2019. június 21., péntek

5 tipp szakértőktől a kiegyensúlyozott mindennapokért
Hogyan őrizzük meg testi és lelki egészségünket a stressz ellenére? Miként maradhatunk kiegyensúlyozottak a rohanó hétköznapokban? A Coca-Cola vállalat két szakértőt kért fel - Almási Kitti pszichológust és Szűcs Zsuzsanna
dietetikust -, hogy segítsenek a fenti kérdések megválaszolásában.

Az állandó rohanás, a rengeteg feladat és az időhiány miatt gyakran vagyunk stresszesek, elfelejtünk egy-egy étkezést, vagy egész nap egy kortyot sem iszunk. Pedig a napi rutin kialakítása és a rendszeresség nagyon fontos lenne az egészséges életmód szempontjából. „A civilizációs betegségek hetven-nyolcvan százaléka hozható összefüggésbe az egészségtelen étrenddel. Ezért az egészség megőrzésének egyik alappillére a helyes táplálkozás” – mondja Szűcs Zsuzsanna dietetikus. A tudatos tervezés azonban nem csak a fizikai, hanem a lelki épségünk szempontjából is fontos.  „Ne csak akkor akarjunk egészségesen élni, amikor már nem vagyunk azok. Fordítsunk figyelmet a prevencióra a tűzoltás helyett” – mutat rá Almási Kitti pszichológus.


Nézzük, mit tehetünk!
1.       Tervezzünk előre!

„Az egészséges táplálkozás már az étkezés előtt megkezdődik a tudatos menütervezéssel, bevásárlással. Ez segít a hirtelen ötlettől vezérelt, nem feltétlenül az egészséget szolgáló megoldások elkerülésében. A manapság nagyon népszerű meal prep – melynek lényege, hogy az egész család számára akár a teljes menü összekészíthető néhány napra előre a heti programok ismeretében - segít az időgazdálkodásban és a kalóriabevitel menedzselésében is” – javasolja Szűcs Zsuzsanna. Sokat könnyít, ha az egész hetünket látjuk magunk előtt papírra vetve, ebben hasznos lehet például egy heti tervező.
Tipp: Ha reggelente nincs is alkalmunk összedobni a teljes napi menüt, pár könnyen beszerezhető, menet közben is elfogyasztható snackital ilyenkor nagyon jó szolgálatot tehet. Ilyen alternatíva lehet a 100% valódi gyümölcspüréből, cukor hozzáadása nélkül készült smoothie (például a Cappy Smoothie változatok), vagy egy vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított gyümölcs- vagy zöldséglé (például a Cappy+-ok). Ezek mind finom, egyben tápláló megoldások, melyek velünk lehetnek bárhol, bármikor.
2.       Tűzzünk ki reális célokat magunk elé!

Ha eleve stresszes az életünk, ne tetézzük a bajt azzal, hogy teljesíthetetlen elvárásokat támasztunk magunkkal szemben, ami további feszültséget szül bennünk. Őszintén gondoljuk át –  írjuk is le magunknak –, hogy mi az, amit reálisan be tudunk tartani ahhoz, hogy egészségesebben éljünk.
Ne akarjuk a lehetetlent, nem kell mindent elsőre és tökéletesen megcsinálni! Például változtassunk apró lépésenként az étrendünkön, így könnyebb lesz hozzászoknunk. Ha szívesen színesítjük a folyadékfogyasztásunkat üdítőkkel, ügyeljünk arra, hogy ezt mértékletesen tegyük, válasszunk belőle kis kiszerelést, és kóstoljuk meg kedvenceink alacsony cukortartalmú, vagy cukormentes verzióit is. Emellett figyeljünk a megfelelő mennyiségű vízfogyasztásra is – ezek nem radikális lépések, mégis nagyban hozzájárulnak a jó közérzetünkhöz.
3.       Fogalmazzuk meg az elvárásainkat
„Gondolkozzunk el azon is, szeretjük-e az adottságainkat, alapvetően vigyázunk-e magunkra? Ha nem, miért nem? Mi kellene ahhoz, hogy elégedettek legyünk? Az elvárásaink pontos megfogalmazásával máris egy lépéssel közelebb jutunk célunkhoz” – tanácsolja Almási Kitti.
4.       Mindig nézzük meg a címkét!

„Ahhoz, hogy a megfogalmazott céljainkat meg tudjuk valósítani, számos segítség áll rendelkezésünkre, használjuk is ki őket! Te például megnézed a termékösszetevőket és más információkat, mielőtt a kosárba teszed az élelmiszert?  Az élelmiszerek címkéje rengeteg információt tartalmaz: például a tápanyagtartalmat, az egységnyi kalóriatartalmat - csak tudnunk kell értelmezni. Ebben segít például az Okoscimke.hu oldal” – javasolja Szűcs Zsuzsanna.
Tipp: A címkét azért is fontos alaposan megnézni, hogy lássuk, nem tartalmaz-e a termék olyan összetevőt, amire érzékenyek vagyunk. Például laktóz-intolerancia esetén a tej helyett növényi alapú ital (például az AdeZ kókusz- vagy mandulaital, kalciummal és vitaminokkal) felhasználása a reggeli tál müzlinkhez jó megoldás lehet.
5.       Tanuljuk meg kezelni a kudarcokat is
Tanuljuk meg elfogadni azt is, hogy lesznek napok, amikor minden igyekezetünk ellenére sem tudjuk tartani a terveinket. Hasznos technika, ha ilyenkor az önostorozás helyett az eddig elért eredményeinkre koncentrálunk, és nem a veszteségre – mondja  Almási Kitti.
 

Nincsenek megjegyzések: