2017. február 25., szombat

Csajkovszkij Csipkerózsikájával zárja a februárt a Royal Ballet




A Royal Ballet társulatának 70 éve jegyzett darabja, Csajkovszkij Csipkerózsikája február 28-án a hercegnők, tündérek és varázslatok elbűvölő világába vezeti el a közönséget.



Csajkovszkij örök érvényű klasszikusa, a Csipkerózsika Royal Ballet-beli produkciója egyesíti magában mindazt a bájt és virtuozitást, nagyszerű zenét és kiemelkedő táncművészeti teljesítményt, ami csak a legnagyobb balettek sajátja. Csajkovszkij művének első koreográfiáját Marius Petipa, a 20. századi balett alapjait lefektető koreográfus mester 1890-ben álmodta színpadra. Petipa ezen munkája őrzi a legvirtuózabb, legnagyobb technikai tudást megkövetelő pas de deux-ket, az ihletett Rózsa Adagiót és az álomszerű Tündér variációt.
2006-ban, a Royal Ballett 75. születésnapjára készült el Monica Mason és Christopher Newton 1946-os, nagy sikerű produkciójának felújítása, amely Petipa eredeti koreográfiai megoldásait Nyikolaj Szergejev cári balettmester feljegyzései alapján hűen követte, de a forgatókönyv és a rendezés már Ninette de Valois, a Royal Ballett megalapítója nevéhez fűződik.

Oliver Messel, a 20. század egyik legnagyobb nevű díszlettervezőjének eredeti díszlet- és jelmezterveit Peter Farmer álmodta újjá és alkalmazta ehhez a produkcióhoz. A tündérmese színes karakterei, a királyi udvar barokk pompájú gazdagságának megidézése, vagy ahogy a herceg bejárja az elburjánzott kastélyt, páratlanul látványossá teszik ezt a Csipkerózsika produkciót.

A Csipkerózsika Pjotr Iljics Csajkovszkij második balettje. A történet alapját Charles Perrault azonos című meséje képezi. A mű ősbemutatójára 1890. január 15-én került sor a szentpétervári Mariinszkij Színházban, a Magyar Állami Operaházban először 1967. május 14-én mutatták be - Marius Petipa koreográfiájával.

Marius Petipa hatalmas koreográfiai fantáziával rendelkező, nagy tudású balettmester volt. Eredetileg zeneszerzőnek készült, ennek később a balettek szerkesztésénél nagy hasznát vette. A zeneszerzőknek pontos kompozíciós terveket adott, sőt azt is meghatározta, hogy hangulatilag mit fejezzenek ki. Utasításai kitűnőek voltak, megkönnyítették a zeneszerzők munkáját, s így maga Csajkovszkij is örömmel alkalmazkodott hozzájuk. Együttműködésük ideje a múlt század végi klasszikus orosz balett fénykora volt. Petipa ötven év alatt 54 balettet vitt színre, ezek közül többet ma is táncolnak. Huszonöt éves korától hetvenöt éves koráig működött a cári színházakban, 50 évi munkásságával sikerült biztosítania az orosz balett vezető szerepét Európában.

A Csipkerózsika élő közvetítése február 28-án 20 órától látható a Pesti Vigadóban, a pécsi Uránia moziban és a debreceni Apolló moziban, felvételről pedig március 2-án a szolnoki Tiszapart moziban, március 4-én a szegedi Belvárosi moziban, március 5-én a budapesti Puskinban, március 12-én pedig a kecskeméti Otthon moziban.

Az évad következő előadása Puccini mélyen megrendítő operája, a Pillangókisasszony lesz. A darabot - amelyet élő közvetítésen március 30-án láthatunk majd a Pesti Vigadóban - Antonio Pappano vezényli majd.
A londoni Royal Opera House élő közvetítéseinek magyarországi forgalmazója a Pannónia Szórakoztató Kft.
www.pannonia-entertainment.com

Csipkerózsika (balett)
Koreográfus: Marius Petipa
Kiegészítő koreográfiák: Frederick Ashton, Anthony Dowell, Christopher Wheeldon
Zeneszerző: Pjotr Iljics Csajkovszkij
Karmester: Koen Kessels
Aurora hercegnő: Marianela Núñez
Florimund herceg: Vadim Muntagirov
Közreműködik a Royal Opera House zenekara.
Vetítési idő: 3 óra 15 perc (két szünettel, 15 perces bevezető)
A Royal Opera House előadásait magyar felirat nélkül közvetítik!

Élő közvetítés:
2017. február 28. 20:00 - Pesti Vigadó, Uránia mozi/Pécs, Apolló mozi/Debrecen
További előadások:
 2017. március 3. 19 óra - Tiszapart mozi/Szolnok
2017. március 4. - Belvárosi mozi/Szeged
2017. március 5. 14 óra - Puskin mozi/Budapest
2017. március 12. 15 óra - Otthon mozi/Kecskemét

https://www.facebook.com/RoyalOperaHousekozvetitesek
https://www.youtube.com/watch?v=qLMQCQ4kg3A&feature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=nc04f8D1a5c


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: