2019. június 4., kedd

Fantasztikus programokkal vár a Filharmóniafeszt
.

A Filharmónia Magyarország 2018/19 évad bérletes sorozatai a végéhez értek, legközelebb szeptemberben várják vissza a közönséget, de kezdetét veszi a fesztiválok és nyáresti sorozatok időszaka, ahol mindenki megtalálhatja a kedvére való programot.


Egyházzene, régizene, orgonaestek, muzsikáló udvarok, mesterkurzusok, kávéházi beszélgetések, flashmobok… Csak pár program a széles kínálatból, mellyel a zeneszerető közönségnek készülnek idén nyáron. Június elején, Pünkösdkor az Egyházzenei Fesztivál indítja a nyarat. Ezután Vácott a Régi Zenei Napok egy barokk időutazásra invitálja a közönséget. Szombathelyen a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztiválon pedig közelebb kerülhetnek Bartók Béla művészetéhez. Idén először különleges éjszakai programokkal várja az érdeklődőket országszerte az Orgonák Éjszakája, mely méltó nyitánya az augusztusi OrgonaPont sorozatnak.

A Filharmónia Magyarország szervezésében 2019-ben ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál. A fesztivál Budapesten, Pécsett, Debrecenben, Szegeden, Békéscsabán és Nyíregyházán várja zeneszerető közönségét lelki feltöltődésre. Különleges programokkal találkozhatnak utcákon, tereken, templomokban és koncerttermekben Pünkösdkor, június 5 és 10 között. Idén azonos figyelem irányul majd mind a négy keresztény egyházra. Az eseménysorozat programjai közt olyan hangversenyek kaptak helyet, mint Sebestyén Márta, Kovács Róbert orgonaművész és a Szent Efrém Férfikar koncertje, ahol Pünkösd jeles napjának legszebb dallamai csendülnek majd fel bizánci-görög, latin, ószláv és magyar nyelven, nyolc évszázad terméséből, napkelettől – napnyugatig. Ezenkívül a Kossuth-díjas Szabó Dénes által vezényelt Nyíregyházi Cantemus Kórus ad hangversenyt június 5-én Nyíregyházán, június 7-én Békéscsabán és június 8-án Debrecenben Tóka Ágoston orgonaművész közreműködésével. A kórus már a megalakulása évében aratott nemzetközi versenygyőzelme óta a világ egyik vezető énekkarának számít. A Kodály módszer sikerének világjáró nagyköveteiként koncertjeiken kívül keresett előadói zenei nevelési konferenciáknak, mesterkurzusoknak. A kórus repertoárja a zeneirodalom széles skáláját öleli fel a reneszánsztól napjaink zenéjéig. A koncerteken kívül részt vehetnek az érdeklődők szakrális programokon például zenés áhítaton, Pünkösdi liturgián, ünnepi istentiszteleten, de lesz flashmob, szabadtéri zenés előadások, kórustalálkozó és a gregorián énekek titkaira is fény derül.

Ismét barokk fesztiválra hív minden érdeklődőt a Filharmónia Magyarország a Régi Zenei Napokra június 29 és július 6 között, amely Vashegyi György szerint „Az egyetlen olyan fesztivál ma Magyarországon, ahol magas színvonalú régizenei hangversenyek és rendkívül magas nemzetközi színvonalat reprezentáló mesterkurzusok zajlanak egy héten keresztül.” Egy hétre visszarepítik a közönséget az időben, felidézik a barokk kor ünnepeit és hétköznapjait. A 35. Régi Zenei Napokon, Vácott lesz zene, tánc, irodalom és játék. Betekinthetnek a hangszeres és karmester kurzusok kulisszatitkaiba, elsajátíthatnak különleges tánclépéseket, és a nyári hőségben egészen különleges koncerteken pihenhetnek meg a Fehérek temploma vagy a Székesegyház hűvösében. Találkozhatnak az Orfeo Zenekarral és a Purcell Kórussal, a Capella Savaria Zenekarral, Für Anikóval és Becze Szilviával, valamint a négy régi zenei professzorral: Vashegyi Györggyel, Lax Évával, Bernhard Forckkal és Nicholas Parle-al. Ezenkívül számos izgalmas program közül választhat a közönség.

A következő megálló Szombathely. A Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál jelenlegi formájában már 35. alkalommal kerül megrendezésre 2019. július 12. és 21. között. A Filharmónia Magyarország által szervezett szeminárium elsődleges célja, hogy szakmai fórumot teremtsen a világ minden tájáról érkezett résztvevőknek. Ennek eredményeképp az ide látogató karmesterek nemcsak a kortárs művek autentikus előadásmódját sajátíthatják el Hamar Zsolt vezetésével, hanem Bartók különleges zenei világának összefüggésében való megértése által, annak értő művelőivé válhatnak. A fesztivál, mely a szélesebb közönség számára is nagyszerű programokat kínál, idén igazi sztárokat hoz el Szombathelyre. Sebestyén Márta népdalénekes a Szent Efrém Férfikarral ad majd népzenével gazdagon átszőtt Bartók-koncertet; Vizin Viktória és Horváth István énekművészek pedig Szamosi Szabolcs különleges, késő esti orgonakoncertjén fogják elvarázsolni a közönséget. A fesztivál nyitókoncertjén a Nemzeti Filharmonikusok művészeiből alakult Grazioso Kamarazenekar lép fel Hamar Zsolt vezényletével, melyen a két nagy zenei géniusz, Bach és Bartók időben távoli, de mégis összeillő műveit tűzik műsorra. A hagyományosan megrendezésre kerülő karmesterkurzus zárókoncerten pedig a kurzuson résztvevő karmesterek ismét lehetőséget kapnak arra, hogy dirigálják a Savaria Szimfonikus Zenekart és bemutatkozhassanak a nagyérdemű előtt. A fesztivál forgatagában találkozhatunk még flashmobokkal, fúvószenekari térzenékkel és fényfestéssel is, de mindenképp érdemes lesz ellátogatni Sipos József rendező Bartókról készített dokumentumfilmjének ingyenes vetítésére majd az azt követő Párniczky Quartet jazz estre is.

Idén nyáron először kerül megrendezésre az Orgonák Éjszakája a Filharmónia Magyarország szervezésében július 20-án. Országszerte csatlakozhatnak a programhoz mindazok, akik szívesen játszanának aznap este a városok vagy falvak templomának orgonáján. Az este folyamán egy Guinness rekord kísérletre is sor kerül, amelynek célja, hogy az eseményre komponált dallamokat az országban a lehető legtöbb orgonán egyszerre szólaltassák meg. Továbbá orgonagyár látogatások, orgonatörténeti előadások, gyermekprogramok, különleges helyeken felcsendülő orgonazene, fotópályázat színesíti az Orgonák éjszakáját. Ez az éjszaka nyitánya az augusztusi OrgonaPont koncertsorozatnak, melyben a hangszerek királynője varázsol csodás hangulatot. A Filharmónia Magyarország nyári sorozata augusztus 31-ig az ország egész területén, 25 városba viszi el az orgona által nyújtott különlegeses hangversenyeket, izgalmas hangszerpárosításokban megszólaltatva azt. A koncertek műsorán a barokk, a klasszikus, a romantikus nagymesterek illetve kortárs szerzők mély spirituális élményt nyújtó vagy éppen virtuóz egyházi és világi darabjai mellett különféle komolyabb és játékosabb feldolgozások, orgona- és kamara-átiratok, derűs karakterdarabok, népszerű dallamok, könnyűzenébe hajló szórakoztató művek, izgalmas jazz-tételek és feldolgozások egyaránt szerepelnek.

A nyári programokra jegyek válthatók a Filharmónia Magyarország helyi irodáiban, az ismert jegyirodákban, a hangversenyek helyszínein, valamint online a www.jegymester.hu oldalon. Részletes információért látogasson el a Filharmónia Magyarország honlapjára.


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: