2017. február 24., péntek

A valaha mért legjobb december




Alsó-Ausztria: egyre népszerűbb a magyar turisták körében. Az már biztos, hogy rekordot döntött 2016-ban a vendégéjszakák száma Alsó-Ausztriában. A tartományban 6,9 millió vendégéjszakát számoltak össze, ez a legmagasabb szám, amióta a Statistik Austria közli az adatokat.



A vendégek nemzetiségét tekintve, a helyi (4,7 millió belföldi) és a német (800 ezer) vendégek az első két helyen. A további országokból érkező vendégek (1,4milló összese) jelentős része magyar (147 ezer), cseh (113 ezer), holland (101 ezer) és lengyel (98 ezer). A szlovák vendégek több mint 62 ezer éjszakát töltenek Ausztria keleti felében található tartományban.

A statisztikai adatok szerint a 2016-os évben a magyar vendégéjszakák száma csaknem 10%-al növekedett a 2015-ös évhez viszonyítva. A belföldi turisták száma majdnem 1%-al, a holland vendégéjszakák 5,6%-al és a cseh éjszakák száma 18%-al volt magasabb 2016-ban, mint 2015-ös év azonos időszakában. A német és lengyel turisták által generált vendégéjszakák száma valamelyest csökkent, de összességében az alsó-ausztriai szállásadók 1,4%-os növekedést könyvelhettek el 2016-ban az előző évhez képest.

Havi lebontásban 2016-ban a 3 nyári hónapban számolták a legtöbb vendégérkezést és éjszakát, de a szeptember is nagyon erős volt Alsó-Ausztriában a tematikus „Borősz" rendezvénysorozatnak köszönhetően. A decemberben mért adatoknál még nem volt magasabb az előző évek ugyanezen időszakában a korai havazásnak köszönhetően.

A trendekkel ellentétben, a legtöbb magyar vendég, a téli hónapokban érkezik, ekkor generálják a vendégéjszakák csaknem 1/3-át Alsó-Ausztria téli sportok űzésére alkalmas települései és környezetük. Ezek közül a legtöbb vendég Lackenhof (Ötscher)és a környező településeken, mint például  Göstling (Hochkar) vagy Annaberg szállt meg 2016-ban. A határhoz közelebb eső települések szállásadóinak sem idegen a magyar nyelv, a téli hónapokban Semmering és Mönichkirchen is profitált a magyar vendégekből, bár itt több az egynapos turista pont a magyar-osztrák határ közelsége miatt.

A nyári hónapok is évről-évre népszerűbbek. A legtöbben kisebb-nagyobb túrákat tesznek a magasabban fekvő alpesi területeken. A magyar vendégek elsősorban a Mostviertelben található Ötscher-Natúrpark környezetében fekvő településeket, vagy a Hochkar körüli szállásokat választották tavaly nyáron is. Alsó-Ausztria két természetes alpesi hegyi tavánál, a Lunz am Seenél és az Erlaufseenél fekvő településeken (Lunz am See és Mitterbach) is számos magyar vendégéjszakát regisztráltak.

A Bécsi Alpok hegyvidéki települései, mint Puchberg am Schneeberg és Reichenau an der Rax, is népszerű a magyar turisták körében, de a számok itt csökkenő tendenciát mutatnak. Meg kell viszont említeni, hogy ezeken a területeken jelentős az egynapos, éjszakázás nélküli, rövid kirándulást előnyben részesítő turisták száma. A magyar határtól könnyen elérhető emelkedők, mint a Schneeberg, a Semmering, a Rax vagy a Hohe Wand és a Myrafälle sem idegen a magyar turisták körében. A nyári hónapokban a Duna melletti települések szállásadóinál is általános forgalomnövekedés volt megfigyelhető, ami érvényes a magyar nemzetiségű turistákra is. Wachauban, Krems an der Donau, Dürnstein és Melk települései a Dunai kerékpárútnak (EUROVELO 6), azaz a kerékpáros turizmusnak köszönhetik népszerűségüket. Baden bei Wien településen a Bécsi Erdőben 2,4 ezer vendégéjszakát mértek, mely elmaradt a 2015-ös adatoktól. A Heiligenkreuz-i apátság és a Myerling körüli misztikum szintén vonzza a magyar turistákat. Azt viszont kevesen tudják, hogy kiváló bortermelő területek vannak Bécs körül. Gumpoldskirchen, Pfaffstätten településeken a zöld veltelini mellett a ritkaságnak számító rotgipfler és zirfandli fajták is jól érzi magukat.

A szálláshelyeken eltöltött átlagos tartózkodási idő a tartományban 2,6 éjszaka, amely szinte megegyezik a magyar vendégek által (2,8) eltöltött átlagos vendégéjszakák számával. A szálláshelyek kategóriáját tekintve a 4/5*-os szálláshelyek voltak a legnépszerűbbek, míg a magyar vendégek a 3*-os (41,5 ezer) szálláshelyeket részesítették előnyben. Vendégházakban és magángazdaságoknál (Bauernhof) 63,1%-al több éjszakát töltöttek a magyar vendégek 2016-ban, mint 2015-ben. Érdekes, hogy a hüttékben töltött éjszakák száma is 32,5%-os emelkedést mutat.

Akik 2017-ben is Alsó-Ausztriát választják hosszabb-rövidebb kirándulás céljából, azok számtalan program közül válogathatnak. Tavasszal a „Bortavasz" idején számtalan, a borhoz kapcsolódó esemény várható Weinviertelben és a Bécsi Erdőben. Ilyen a „Wein im Park" nevű rendezvény, amelyet 2017. május 27-én Badenben rendeznek, több mint 50 borász részvételével. Május elején indulnak a nyári felvonók, többek között a Schneebergbahn illetve ekkor kezdődik a túraszezon az alpesi részeken. Mária Terézia királynő 300. születésnapja alkalmából kiállítást rendeznek két alsó-ausztriai kastélyban is: a Schloss Hofban és a Schloss Niederweidenben. Az ősz ismét a túrázás, a szüreti rendezvények és a bor jegyében telik majd.

Elmondhatjuk, hogy a szállásadók nem zártak rossz évet 2016-ban és a 2017-es az idei előrejelzések is igencsak bíztatóak. Kíváncsian várjuk!

www.also-ausztria.info


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: