsadás és a szoptatás elfogadó megítélése és a partnerek támogatása mind-mind nélkülözhetetlen a szoptatással kapcsolatos pozitív környezet megteremtéséhez. Az első és legfontosabb dolog a nyugalom és a környezet fokozott támogatása, olyan család, amely ebben az átmeneti, az anyától nagyfokú fizikai jelenlétet követelő időszakban szeretetteli, nyugodt légkört és gyakorlati segítséget ad a szoptató nőnek a tápláló ebéd megfőzésétől a mosógép kipakolásán át sok apró, de lényeges mindennapi feladat megoldásáig.
Fontos, hogy a tágabb közösség is segítse, önbizalmában erősítse az anyukát. Az atipikus foglalkoztatási formák népszerűsítésével és elterjedésével ez a nyomás is megszűnhet, de legalább csökkenthet az édesanyákon.
A FICSAK minden évben felhívja a figyelmet a szoptatás fontosságára ezen a jeles napon, ám a gyakorlatban is igyekszik támogatást nyújtani és 2017 nyarán ennek a gondolatiságnak a jegyében állított fel speciális, baba-mama padot Újbudán, majd a sikerén felbuzdulva alig egy évvel később az V. kerületben, ami az édesanyák kényelmét szolgálja. Apró, de fontos gesztusok ezek, amelyek mind az apróság és édesanyja kapcsolatának erősítését segítik. A baba-mama padok felállítása mellett az egyesület minden rendezvényén kiemelten figyel arra, hogy kisbabával érkező édesanyák zavartalanul, külön erre a célra kialakított helységben szoptathassák babájukat.

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: