2017. február 15., szerda

Valentin-nap egy pszichológus szemével




Mennyire fontos az, hogy a Valentin-napot megünnepeljük, és mit tehetnek azok, akiket éppen társ nélkül talál meg a szerelmesek ünnepe? Vajon a párok is érzik „ünnepi nyomást"? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre válaszol az Elittárs pszichológusa, Salama Marine.
 

Véleménye szerint egy párkapcsolatban fontos ünnepelni a Valentin-napot?

Manapság a Valentin-nap meghatározó szerepet tölt be a párok életében. Akár szeretjük, akár nem, mégis fontos végiggondolni, hogy milyen módon állunk ehhez a naphoz. Azoknál a pároknál, akik hosszú ideje élnek együtt, már nem is olyan könnyű a romantikát beépíteni a mindennapokba. A szerelmesek napjának ünneplése segíthet, hogy fenntartsuk a szenvedélyt, ezzel is hozzájárulva, ahhoz, hogy a szerelem kitartson. Ez egy jó lehetőség arra a pároknak, hogy az évben legalább egy napon egymásra és az egymás iránti érzelmeikre koncentráljanak. Persze a jó párkapcsolathoz még nem elég évente egy nap romantikázás. Egyébként, ha a pár egyik tagja sem szereti igazán a Valentin-napot, az ebben való egyetértés szintén pozitív érzelmeket szülhet egymás iránt.
Számos országban egyre meghatározóbb a szinglik száma, ehhez képest sokan a Valentin-napi egyedüllétet mégis egyfajta stigmaként élik meg. Ez mivel magyarázható?
Ez a hirdetésekkel, kirakatokkal, promóciókkal magyarázható: februárban minden a Valentin-nap körül forog, így szinte kikerülhetetlen, hogy ne találkozzunk a témával. Annak ellenére, hogy az ünnep általában a szerelemről szól, mégis egy boldog párkapcsolat képét társítjuk hozzá leginkább. Ezért érezheti a szinglik egy része az egyedüllétet egy stigmának: csak a „párokat" ünnepeljük és honoráljuk. Pedig egyáltalán nem így kellene ehhez hozzáállni, az egyedüllétnek is számos előnye van, és manapság a szingliség fogalma is máshogy van megítélve, mint akár egy évtizede.
Milyen tanácsokat adna azoknak, akik egyedül töltik a Valentin-napot?
Mindenki másképp éli meg ezt a napot. A legjobb azonban, ha ezen a napon barátainkkal töltjük az időt. Miért? Mert a barátaink társaságában ráeszmélhetünk arra, hogy olyan emberek vesznek körül, akik igazán szeretnek bennünket, így nem az egyedülállóságra koncentrálunk. Fontos megérteni, hogy az egyedülállóknak sokkal magabiztosabbnak kellene lenniük saját helyzetüket illetően, ugyanis ez éppen abban segíthet, hogy új emberekkel könnyebben ismerkedjenek meg.
Igaz az, hogy a Valentin-nap előtti időszakban megnő a társkereső oldalakon a regisztrációk száma?
Az új év kezdetekor hajlamosak vagyunk fogadalmakat tenni és kétségtelen, hogy a regisztrálók számára a Valentin-nap is nagy hatással van. A közelgő szerelmesek ünnepe arra motiválja az egyedülállókat, hogy változtassanak helyzetükön, és új emberekkel ismerkedjenek. Az olyan társkereső oldalak, mint az Elittárs és úgy általában véve az internetes ismerkedés mindig jó megoldást nyújt azoknak, akik társat szeretnének találni.  Így határozottan kijelenthető, hogy az év első negyedében megugrik a regisztrálók száma.
Ha a Valentin-nap a szinglik számára a magányosságra világit rá, akkor a párok esetén is jelezhet valamit?
Igen, a Valentin-nap egy kicsit reflektorfénybe helyezi a párok életét is. Hogyan fejezzem ki az érzelmeimet a párom felé? Mivel tegyem boldogabbá ezen a napon? Ők is érzik a nyomást, hogy a napot különlegessé kell tenniük. Egyesek akár bűntudatot is érezhetnek, ha csak a legutolsó pillanatban gondolnak a párjukra.
Az egyedülállóknak azt tanácsolom, hogy mindenképpen szervezzenek programot a barátaikkal.
A párok viszont gondoljanak arra, hogy a szeretet kifejezésére nem ez az egyetlen alkalom, és nem ezen a napon múlik a boldogságuk. 


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: