2019. július 3., szerda

Az Agrárminisztérium parlagfűmentesítési akciót indít
.

Parlagfűmentesítési hetet hirdet az Agrárminisztérium július 1-7 között. A földtulajdonosok számára a parlagfű elleni védekezés egész évben fennálló kötelezettség, ennek a programnak a célja pedig a lakosság szemléletformálása, egy közös érdek népszerűsítése.

A parlagfű elleni védekezés hatékonyságának növelése érdekében, a közfoglalkoztatási programok keretében a Belügyminisztérium, az Agrárminisztériummal együttműködve kiemelten sikeres védekezési tevékenységet koordinál. Közfoglalkoztatás keretén belül önkormányzati területeken, valamint állami tulajdonban lévő területeken (vízügyi, erdészeti, közút, MÁV, ORFK, BVOP) valósul meg a parlagfű-mentesítési tevékenység. Az új típusú közfoglalkoztatási programoknak köszönhetően a korábbi évekhez képest jelentősebb és az állampolgárok számára is kézzel foghatóbb eredményeket értünk el.
A 2019. évben futó közfoglalkoztatási programok keretében 5 parlagfű-mentesítési kaszálási ütemterv készült, melyek időpontjai: június 3-7., július 1-5., július 29-augusztus 2., augusztus 26-30., szeptember 16-20. Tekintettel a korábbi évek pozitív tapasztalataira az Agrárminisztérium július 1-7-ig Parlagfű-mentesítési hetet hirdet.
A hosszú távú eredmény érdekében az állampolgárok jogkövető magatartásának elősegítéséért továbbra is kiemelt hangsúlyt kell fektetni a szemléletformáló tevékenységekre, tájékoztató-, figyelemfelhívó kampányok szervezésére. Szeretnénk egyre szélesebb körben mozgósítani annak érdekében, hogy a parlagfű elleni védekezés jelentőségét és lehetőségeit minél több ember megismerje, és ezzel aktívan vegyen részt a parlagfű elleni védekezésben.
Ezúton szeretnénk felhívni minden földtulajdonos és földhasználó figyelmét, hogy a parlagfű pollenszórásának és szaporodásának megakadályozása érdekében tartsa területét gyommentesen. Amennyiben nem tesz eleget a jogszabályban meghatározott parlagfű-mentesítési kötelezettségének, az illetékes hatóság növényvédelmi bírságot szab ki, melynek mértéke 15 000 Ft-tól 5 000 000 Ft-ig terjedhet.
 

Nincsenek megjegyzések: