2017. február 4., szombat

aroltak a METU fotósai a Sajtófotó Pályázaton




Idén 35. alkalommal hirdették meg a Magyar Sajtófotó Pályázatot, amelyen Stiller Ákos, a Budapesti Metropolitan Egyetem Fotográfia szakjának tanára mellett több hallgatót is díjaztak, így elismerésben részesült Kaszás Tamás, Szekeres Máté, valamint Markoszov Szergej is - tájékoztatott Kubik Elvira PR&kommunikáció.

Kaszás Tamás: A miskolci Elvis


A Budapesti Metropolitan Egyetemen (METU) 2010-ben indult a Fotográfia alapszakon a jövő fotográfus generációjának képzése. Az érdeklődők a METU-n elsajátíthatják a fotográfia vizuális formanyelvét, illetve annak analóg- és digitális technikai eszköztárát, legyen szó alkotói fotográfiáról, divatfotóról vagy fotóriporteri feladatokról.

A 35. Magyar Sajtófotó Pályázaton elért sikerről így beszél Gőbölyös Luca DLA habil. főiskolai docens, Balogh Rudolf-díjas fotóművész, a Fotográfia alapszak vezetője:
„Nagy örömmel és persze büszkeséggel töltött el bennünket, a Fotográfia szak tanárait a hír, hogy három hallgatónk és egy tanárunk is komoly elismerésben részesült a riport fotográfia legnagyobb hazai seregszemléjén. A nálunk hetedik éve működő fotográfus képzésen ötödik éve van lehetőségük a hallgatóinknak az alkotói, valamint a divatfotográfusi irányok mellett a fotóriporteri szakmát választani és ezen a specializáción fejleszteni az ismereteiket. Hallgatóink sikerét úgy is értékelem, hogy fantasztikus visszaigazolást kaptunk az általunk létrehozott képzésről. Külön köszönet a specializáción tanító fantasztikus fotográfus kollégáinknak!"

Kaszás Tamás a Fotográfia szak fotóriporter specializációján végzett 2016-ban. Diploma sorozata, A Miskolci Elvis nyerte a művészeti sorozat kategória első díját. A legjobb emberközpontú pályaműnek járó André Kertész Nagydíjat Szekeres Máté kapta Vesebeteg című sorozatáért. A legjobb Magyarországon készült hírképért odaítélt Escher Károly-díjjal Markoszov Szergejt jutalmazták. Stiller Ákos Emberábrázolás, portré - egyedi, valamint portré sorozat kategóriában nyert.

A hallgatók így meséltek arról, mit jelent nekik ez a díj:
 „A Magyar Sajtófotó Pályázat eredményeit évek óta követem, hiszen Magyarországon ez az egyik legnagyobb szakmai elismerés, amit egy fotóriporter megkaphat. Nagyon sokat jelent a díj, hiszen ez egy visszajelzés egy szakmai és nemzetközi zsűritől a munkámról. Nagyon jó érzés a díjazottak listáján szerepelni tanáraimmal és kollégáimmal."- beszél a díjról Tamás.
Interjú Kaszás Tamással:
http://www.metropolitan.hu/muveszet/aktualis/hirek/kaszas-tamas-35-magyar-sajtofoto-palyazat.html

„Érdekesen fog hangzani, de nagyjából olyan érzés ez, mintha felnőttem volna a fotóriporteri pályához."- mondta Szergej.
Interjú Markoszov Szergejjel:
http://www.metropolitan.hu/muveszet/aktualis/hirek/markoszov-szergej-35-magyar-sajtofoto-palyazat.html

„Hatalmas megtiszteltetés számomra. Egyszerűen még a döbbenet, és a feldolgozás között vagyok, hogy igenis az én sorozatom nyerte a Magyar Sajtófotó Pályázat egyik legnevesebb díját." - nyilatkozta Máté.
Interjú Szekeres Mátéval:
http://www.metropolitan.hu/muveszet/aktualis/hirek/szekeres-mate-35-magyar-sajtofoto-palyazat.html

A díjak átadására 2017. március 27-én kerül sor, a díjazott képekből, illetve a kiállítás rendezője által a pályázatra beérkezett egyéb fotókból összeállított Magyar Sajtófotó Kiállítás ünnepélyes megnyitóján, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

http://www.metropolitan.hu

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: