2017. február 21., kedd

Magyarok New York kedvencei




Az idei szezon két „legüdébb, legkevésbé sem hagyományos koncertjét" adta a New York-i Lincoln Centerben Fischer Iván vezényletével és Richard Goode szólójátékával a Budapesti Fesztiválzenekar, amelyet a New York Times (lásd: https://www.nytimes.com/2017/02/08/arts/music/budapest-festival-orchestra-triumphs-over-trumps-travel-ban.html?_r=4) „napjaink egyik legelismertebb, legeredetibb zenekarának" nevezett.



„Virtuozitása és a koncertműfaj igen tág értelmezése miatt Fischer Iván New York egyik kedvencévé vált" - nyilatkozta a lapnak Jane Moss, a Lincoln Center művészeti igazgatója, aki újra és újra meglepődik Fischer „hihetetlenül erőteljes" ötletein. New Yorkban Beethoven V. szimfóniájának utolsó tételére a The Juilliard School és a Bard College Conservatory of Music diákjai rohantak fel a színpadra, a IX. szimfónia alatt a kórus tagjai (New York-i Concert Chorale) a közönség soraiból emelkedtek fel flashmob-szerűen, a timpanista, Dénes Roland pedig a hangszeres szólista helyéről játszott a koncerteken, ami ugyancsak különleges akusztikai megoldás.

A többezres amerikai közönség elképesztő, szinte fülsiketítő álló ovációval (erről itt egy pár másodperces videó) hálálta meg az ötleteket, sokan pedig sírva fakadtak. A „testvériség dicshimnuszát", az Örömódát hallgatva többen úgy élték meg a BFZ koncertjeit, mint finom és erőteljes „nyilatkozatot", gyógyírt a Trump-adminisztráció aktuális eseményeire, az egyetlen lehetséges választ a világban zajló konfliktusokra.

New York mellett Newark, Chicago, Ann Arbor és Boston közönsége is találkozhatott a magyar zenekarral, akik nyolc nap alatt hat koncertet adtak az USA-ban. A Chicago Classical Review (lásd: http://chicagoclassicalreview.com/2017/02/budapest-festival-orchestra-brings-its-sonic-splendor-to-orchestra-hall) részletes kritikájának konklúziója, hogy a BFZ „levette a közönséget a lábáról", a Boston Classical Review (lásd: http://www.classical-scene.com/2017/02/13/budapest-festival-celebrity) az egységes hangzást, a kifinomult technikát dicsérte, a The Boston Musical Intelligencer pedig azt írta: „Bárcsak minden Beethoven-program ilyen izgalmas és meggyőző lenne." Bostonban a New England Conservatory diákjai csatlakoztak a Fesztiválzenekarhoz.

A BFZ turnéját beárnyékolta, hogy egyik kettős állampolgársággal rendelkező zenészük beutazási engedélyét ideiglenesen visszavonták Donald Trump amerikai elnök időközben eltörölt kitiltási rendelete miatt, de végül a zenekar minden zenésze rendben kijutott az Egyesült Államokba.

A teljes Budapesti Fesztiválzenekar legközelebb február 24-én, 25-én és 27-én koncertezik a Müpában Robin Ticciati vezényletévelmárciusban pedig Európában turnéznak svájci, franciaországi és németországi koncerthelyszíneken.

http://www.bfz.hu
 

Nincsenek megjegyzések: