2017. február 9., csütörtök

Graphics open2 -- 2017. február 10. ‒ március 19




Az ember legősibb képi és nyomhagyó technikája a grafika. A képzőművészeti ágak kiinduló és végpontja egyben. A grafika minden korban folyamatosan változik, a legtöbbször mégis a trendek előtt jár, s nagy hatást gyakorol az aktuális irányzatok alakulására.

A XXI. században a grafika műfaja egy rendkívül sokszínű, egyben kísérletező művészeti ágat takar, amely a klasszikus grafikai technikáktól a legújabb számítógépes, illetve digitális képalkotói eljárásokig terjedő spektrumban a legváltozatosabb alkotásokat foglalja magába. Ma egy grafikai kiállításon éppúgy találkozhatunk rézkarccal és litográfiával, mint videómunkákkal, 3D-ben kinyomtatott plasztikákkal, interaktív installációkkal vagy akár grafikai elemeket magukon hordozó használati tárgyakkal. 

A Graphics open2 címmel a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay Termében nyíló kiállítás a kortárs grafika legfrissebb műveit mutatja be hét közép-európai társintézet összefogásával. Az MKE Grafika Tanszéke öt év elteltével ismét felkérte a régió fontos művészeti egyetemeit, akadémiáit, hogy mutassák be Budapesten legjobb, grafikai munkáikat, valamint leginkább jellemző hallgatói alkotásaikat. A kiállításon horvát, lengyel, osztrák, román és szlovák művészeti hallgatók művei láthatók a házigazda MKE diákjainak munkáival együtt.

Miként nyúlnak különböző nemzetiségű fiatal művészhallgatók - esetleges kulturális különbségeik ellenére - a mikrokörnyezetükben artikulált témákhoz vagy a nagyvilág által keltett benyomásaikhoz a kortárs művészet nyelvén? Milyen válaszokat adnak a globalizáció, a jelenkori népvándorlás, a politikai, ökológiai, gazdasági vagy társadalmi kérdésekre? Hogyan dolgozzák fel saját, személyes létük ingereit?  Miként igyekeznek, illetve képesek-e azonosulni a XXI. század technikai vagy szakmai kihívásaival a kortárs művészi grafikán keresztül? Hogyan építi fel a művészetét egy pályakezdő fiatal képzőművész és milyen módokon érvényesül a hagyomány és a megújulás a kortárs művészi grafikában? ‒ ezekre az izgalmas  kérdésekre kaphatunk választ a kiállított munkákon keresztül.

A Graphics open2 mindemellett a felsőfokú grafikaoktatás eredményeinek bemutatására is vállalkozik, hiszen az itt kiállított hallgatói alkotásokon keresztül nyomon követhető a művészeti felsőoktatásban zajló oktatói munka is. A tárlat egyúttal alkalmat teremt a meghívott közép-európai egyetemek grafikus hallgatóinak, hogy műalkotásaik révén megismerhessék egymás szakmai törekvéseit.




A legfrissebb művészi grafikai alkotások bemutatásával a Graphics open2 a kortárs képgrafika egyik legizgalmasabb közép-európai szegmensét hozza Budapestre. Meggyőződésünk, hogy a kiállítást ugyanolyan lelkesedés fogadja majd, mint az öt évvel ezelőtti bemutatót.


A tárlathoz számos kísérőprogram, tárlatvezetés (vagy) kapcsolódik, amelyek részleteiről az MKE honlapjáról, illetve Facebook oldaláról tájékozódhatnak az érdeklődők.

KIÁLLÍTÓ INTÉZMÉNYEK:
Academy of Fine Arts and Design, Bratislava
Academy of Fine Arts Zagreb
Jan Mateiko Academy of Fine Arts, Krakow
Strzemiński Academy of Art Łódź
University of Applied Arts, Vienna
Universitatea de Artă și Design, Cluj-Napoca
Magyar Képzőművészeti Egyetem, Budapest


A KIÁLLÍTÁS MEGTEKINTHETŐ:
2017. február 10. -  március 17.


MEGNYITÓ:
2017. február 9. (csütörtök) 18 óra
Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay Terem

A közönséget és a kiállítókat köszönti:
Prof. Csanádi Judit rektor
és
Szurcsik József Munkácsy-díjas képzőművész, tanszékvezető egyetemi docens

Szakmai bevezetőt mond:
Virág Ágnes művészettörténész

a kiállítást megnyitja:
Kukorelly Endre József Attila-díjas író, költő

Kurátorok:
Dobó Bianka
Szurcsik József

Angol nyelvű fordítás:
Virág Ágnes

Grafikai tervezés:
Kazsik Marcell

HELYSZÍN:
Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay Terem
1062 Budapest, Andrássy út 69.


 www.mke.hu
 https://www.facebook.com/kepzomuveszetiegyetem/

https://www.facebook.com/events/1389374344466585/
  

Nincsenek megjegyzések: