2019. június 5., szerda

Hatszáz trópusi lepke között sétálgathatnak a látogatók




.

Hatszáz színpompás lepkével, valóságos trópusi lepkevarázzsal várja a látogatókat a Lepkekert a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A szemet gyönyörködtető állatok közé akár be is sétálhatnak a látogatók, sőt, még a lepkék kikelését is látni lehet. A bemutatott fajok között vannak 15 centis szárnyfesztávú óriások, és fémesen csillogó, égszínkék színben pompázó különlegességek is.


Már látogatható a Lepkekert a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A Pálmaház szomszédságában található bemutatóhely szezonális látnivaló, az időjárástól függően általában május utolsó napjaitól kora őszig fogad látogatókat. A 260 négyzetméter alapterületű Lepkekert 1200 köbméternyi légterében repkedő lepkéket úgy lehet megtekinteni, hogy a közönség be is mehet az állatok közé, és lényegében velük egy térben sétálgatva fedezheti fel e színpompás trópusi élőlények világát

Huszonegy faj, hatszáznál is több egyed
A most megnyitott Lepkekertben mintegy hatszáz lepkét láthat a nagyközönség, amelyek huszonegy különböző trópusi, javarészt Közép- és Dél-Amerikában őshonos fajhoz tartoznak. A bemutatott fajok között van például a denevérlepke néven is emlegetett Memnón-estike (Caligo memnon), amely igen termetes lepkének számít, hiszen kiterjesztett szárnyainak fesztávja a 15 centimétert is elérheti. A leglátványosabbak közé tartozik az égkék azúrlepke – más néven Péleidész-szépke – (Morpho peleides), amelynek szárnyai fémesen csillogó, égkék színben pompáznak. A szárny felületén látható különleges, irizáló színhatás a szárnypikkelyek mikroszerkezetének köszönhetően alakul ki. A látványos és igen változatos zebralepkék, más néven helikonkák (Heliconius sp.) hét különböző fajával is megismerkedhetnek az érdeklődők.
A sok-sok színpompás lepkét nemcsak repülés, hanem például táplálkozás közben is láthatják a látogatók. Az állatkerti szakemberek háromféle módon gondoskodnak a táplálásukról. Egyrészt a Lepkekertben található dús, változatos, és önmagában is látványos növényzet részben olyan növényekből áll, amelyek virágából a lepkék szívesen táplálkoznak. Ilyenek például a Lantana növénynemzetségbe tartozó sétányrózsák, más néven színváltóvirágok is. A Lepkekert különböző pontjain elhelyezett etetőtálcákban lédús, édes gyümölcsöket is kínálnak a lepkéknek, amelyek szívesen szívogatják a félbevágott banánok vagy narancsok nedvét. A fentieken túl még mesterséges nektárt is kihelyeznek az állatoknak: a jól bevált recept szerint készülő tápoldat egyik fontos alapanyaga nem más, mint a híres magyar akácméz.
Nemcsak evés, hanem kikelés közben is lehet látni a Lepkekert lakóit! Mint ismeretes, a lepkék petékkel szaporodnak. Ezekből a petékből kelnek ki a lárvák, amelyeket a lepkék esetében hernyónak hívunk. A hernyók levelekkel táplálkoznak, méghozzá számos lepkefaj esetében egy-egy meghatározott tápnövénnyel. A Lepkekertben rendszeresen bemutatott fajok között is van olyan, amelynek hernyói csakis a golgotavirág leveleivel, egy másik faj hernyója pedig szinte kizárólag csalánlevéllel táplálkozik. A hernyó állapot után következik a bebábozódás, s végül a bábból kel ki az imágó, a kifejlett lepke.
A Lepkekertben elhelyezett, üvegfalú bábszekrény igen tanulságos látnivaló. A benne függő lepkebábok ugyanis fajonként eltérő külsejűek, mindegyikük más módon igyekszik álcázni magát. A bábokból ráadásul egymás után kelnek ki a lepkék, így a látogatók egy kis szerencsével maguk is szemtanúi lehetnek a kikelésnek. A frissen kikelt lepkék kezdetben még gyűrött szárnyukat felpumpálják és megszárítják. A már röpképes lepkéket pedig a gondozók kiengedik a bábszekrényből, hogy onnan kireppenve csatlakozhassanak a Lepkekert légterében repkedő társaikhoz.
Lepkefarmról az állatkerti Lepkekertbe
A Lepkekertben látható lepkék mindannyian lepkefarmról származnak. A jelenlegi állatok történetesen egy Costa Ricában található farmról, ahol a lepkefarmerek számos, az Újvilág trópusi élőhelyein őshonos fajt szaporítanak. A szállításra akkor kerül sor, ha a hernyók már bebábozódtak. Amíg báb állapotban vannak, gondosan becsomagolják, majd Costa Ricából – Miami és Frankfurt érintésével – légi úton Budapestre szállítják őket. A kicsomagolt bábokat a Lepkekertben található üvegfalú bábszekrényben függesztik fel.
Az újvilági fajok mellett a Lepkekertben más vidékről való, például délkelet-ázsiai lepkefajokat is rendszeresen bemutatnak. Azok az állatok természetesen délkelet-ázsiai lepkefarmokról érkeznek.
A szóban forgó lepkefarmok egyébként természetvédelmi szempontból igen fontosak. Tevékenységüknek köszönhetően elkerülhető, hogy az állatokat a vadonból fogják be. Ráadásul a lepkék szaporítása, a hernyóknak szükséges, helyben őshonos tápnövények termesztése olyan munkalehetőséget, megélhetést kínál a szóban forgó területek lakosságának, amely – az ültetvényes gazdálkodással, vagy éppen a bányászattal ellentétben – összhangba hozható az őshonos élővilág védelmével, illetve a fenntarthatóság szempontjaival.
A Fővárosi Állat- és Növénykertben, ahol a Lepkekert már 2000 óta működik (jelenlegi helyére 2014-ben került), a szakemberek kiterjedt tapasztalatokat szereztek a trópusi lepkékkel kapcsolatban. Így, bár az induló állományt minden szezon kezdetén az említett lepkefarmok valamelyikétől kell beszerezni, számos fajt helyben is képesek sikeresen szaporítani.

Mentett hernyók a Lepkekertben
A Lepkekertben látható trópusi lepkék mellett egy magyarországi fajjal, a védett nappali pávaszemmel (Aglais io) is találkozhatnak a látogatók. Pillanatnyilag persze még csak hernyóalakban, a hernyónevelő szekrényben, de később kifejlett lepke formájában is. A szóban forgó hernyók mentett állatok, amelyek a természetben elpusztultak volna a szokatlanul csapadékos és hűvös időjárás miatt.

Mindent a szemnek, semmit a kéznek!
Bár a látogatók a Lepkekertben egy térben sétálhatnak a lepkékkel, s némelyikük még rá is szállhat az ember fejére vagy vállára, megfogni őket természetesen nem szabad. Hiszen a lepkékről köztudott, mennyire törékeny, sérülékeny élőlények. Arra, hogy a Lepkekertben valóban a „mindent a szemnek, semmit a kéznek” elve érvényesüljön, az ott szolgálatot teljesítő önkéntesek ügyelnek. Az Állatkert a látogatók együttműködését kéri, hogy minél tovább lehessen gyönyörködni a Lepkekert lakóiban.

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: