2014. szeptember 17., szerda

"A fényűzés diszkrét bája" - Múzeum+ a Luxus jegyében



.

A Szépművészeti Múzeum ezúttal a csillogás világába vezeti be látogatóit a csütörtök (2014. szeptember 18.) este hat órakor kezdődő Múzeum+ (plusz) elnevezésű esti programján.

Mit jelent a luxus? Életforma vagy életérzés? Élhet-e valaki luxusban anélkül, hogy drága festmények lógnának szobája falán, sportkocsit vezetne és briliánst hordana?

Minden exkluzív partinak elengedhetetlen kelléke a pezsgő, a Café De Paris welcome drinkjét ezen az estén apró drágakővel szolgálják fel, hogy egyvalaki hazavihesse az egyetlen apró gyémántot, mely a poharak egyikében rejtőzik majd. Ezek bevizsgálásában a Splendor - Ékszer személyi ékszertervezői lesznek a vendégek segítségére, akik mindemellett egy különleges ékszerkiállítással és előadásokkal is készülnek erre az estére.

Műkincsek, műkereskedők - mennyit érnek a műtárgyak? Lengyel László és Molnos Péter művészettörténészek Vass László műgyűjtővel az esztétikai szépség értékéről beszélgetnek Martos Gábor főszerkesztő vezetésével az Élő MúzeumCafé keretében, míg a vendégelőadók személyes vagyonhoz, gazdagsághoz, értékekhez való viszonyulásukról mesélnek a Szépművészeti Múzeum képtárában.
Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. befektetési szakembere és Zólyomi Zsolt parfümőr is szakmájukból adódóan - bár nagyon különböző területeken, de - a luxus világában tevékenykednek, a képzőművészet azonban mindkettejük életében kiemelt helyet foglal el.

Minden korban más számított státuszszimbólumnak, de vajon a hatalom mindenkor összefüggött a gazdagsággal? Ezeket a kérdéseket járják körbe Kiss Angéla és Tóth Krisztina tematikus tárlatvezetései.

Luxus márkák otthon és a vállfán. A The Showroom és a Celeni Budapest fényűző díszlettel készül, hogy néhány perce minden arra járó kipróbálhassa és megörökíthesse, milyen ikonikus bútordarabok közt élni, divattervező egyedi ruháit viselni.

A megpihenni vágyókat ezúttal is a Big Ben Teaház várja izgalmas teáikkal, valamint a Remiz Kávéház és Söröző biztosítja a különleges falatokat, miközben Wondawulf a szalonok világát idézi éjszakai dj set-jével.

A részletes program:

Egész este (Márvány Csarnok):
GYÉMÁNTVADÁSZAT welcome drink valódi drágakővel - Pezsgőkóstoló Café De Paris
Az ajándék drágakövet tartalmazó welcome pezsgőkorlátozott mennyiségben, az első 500 vendég számára - a belépőjegy mellé kapott kóstolójegy ellenében - áll rendelkezésre.
Az ékköveket (cirkónia, gyémánt) a Splendor - Ékszer személyi ékszertervezői a helyszínen vizsgálják be, így derül ki, ki lesz az a szerencsés látogató, aki az 500 pohár egyikében rejtőző valódi gyémántot haza is viheti.
SZALONZENE REMIX Wondawulf
Ínyencségek Remíz Kávéház és Söröző konyhájából
TEAHÁZ extra a Big Ben Teaházzal

A fényűzés diszkrét bája" séták a gyűjteményben
18.15 és 19.45 Fényűzés, hatalom, öröm? - Kiss Angéla
19.30 és 20.45 Státuszszimbólumok a Louis Vuitton és a Lamborghini előtt- Tóth Krisztina
20.00 Guided tour in English: Luxury in Art, Art in Luxury by Judit Esküdt
Meeting point: at the top of the main stairs, in front of the Italian Collection
Vendég előadók a Régi Képtárban
20:00 Jaksity György, befektetési szakember (Concorde Értékpapír Zrt.)
21:00 Zólyomi Zsolt parfümőr, Magyarország egyetlen orra

ÉKSZERBEMUTATÓ és - kiállítás 18.30 és 20.30 (Reneszánsz Csarnok)
a Splendor-Ékszer személyi ékszertervezőivel, Nagy Dániellel és Nagyné Ráski Orsolyával

DIVAT ÉS ENTERIŐR egész este (Barokk Csarnok)
Luxus márkák a nappaliban, kortárs festmények a vállfán (The Showroom  & Celeni Budapest Kollekció) Üljön bele, próbálja fel, élje át: a fotós megörökíti a pillanatot!

ÉLŐ MÚZEUMCAFÉ (19. századi Gyűjtemény, XIII. terem)
19:00 A szépség értéke - Műtárgyak gyűjteményekben és a kereskedelemben
A műalkotás szép - mondja az esztéta. A műalkotás értékes - mondja a műkereskedő. A műalkotás mindenkié - mondja a muzeológus. A műalkotás az enyém - mondja a műgyűjtő. A műalkotás alapszükséglet - mondja a művészettörténész. A műalkotás luxus - mondja az, akinek nincs rá igénye, lehetősége, pénze. És természetesen mind ugyanarról „a" műalkotásról beszélnek. A Luxus témáját vezérmotívumául választó múzeumi estén a műalkotásoknak ebben a „sokféleségében" próbálunk meg eligazodni meghívott szakértőink segítségével.
A beszélgetés résztvevői: Lengyel László művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum Kulturális Örökség Kutató és Dokumentációs Osztályának vezetője, Molnos Péter művészettörténész és Vass László műgyűjtő.  A beszélgetést Martos Gábor, a MúzeumCafé főszerkesztője vezeti.

2014. szeptember 18. 18.00 - 22.00
Múzeum+ LUXUS
Szépművészeti Múzeum

http://www.szepmuveszeti.hu/

Lantai József - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: