2009. december 2., szerda

Nyolc tipp, hogy ne ússz el karácsonykor!




A szeretet ünnepét sokan stresszforrásként élik meg, hiszen a „kényszeres” ajándékozás, a karácsonyi sütés-főzés igazi erőpróbát jelent.

Ismét közeledik az év legszebb ünnepe, ilyenkor minden családban nagy a sürgés-forgás, hogy minden tökéletes legyen az ünnepre. Teendők végeláthatatlan sora kígyózik előttünk még az utolsó napon is: el kell készíteni a vacsorát, fel kell díszíteni a karácsonyfát, és titkon abban reménykedünk, hogy minden égő működik még az égősoron.

Hogy az ünnepeket megelőző napokban ne legyen úrrá rajtad a jeges rémület, tervezd meg még időben a felkészülést! Alábbi tippjeink a segítségedre lehetnek:

Ajándékok

A szemfülesebbek egész évben nyitott szemmel járnak, és megveszik, ha valami személyre szólót, kihagyhatatlant látnak. Ennek egyetlen rizikója a felejtés – ezt küszöbölheted ki, ha minden megvásárolt ajándékot egy helyen tárolsz.
Ám ha nem tartozol a fent említett, előrelátó típushoz, akkor kezdd el beszerző körutad még ma! Hasznos, ha listát írsz a megajándékozandókról, különösen, ha sokan vannak.

Dekoráció

A hangulatos lakásdekorációt és a karácsonyfadíszeket érdemes minél előbb beszerezned, hiszen már november közepétől rengeteg szebbnél szebb dísztárgy, ötletes dekoráció között válogathatsz az üzletekben. Célszerű ellenőrizned a meglévő fenyődíszeket is, nehogy későn derüljön ki, hogy a tavalyi csúcs összetörött. Ne felejts el néhány tartalékégőt vásárolni, hiszen nincs annál bosszantóbb, mint amikor éppen szenteste nem működik az égősor a karácsonyfán.

Bevásárlás

A legfontosabb, hogy semmit ne hagyj az utolsó pillanatra! Tervezd meg jó előre a menüt, és írj bevásárlólistát a beszerzendőkről – ha valami később jut eszedbe, ne felejtsd el hozzáírni, így biztosan nem marad ki semmi. A húsokat és mindent, amit gond nélkül tárolhatsz mélyhűtőben, hűtőben, vásárold meg december közepén, így idegeskedést takaríthatsz meg, és elkerülöd az utolsó napokra jellemző karácsonyi rohamot.

Takarítás

A nagytakarítás ne az utolsó, ünnepek előtti takarítás legyen! Ha nem akarsz kimerülten ünnepelni, szervezd az ablakpucolással egybekötött nagytakarítást egy-két héttel korábbra, így karácsony előtt már csak a rutinfeladatok maradnak. Egy héttel az ünnepek előtt nézd át azokat a ruhákat, kiegészítőket, amelyeket te és családtagjaid viselni szeretnének, hogy szükség esetén még legyen idő kimosni, átvasalni őket.

Sütés-főzés

A mézest célszerű már december elején megsütni, hogy legyen ideje puhulni, de a legtöbb aprósüteménynek is jót tesz a pihentetés. Ha minden héten letudsz egyfélét, az ünnepekre imponáló választékot szervírozhatsz.
Karácsony idején sok helyen előkerülnek a nagymama receptjei: a többfogásos lakomák, a kiadós ételek, a finom sütemények mind hozzátartoznak a karácsonyi ünnepkörhöz. Amennyiben szeretnéd, hogy mégis valami könnyebb, egészségesebb étel kerüljön az asztalra, válassz halat könnyű tésztasalátával vagy ecetes burgonyasalátával. Készíts elő mindent, amit csak tudsz, tárold a hűtőben, mélyhűtőben felhasználásig.

Italok

A gondosan összeállított ünnepi menü fényét emelik a jól megválasztott italok. Étvágygerjesztőnek keserűlikőr vagy pezsgő, leves mellé rosé bor, halhoz vagy szárnyasokhoz fehér-, a vörös húshoz vagy vadhoz pedig vörösbor dukál! A desszerthez az édes bor illik a legjobban, a többfogásos ünnepi ebéd záróakkordjaként pedig a konyak.

Terítés

Légy kreatív a terítésben is, dobd fel az ünnepi asztalt apró díszekkel, gyertyákkal, ünnepi terítővel. Ha adsz a részletekre, terítéked a karácsonyfadíszekkel harmonizáló színben készítsd el! Az italokat, dugóhúzót, gyufát, hamutartót, tartalékszalvétákat tedd az asztal mellé, elérhető közelségbe, így nem kell folyton felugrálnod, és nyugodtan élvezheted a családi beszélgetést.

Zene

A zene hangulatteremtő erejét az ünnepi felkészülés időszakában hiba volna nélkülözni. Válogass össze néhány CD-t, amelyek már az adventi időszakban is ráhangolnak az ünnepre, és készíts elő egyet a szentestére.

Ha végül mégsem sikerülne minden tökéletesen, ne csinálj belőle nagy ügyet, hiszen szeretteid szemében igazán csak a szeretet és törődés számít, amellyel az ünnepre készültél.

Forrás: Fodor-Kassai Mónika, Ötvenentúl.hu - Élvezd a korodat

Nincsenek megjegyzések: