2019. április 7., vasárnap

Zeneköltők társasága
.
Szűcs Maté

A magyar költészet napján zseniális magyar szerzők művei hallhatók a Pannon Filharmonikusok koncertjén a Kodály Központban.

Liszt, Kodály és Bartók műveiből állította össze műsorát a Pannon Filharmonikusok április 11-i koncertjére, melyen a magyar költők nagyságát is megidézve Weöres Sándor és József Attila egy-egy verse ugyancsak hallható lesz. Az est szólistája a Berlini Filharmonikusok szólóbrácsása és a genfi zeneakadémia tanára, Szűcs Máté. A zenekart a fiatal karmester generáció egyik kiemelkedő képviselője, a Liszt-díjjal frissen kitüntetett Hámori Máté dirigálja.

A koncertet két Liszt-mű keretezi. Elsőként az egyben ritkán hallható darabban – Két epizód Lenau Faustjából - Éji menet; Mefisztó keringő – a zeneszerző Faust és Mefisztó alakjának megidézésével mintegy saját ellentmondásos személyiségét is megjelenítette. Szinte egész életében foglalkoztatta a Faust-téma, de nem Goethe, hanem Lenau szemléletében. Ezt követi Kodály Zoltán (később erősen átdolgozott) zeneakadémiai diplomamunkája, a Nyári este, majd az est kuriózuma: Szűcs Máté tolmácsolásban a szóló brácsairodalom egyik legjelentősebb darabja zárja az első részt.

A darab érdekessége, hogy első alkalommal kerül bemutatásra nyilvános előadáson Bartók legendás Brácsaversenyének a Fibonacci-számsor alapján rekonstruált változata, melynek szerzője Rakos Miklós. A szólista szerint a mű nagyszerű dramaturgiai felépítésű, hatalmas a művészek érdeklődése az új verzió iránt.

 A szünet után Liszt szemléletes és grandiózus megfogalmazásában lesz hallható a Tasso című mű, mely az olasz költő, Tasso panaszát és diadalát idézi meg. A karmesteri pódiumon elsőként köszönti a pécsi közönséget a Kodály Központban Hámori Máté.

A dirigens a zenekar Titánium-évada kapcsán az alábbi gondolatokat osztotta meg:

„A titánium egy nagyon tartós, szinte megrongálhatatlan anyag. Paradox módon bennünk emberekben minden alkatrész törékeny és romlandó, egyedül a lelkünkben lobogó tűz képes romlatlan állapotban maradni a végső percig. Ehhez viszont óvnunk kell, mint ahogy a régiek óvták a házi tűzhelyet. Az én „titánium pillanatom” az a kamaszkori emlék, amikor sok önvizsgálat után rátaláltam a lelkemben lobogó tűzre. Ezt a pillanatot őrzöm, minden kincsnél jobban, és remélem, hogy a lobogása még sokáig fűteni fog belülről.”

A hangversenyre jegyek a Kodály Központ jegypénztárában és online a jegymester.hu oldalon (IDE kattintva) vásárolhatók.
 

Nincsenek megjegyzések: