2017. február 17., péntek

Népzenei farsang a Kodály Központban
A hazai népművészet három kiemelkedő képviselője révén rendhagyó farsangi mulatság várja a hagyományok és népzene kedvelőit február 22-én a Kodály Központban. Berecz András, a Vujicsics és a Zengő együttes közös estjén a közönség lesz az igazi nyertese a három előadó több évtizedes barátságának és együttműködésének.Az est alaphangulatát Berecz András meséinek varázslatos világa, a Vujicsics vérpezsdítő muzsikája és a házigazda Zengő feldolgozásai adják. Különlegességet jelentenek a kifejezetten erre az alkalomra készült közös összeállítások.

„Hajszolt embertársaim örömét keresgélő énekes, mesemondó lettem" - vallja a Kossuth-díjas Berecz András. Előadása nemcsak, hogy leköti a hallgatóság figyelmét, de meséivel olyan varázslatos világba vezet, amelyben kacagtat, elgondolkodtat, legbelsőbb kérdéseinkkel szembesít. Ahogy maga fogalmaz: „Kedves dalaim és meséim a honát kereső és a nagyon szerelmes ember hallomásai, látomásai."

A hazánkban élő délszláv nemzetiségek, elsősorban a szerbek és horvátok gazdag népzenei hagyományának ápolását tűzte ki céljául az országosan és határainkon túl is népszerű Vujicsics Együttes. A Kossuth-díjas zenekar repertoárjában megtalálható a tamburazene, de a Balkán mélyének fúvós hangszerei is, ezáltal a könnyedség, az emelkedettség és a drámaiság együtt éri el hatását. A Vujicsics úgy őrzi magas színvonalon az autentikus délszláv zenei kultúrát, hogy közben folyamatosan megújuló, modern megszólalást produkál, immár több mint negyven éve.

A Zengő együttes a népzene hiteles megszólaltatására és a mai hangzásokhoz való illesztésére törekszik. Az 1983-ban alakult zenekar a hazai színpadokon kívül a világ 18 országában lépett fel. A házigazda szerepét játszó együttes a február 22-ei koncerten két szólóénekessel lép a színpadra, mely lehetővé teszi a Vujicsics együttessel közösen néhány csodálatos, horvát kétszólamú dallamokra épülő összeállítás bemutatását. Természetesen Berecz Andrással is van néhány közösen előadott műsorszámuk, sőt a három előadó erre az alkalomra hármas közös produkciókkal is készül.

Jegy és információ a Kodály Központ honlapján.

2017. február 22. 19:00
Népzenei farsang
Kodály Központ
Pécs

http://www.kodalykozpont.hu
 

Nincsenek megjegyzések: