2019. június 9., vasárnap

Vegetáriánusok




.

Tíz évvel ezelőtt egy szakember elmagyarázta az újságban, rádióban, televízióban, hogy a Földünket sújtó katasztrófa elkerülhetetlen, ha nem állítjuk meg a globális felmelegedést. Ezt pedig csak úgy lehet, ha bezárjuk a szénnel, földgázzal, fűtőolajjal működő erőműveket. Mert hogy ez a fő oka a vészhelyzetnek.

Öt évvel ezelőtt egy főszakértő elmagyarázta az újságban, rádióban, televízióban, hogy a Földünket sújtó katasztrófa elkerülhetetlen, ha nem állítjuk meg a globális felmelegedést. Ezt pedig csak úgy lehet, ha leállítjuk a gépkocsik gyártását, kereskedelmét, betiltjuk használatát. Mert hogy ez a fő oka a vészhelyzetnek.
Tegnap egy csúcsszakértő, aki jobban érti a szakot, mint a főszakértő elmagyarázta, újságban, rádióban, televízióban, hogy a Földünket sújtó katasztrófa elkerülhetetlen, ha nem állítjuk meg a globális felmelegedést. Ezt pedig csak úgy lehet, ha erősen korlátozzuk az állattartást. És felszólított mindenkit, térjen át a vegetáriánus életmódra. Mert hogy a húsevés okozza a vészhelyzetet.
A vegetáriánusok nem egyformák. Van aki csak húst nem fogyaszt, de halat és a tenger gyümölcseit igen. Van aki tejterméket és tojást sem eszik. És akad, aki semmilyen állati eredetű ételt nem eszik meg, még mézet sem. Sok vegetáriánus számára ez nemcsak táplálkozási gyakorlat, hanem filozófia. Szerintük az ember minél kevesebb állatnak okozzon szenvedést. Mások a húsevést azért utasítják el, mert undorodnak a nyers hústól. Mindegyik növényevő abban hisz, hogy az egészség megőrzésének a vegetáriánus étrend a titka.
A vegetarianizmus először Indiában és az ókori görög városokban jelent meg. Mindkét kultúrában kezdettől fogva vallási törekvések része volt. Érdekes, hogy vegetáriánus életmódot természeti népnél, vagy őslakos közösségben sem találtak. A Biblia egy alkalommal tesz említést arról, hogy Isten az ember megteremtése után növényi táplálékot ír elő Ádám és Éva részére.
Európában ez az életmód a Kr. e. VI. századból származnak. Görögországban az orphizmus (vallás) követői nem fogyasztottak húst. Úgy vélték, a húsfogyasztás gátolja őket aszketikus és filozófiai fejlődésükben.
A magam részélről még várakozó állásponton vagyok. Ugyanis az ember „szerkezete” vegyes táplálékra van kitalálva.


Láng Róbert - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: