.
Egy átlagos magyar évente 33 kg élelmiszert dob a szemétbe csak
azért, mert túl sokat vásárolt egyes termékekből vagy nem megfelelően
tárolta azokat. Az ételek és italok eltarthatósága szempontjából
kétségkívül a hűtőszekrény a legfontosabb konyhai eszköz, azonban
egyáltalán nem mindegy, mire és hogyan használjuk a háztartás talán
legfontosabb gépét.
Függetlenül attól, hogy milyen étrendet követünk, rendkívül sokféle
élelmiszert fogyasztunk, többségünk azonban nem tudja, hogyan érdemes
tárolni ezeket. Az LG szakértői most néhány hasznos tippel segítenek
abban, hogyan használhatjuk okosan és biztonságosan a hűtőszekrényünket,
hogy a különféle ételek minél tovább megőrizzék frissességüket és
állagukat.
- Nem minden ételt kell a hűtőben tárolni
Sokan szinte minden romlandó terméket azonnal betesznek a hűtőbe a
bevásárlás után, azonban azzal, ha csak a ténylegesen oda való
élelmiszereket rakjuk be a gépbe, értékes helyet szabadíthatunk fel a
valóban hűtést igénylő termékek számára, ráadásul ezek állagát is
megóvhatjuk. Sok termék szobahőmérsékleten is kiválóan eltartható –
ilyen például a tojás, ami ugyan tovább eláll a hűtőben, mégsem a
megszokott helyén, a hűtőajtóban érdemes elhelyezni, hiszen itt
ingadozik a legjobban a hőmérséklet. Jó megoldást jelent erre a
DoorCooling+ technológia, amely felülről külön hideg levegőt juttat az
ajtó rekeszeibe, ezzel biztosítva az egyenletes hőmérsékletet.
Az olyan könnyen romlandó élelmiszereket, mint például a húsok és
halak természetesen hűteni kell, azonban sokan nem tudják, hogy a
paradicsom, a hagyma és más zöldségek egészen egyszerűen a pulton vagy a
konyhaszekrényben is tárolhatók. Bizonyos gyümölcsök – például az
avokádó, az alma, a banán, a citrom és a bogyós gyümölcsök – íze és
állaga is megváltozhat a hűtőszekrényben, ezért ha belátható időn belül
szeretnénk ezeket elfogyasztani, nem érdemes őket lehűteni. Hasonló
kérdések merülhetnek fel a kenyérfélék esetében is, amiket viszont
egyáltalán nem szükséges hidegben tárolni.
- Mindent a megfelelő polcra
Minden hűtőszekrény belsejében felülről lefelé csökken a hőmérséklet,
azaz a készülék felső polcain van a „legkevésbé hideg”, alul pedig a
leghidegebb. Ezt, valamint néhány élelmiszer-biztonsági szempontot
mindenképpen érdemes szem előtt tartanunk a hűtő elrendezésekor.
Ilyen szempont lehet például, hogy a húst és a halat a legalsó polcon
érdemes tárolni, ahonnan a húslé nem csöpöghet rá más élelmiszerekre. A
tejtermékeket a középső polcokon célszerű elhelyezni, a zöldségeket
pedig a legmagasabb páratartalmú rekeszben érdemes tartani. A
gyümölcsöknek a zöldségekhez képest alacsonyabb páratartalomra van
szükségük, így érdemes őket külön helyen tárolni! A legújabb hűtőkben
már attól függően állíthatjuk be a zöldségtároló rekesz páratartalmát,
hogy zöldséget vagy gyümölcsöt tartunk benne.
- A hűtő ideális hőmérséklete
„Ahhoz, hogy az ételek a lehető legtovább frissek és biztonságosan
fogyaszthatóak maradjanak, a hűtő hőmérsékletét állítsuk 4 °C-ra, vagy
ennél egy kicsivel alacsonyabb hőfokra” – tanácsolja Budai Nikoletta, az
LG háztartásigép-szakértője. „Ennél magasabb hőmérsékleten a húsok és a
halak romlanak meg, a túl hideg környezetben viszont a zöldségek és
gyümölcsök fagyhatnak meg még akkor is, ha a zöldségtároló fiókba
helyeztük őket.”
A hűtőben tárolt élelmiszerek számára az egyenletes hőmérséklet volna
ideális, a gép ajtajának nyitogatásával azonban meleg levegőt engedünk
be a készülékbe. Hűtőnk kiválasztásakor ezért keressünk olyan típust,
amelynek belsejében legalább fél-egy fokos pontossággal biztosított az
egyenletes hőmérsékletet.
- A hűtő elrendezése is számít
A jól és tudatosan elrendezett hűtőszekrényben a hideg levegő
egyenletesebben áramlik a termékek között, ezáltal pedig az ételek is
tovább maradnak frissek. Ha átlátszó dobozokban tároljuk az ételeket és
ezeket nem halmozzuk egymásra, gyorsabban megtaláljuk majd, amire
szükségünk van, így kevesebb meleg levegőt engedünk majd be a hűtő
belsejébe. A családok háztartásaiban rendszeresen okoz gondot a nagyobb
edények elhelyezése a hűtőben, erre jó megoldást jelent egy igény
szerint összecsukható polc, amelyet felezni is lehet pl. kancsók
tárolásához és felhajtani is, ha nagy edényt szeretnénk berakni a
készülékbe.
- Ne pazaroljunk!
Hűtőszekrényünk megfelelő használatával elkerülhetjük azt is, hogy a
megvásárolt élelmiszerek egy része a kukában landoljon. Egy átlagos
magyar fogyasztó például évente 33 kg olyan élelmiszert dob ki, amely
megfelelő tárolással és tudatos tervezéssel megmenthető lenne.
Természetesen az első lépés az, hogy ne vásároljunk túl sokat semmiből:
csak azt tegyük a kosarunkba, amit belátható időn belül biztosan el
fogunk fogyasztani. Bevásárlás előtt pedig nézzünk be a hűtőbe és írjunk
listát! Bár a hűtőnkkel még nem tudunk telefonon beszélni, egyes
hűtőket már távolról, a mobilunkról is irányíthatunk: a SmartThinQ
alkalmazással például már a boltból gondoskodhatunk arról, hogy a
bevásárlásból hazaérve megfelelő hőmérséklet várja a hűtőbe szánt
élelmiszereket.
Forrás: EuroAstra
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése