2019. június 5., szerda

19. Pécsi Országos Színházi Találkozó – POSZT (2019. Június 6-15.)




.

A versenyprogramot Gulyás Gábor esztéta, a Ferenczy Múzeum Centrum igazgatója és Zalán Tibor író, dramaturg állította össze a 2018. március 1. és 2019. március 10. között bemutatott magyar nyelvű színházi előadásokból. A válogatásban Gulyás Gábornak Mispál Attila Balázs Béla-díjas rendező, Zalán Tibornak pedig Csikós Attila író, publicista, dramaturg volt segítségére. A válogatók több mint 200 produkció megtekintése után 14 versenyelőadást választottak ki, amelyek a fesztivál ideje alatt a Pécsi Nemzeti Színházban lesznek megtekinthetők.


A versenyelőadások másnapján lezajló szakmai beszélgetéseken és a Színház téren minden nap jelentkező közönségtalálkozókon a verseny- és a fesztiválprogram előadásainak alkotóival és szereplőivel találkozhatnak az érdeklődők.
A versenyt a POSZT ünnepélyes díjátadó gálája zárja június 15-én. Az est házigazdája és a szakmai beszélgetések moderátora Lévai Balázs.

A 20. POSZT versenyprogramjának válogatása már megkezdődött, a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) Szakmai Tanácsadó Testületének javaslata alapján a 2020-as POSZT két válogatójának Dér Andrást (Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, operatőr) és Uray Pétert (koreográfus, rendező) kértem fel, hogy a 2020. június 11. és 20. között megrendezésre kerülő POSZT versenyprogramját összeállítsa.

A 19. POSZT díszvendége Monlár Piroska (1945. október 1.), a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Prima Primissina-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Szakmai zsűri
Bodor Johanna, koreográfus, D. Magyar Imre, kritikus, Forgács Péter, rendező, Horesnyi Balázs, tervező, Lőkös Ildikó, dramaturg, Philippe Macasdar, a genfi Théatre Saint-Gervais igazgatója, Németh Ákos, író, Szorcsik Kriszta, színésznő és Venczel Valentin, színész.

Színészzsűri
Felföldi Anikó, Jászai Mari-díjas, érdemes művész, Kiss József, Jászai Mari-díjas és Orth Péter, Junior Prima Díjas.

Közönségzsűri
A közönségzsűribe a pécsi lakosok e-mailben jelentkezhettek. Közülük a szerencsés három főt sajtótájékoztatónkon sorsoljuk ki.

Az idei évben a versennyel párhuzamosan zajló fesztivál programkavalkádja ismét Pécs belvárosában kap helyet. A Művészetek és Irodalom Házában további programokkal, a Nyílt Fórum legjobbjaival, illetve városszerte kiállításokkal és könyvbemutatókkal készülünk.

A Nyílt Fórum egész éves drámapályázatának több száz pályázója közül a három forduló után a döntőbe k drámái először az idei POSZT-on tekinthetők meg szcenírozott formában, felolvasószínházi előadásként. A szakmai programokra a belépés szintén ingyenes, ahogy számos fesztiválelőadásra, koncertre, és Molnár Piroska önálló estjére is.

A fesztiválkavalkádot utca- és táncszínházi előadások és performanszok színesítik a belvárosban. A virtuális, a POSZT alatt folyamatosan megtekinthető virtuális plakátkiállítás több mint 400 plakátjával, és így a színházi évad teljes keresztmetszetével várja az érdeklődőket.

A POSZT alatt a Zsolnay Negyedben megtekinthető Munkácsy Mihály-kiállításon a színházi szakma ismert művészei és alkotói tartanak személyes tárlatvezetést a POSZT alatt az érdeklődőknek.

A Pécsi Országos Színházi Találkozó ünnepélyes díjátadó gálájára a fesztivál utolsó napján, június 16-án este, a Kodály Központban kerül sor. A műsor házigazdája Lévai Balázs.
Az átadásra kerülő díjak:
-           Legjobb előadás
-           Legjobb rendezés
-           Legjobb női főszereplő
-           Legjobb férfi főszereplő
-           Legjobb női mellékszereplő
-           Legjobb férfi mellékszereplő
-           Legjobb 30 év alatti női színész
-           Legjobb 30 év alatti férfi színész
-           Legjobb színházi zene
-           Legjobb színpadi mozgás / koreográfia
-           Legjobb dramaturgi munka
-           Legjobb jelmez
-           Legjobb díszlet
-           Legjobb fényterv / hangterv / videóterv
Különdíjak
-           A Színészzsűri díja (MASZK Országos Színészegyesület és Mozaik Művészegyesület)
-           Közönségdíj
-           A Színházi Dolgozók Szakszervezete (SzíDoSz) Básti Lajos-díja

Az idei évben az MMA díjanként 300-300 ezer forint pénzjutalomnak megfelelő összeget helyezett a mindenki számára nyitott díjalapba.

A legtöbb meghirdetett verseny- és fesztiválelőadásra már elfogytak a jegyek, a fennmaradó produkciók nézőterein alig találni szabad helyet.
Jegyvásárlás: jegymester.hu,
illetve személyesen az alábbi helyszíneken:
a pécsi Kodály Központban, a Zsolnay Kulturális Negyed látogatóközpontban,
a Széchenyi téren található Pécs Ponton, a KultURÁN Infopont és Ajándékboltban, valamint a Művészetek és Irodalom Házában.

A POSZT Fesztivál programja a találkozó kezdetéig folyamatosan bővül.


Nincsenek megjegyzések: