2017. február 8., szerda

Ötödik alkalommal lesz Határtalan napok a Miskolci Nemzeti Színházban




Február 9-11. között ismét a határon túli kultúráé lesz a főszerep a Miskolci Nemzeti Színházban. Három napon át Nagyvárad 3 művészeti ága színháza, képzőművészete és az irodalma mutatkozik be Miskolcon a Határtalan Napok rendezvénysorozaton.

A 2013-ban útjára indított Határtalan napok fesztivál meghatározó szerepet tölt be a magyarországi színházi és a határon túli magyar színházi élet közti kapcsolat fenntartásában és erősítésében. A Miskolci Nemzeti Színház céljának tekinti, - tájékoztatott Papp Andrea sajtókommunikációs munkatárs - hogy pusztán előadás-centrikus fesztivál helyett egy összművészeti, egész Miskolc számára jelentős eseményt hozzon létre - hogy egy hídfő legyen, mely összeköti a határ inneni és túli színházakat, városokat, magyarokat.

Idén a nagyváradi Szigligeti Színház vendégszerepel Miskolcon minden profilját bemutatva. A Szigligeti Társulat repertoárjából Székely Csaba Bányavirág című tragikomédiáját láthatja a közönség a Játékszínben.

Molnár Júlia színművésznő balesete miatt a február 10-én 19 órára hirdetett Csiky Gergely: Buborékok című vígjáték elmarad, helyette, változatlan időpontban, ugyancsak a nagyváradi Szigligeti Színház produkciója, Füst Milán: Máli néni című komédiája kerül bemutatásra. A már megváltott jegyek érvényesek, vagy visszaválthatóak a jegypénztárban.

A Nagyvárad Táncegyüttes az Ütközések című táncjátékkal érkezik, a Liliput Társulat pedig - amely a gyermek- és ifjúsági színházi előadásokra specializálódott - 1880-2020/Idő-óda / címmel adja elő klipszínház, filmkoncert és digitális rituálé műfaji megnevezésű produkcióját. A határon túli képzőművészet és irodalom is képviselteti magát a hagyományokhoz híven. A Nagyszínház nézőtéri társalgójában Deák Árpád szobrászművész kiállítása nyílik, valamint Vendégségben a Törzsasztal címmel a Várad folyóirat beszélgetéssorozatának különkiadására kerül sor. A Játékszínben a nagyváradi Szigligeti Színház és a Várad folyóirat közös produkciója is bemutatkozik. A könnyed hangulatú előadáson mindenféle műfaj megmutatkozik. Az összművészeti performansz aktuális témája: határon innen és turul.

Részletes program:

Február 9. csütörtök

17.00 Kiállításmegnyitó
Deák Árpád szobrászművész kiállítása a Nagyszínház nézőtéri társalgóban.
A marosvásárhelyi születésű Deák Árpád 1974-1978 között a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolára járt szobrászatra, Mestere Löwith Egon volt. 1986 óta Nagyváradon él és dolgozik, a nagyváradi Művészeti Líceum tanára. A szobrászat mellett grafikai tevékenysége is jelentős. A kiállításon Deák Árpád grafikái, plasztikái és plakettjei lesznek láthatók.

19.00 Székely Csaba: Bányavirág, tragikomédia - Játékszín
Székely Csaba 2009-ben vált egy csapásra népszerűvé, amikor Do You Like Banana, Comrades? (Szeretik a banánt, elvtársak?) című rádiójátékával elnyerte a BBC Radio drámapályázatát. Az elismerést aztán további hazai és nemzetközi sikerek követték: a Bányavidék-trilógia 2011-es debütjét követően az egyes részek valósággal meghódították Európa színpadait. A trilógia első része, a Bányavirág középpontjában egy erdélyi kis falu szürke, rideg valósága áll. A darab páratlan humorral és iróniával beszél egy hanyatló, fejlődésében részben önhibáján kívül megrekedt társadalomról, amely képtelen szembenézni a mindennapos idegenségérzettel, s helyette a boldogság látszatát tartja fönn. A falu tragikomikus valóságában egyedül a vigyorgó Illés látja tisztán a helyzetet, akit még saját felesége sem vesz komolyan.

Február 10. péntek

17.00 Határon innen és turul, összművészeti performansz
A nagyváradi Szigligeti Színház és a Várad folyóirat közös produkciója - Játékszín
A könnyed hangulatú előadáson mindenféle műfaj megmutatkozik. Míg a háttérben élőzene szól, azalatt a játékmester irányításával irodalmi szövegek hangoznak el, vitaszínház alakul ki, és sok-sok rögtönzött helyzet kerekedik, a nézőkkel közösen. Az összművészeti performansz aktuális témája: határon innen és turul.

19.00 Füst Milán: Máli néni - Nagyszínház
Volt egyszer egy drámaírónk, Füst Milán: a huszadik század nagy látnokai közé tartozott, félelmetes életművet hagyott hátra, megújította a színházi nyelvet, és olyan élességgel adott számot az emberi természetről, hogy korának ízlése nem is tudott vele mit kezdeni. És történt egyszer, hogy ez a dühös próféta bohózat írására ragadtatta magát: vígjátékot írt a vezérigazgatóról, a szegény könyvelőről és a gépírókisasszonyról, akibe mindenki szerelmes... Be akarta bizonyítani, hogy képes ő a kor ízlése szerint is darabot írni. A Máli néni azóta számtalan sikerszériát futott be a magyar színpadokon, de rácáfol szerzőjének eredeti elképzelésére: nem tucat-bohózat született. A Máli néni olyan őrült, mint maga az élet, csupa költészet, abszurditás és szenvedély, hősei egyszerre titokzatosak és szeretnivalók; szertelen, pofátlan és bonyolult, különös poézissel idéz meg egy azóta elsüllyedt kort és életmódot, és összeomlástól boldogságig szárnyal (meg vissza): mint az élet, amit élünk.

Február 11. szombat

16.00 Vendégségben a Törzsasztal, a Várad folyóirat beszélgetéssorozatának különkiadása a Nagyszínház nézőtéri társalgóban
A Várad folyóirat Nagyvárad első számú irodalmi, művészeti, társadalmi és tudományos tematikájú lapja. A Törzsasztal vendégei Miskolcon az Élő Várad alkotói: Jock Evelyn, Kemenes Henriette, Ozsváth Zsuzsa és Bíró Árpád. Az írókkal Tasnádi-Sáhy Péter, a folyóirat irodalmi rovatának szerkesztője, valamint Szűcs László főszerkesztő beszélgetnek.

17.00 1880-2020/Idő- óda, klipszínház, filmkoncert és digitális rituálé - Játékszín
„Egy színházi előadás nekem mindig az elmúlásról szól, az elmúlás szép fájdalmáról. Amíg tart, addig együtt vagyunk a közönséggel és mindannyian alkotókká válunk. Teremtünk egy közös jelen időt. Szavak nélkül, mert ebben az előadásban a hiánnyal kommunikálunk. Sokkal jobban elkezdünk figyelni a gesztusainkra, az érzéseinkre, amikor nem beszélünk." - Sardar Tagirovsky, az előadás rendezője.

19.00 Ütközések, táncelőadás - Kamaraszínház
Az „Ütközések" című előadás a ma emberéről szól. Milyenek vagyunk? Hol kedvesek, máskor gyarlóak, vágyakozunk a szerelem után, s ha elérjük, nem tudunk vele mit kezdeni. Harcolunk egymással és magunkkal, támogatjuk és eltiporjuk egymást, elfogadunk és kitaszítunk, együtt sírunk és nevetünk. Naponta ütközünk, szétválunk, majd újra egymásra találunk. Képek, metszetek rólunk, emberekről.

2017. február 9-11.
Határtalan napok
Miskolci Nemzeti Színház

http://mnsz.hu
 

Nincsenek megjegyzések: