2019. június 12., szerda

A varrógép




.

A varrógépről Singer jut az eszünkbe, pedig az emberiségnek, illetve jó néhány okos embernek hosszú utat kellett megtenni, amíg Isaac Singer 1857-ben feltalálta a varrógépet és az elterjedt az egész világon.

Az őskorban is varrtak őseink. A varráshoz halszálkából, kihegyezett csontdarabból, fából készült eszközt használtak a cérna szerepét növényi rostok, bélhúr, hosszú haj, vagy állati szőrszálnak töltötték be. Oroszország területén elefántcsont varrótűt találtak egy 30.000 éves sírban.
Ahhoz, hogy a varrógép gondolata egyáltalán felmerülhessen, a fémből készült varrótűt kellett feltalálni. Az eddig legrégibbnek ismert vas varrótű a Kr. e. III. századból  Németország területén került elő. Kínában egy, a Han-dinasztia időszakából származó sírban teljes varrókészletet találtak acélból készült tűkkel és gyűszűkkel (ezek a ma ismert legrégebbi gyűszűk). Az ókori Egyiptomban bronzból készítettek varrótűt, de a legjobban használhatókat a mai Spanyolország területén megtelepedett mórok készítették a XI, században, eredetileg sebészeti célra.
A varrógép története a XVIII. század második felére, az ipari forradalom korára nyúlik vissza. Az első próbálkozások a kézi varrás gépesítésére a francia Chalumeau nevéhez fűződnek, akiről azonban bővebb adatok nem maradtak fenn. Thomas Saint 1790-ben szabadalmaztatta varrógépét, amit bőr, valamint erős textilanyagok (pl. ponyva) varrására szánt. Ebben külön lyukasztó készítette a nyílást az anyagon, amin a tű villás kiképzésénél fogva áttolta a cérnát. Gépe azonban a gyakorlatban nem vált be. 1790-ben William Chapman alkalmazott először olyan varrótűt, amelynek nyílása a tűhegy közelében volt, ez alapozta meg a valóban használható varrógép létrejöttét.
Thimonnier francia szabómester 1829-ben horgas tűvel láncöltésű varrógépet szerkesztett egy egyenruhagyár számára, amely azután nemcsak saját használatára, hanem eladásra is gyártott gépeket: ez tekinthető az első varrógépgyárnak
A varrógépek tömeges elterjedésében döntő szerepet játszott az amerikai Isaac Singer, aki maga is több szerkezeti tökéletesítéssel járult hozzá a varrógép fejlesztéséhez. 1857-ben alapított gyárában bevezette az alkatrészek tömeggyártását, ezzel jelentősen csökkentve azok árát, emellett kiváló marketingtevékenységet folytatott és világméretű eladó- és szervizhálózatot vezetett be. Mindez hozzájárult a varrógép tömeges elterjedéséhez és meghonosodásához nemcsak a ruhaiparban, hanem a háztartásokban is. A Singer Manufacturing Co.  a világ legnagyobb varrógépgyárává nőtte ki magát.
Nem hiszem, hogy van a világ országainak bármelyik fővárosaiban Varrógépgyár-utca. Nos, nálunk van. Budapest XXI. kerületében Csepelen. A környék lakói tudják, miért kapta az elnevezést. Weiss Manfréd kései utódai szintén tudják.

Láng Róbert - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: