2019. július 9., kedd

A Kiskunság tele van meglepetésekkel
.

A Duna-Tisza közén található Kiskunság ma még sokaknak felfedezetlen terep Magyarországon, pedig rengeteg arrafelé a látnivaló. Szankon a Büszkeségpont és a Helyi Érték Kiállítótér mellett ma már a múlt héten átadott egyedülálló Kiskun Emlékhely is várja a látogatókat, a közeli Kiskunmajsán pedig élményfürdő és szamárfarm is csalogatja a pihenni vágyó családokat.

A Kiskunságban rejlő lehetőségeket az utóbbi évtizedekben kezdték el alaposan kiaknázni, de most már bátran állíthatjuk, hogy napokba telhet végig járni a régió értékeit. A térség rengeteg meglepetéssel és számos kulturális látnivalókkal várja a látogatókat, akik a helyszínen olyan ismeretekre és élményekre tehetnek szert, amire máshol az országban nem adódna lehetőségük.
Kiskun Emlékhely
Harminchárom kiskun település közös múltjának beteljesítése a küldetése a Szank határában frissen átadott Kiskun Emlékhelynek. Modern eszközökkel mutatják be a kiskun identitást: azt a magyarságba beolvadó népet, amely a térségben megtartott, illetve abban a korban jövőt épített.
A látogatóközpont mellett egy ezer folyóméternyi út visz végig a történelmen, ahol megismerkedhetünk a még helyhez nem kötött, de adott esetben már Magyarországon élő kunok életével, és többek közt láthatunk egy Árpád-kori templomot kettős körárokkal és a védművel, valamint lakóházakat is. A későbbiekben folyamatos régészeti feltárás is zajlik majd az emlékhely területe mellett, ahová táborokat terveznek szervezni a gyerekeknek.
„Olyan korban élünk, amikor minden viszonylagossá válik, ami nem ad olyan stabil alapokat az embereknek, főként nem a gyerekeknek. Azért, hogy kicsit segítsük őket, megírattam a településnek a legendameséjét Szank vezérről, amit aztán egy táncjátékba is átültettünk. Ez egy olyan mű, amit a mai gyerekek élveznek és szeretnek. Nekünk az a dolgunk, hogy büszkévé tegyük őket. Hagyományainkat ismerve olyan gyerekeket szeretnénk felnevelni, akik tudnak majd választani az érték és értéktelen között” – fogalmazott Patkós Zsolt, Szank polgármestere.
Büszkeségpont
A kiállítási tér az 1956-os eseményekre emlékezik, és az oda vezető utat éppúgy a látogatók elé tárja, mint ahogy az akkori események megtorlását is megkísérli érzékeltetni. A történelmi előzmények bemutatása mellett helyi és a közelben élő embereknek is emléket állít.
Helyi Érték Kiállítótér
A szanki kiállításon a huszonnégy képes tabló nemcsak a helyi értékeket, de az ötven hungarikumot is bemutatja a látogatóknak. A tablókon levő QR kód és okostelefon segítségével az érdeklődők részletesen is olvashatnak a helyi értékekről.
Szelfipont
Szank határában található a város betűit formáló embernagyságú szelfipont, ahol bárki csodálatos környezetben örökítheti meg, hogy a településen járt.
Szanki tekepálya
A tekepálya 4 sávos, kivilágított, 6 öltözőhelyiséggel és büfével kialakított. A nézőtér 80 ülőhellyel, és 30-40 állóhellyel rendelkezik.
Jonathermál Kiskunmajsa
Ez az a hely, ahol a család minden tagja felüdülhet a parkosított, sportolási lehetőségekkel is ellátott környezetben, a kül- és beltéri gyógy-, csúszdás-, hullám- és élménymedencékben. A 2018-ban az Év versenyen a feltörekvők között harmadik helyezést elérő fürdő mellett a motellel együtt mintegy 50 ezer négyzetméteren elterülő zöldterületen fekvő kemping is található.
Szamárfarm
Kiskunmajsától kb. 2 kilométerre, festői szépségű környezetben fekszik a Jonathermál Zrt. szamárfarmja, amely májustól szeptemberig várja az idelátogató csoportokat. Az állományt különböző fajtájú és színű állatok alkotják: a szürke színű, magyar parlagi szamáron kívül találunk benne fekete, „olasz típusú" szamarat és igazi különlegességként hófehér, kék szemű úgynevezett magyar barokk szamarat is.
Pálosszentkút Kegyhely
A petőfiszállási tanyavilág része. Az Alföld egyik legjelentősebb búcsújáró helye. 1791-től kapta meg az egyházi engedélyt a zarándokjáráshoz, de már a középkorban is állt ezen a helyen kicsi kápolna. Ma szépen parkosított nagy területe, forrása, patakja mind vallási, mind turisztikai szempontoknak megfelelő környezetet biztosít. 

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: