2019. április 2., kedd

Világhírű orgonaművész szólaltatja meg a hangszerek királynőjét




.

A Filharmónia Magyarország szervezésében Budapesten, Pécsett és Szegeden ad koncertet Francesco Finotti. A fővárosban egy különleges koncertnek lehetnek részesei, a világhírű orgonaművész az Anima Musicae Kamarazenekarral kiegészülve ad koncertet. Pécsett, illetve Szegeden önálló orgonaestje lesz hallható. Ön melyik koncertre váltja meg belépőjegyét?


Francesco Finotti az 1978-ban Budapesten megrendezett első Nemzetközi Liszt Ferenc Orgonaverseny győztese. Ragyogó koncertorgonista, számos rádiófelvételt készített, rendszeres fellépője a nemzetközi orgonafesztiváloknak és szólistaként a legnagyobb székesegyházak orgonáinak megszólaltatója. A Conservatorio Pollini di Padova és a padovai OPSA egyházmegyei központ orgonaiskolájának tanára, a padovai San Lorenzo székesegyház tiszteletbeli orgonistája.

A Budapesti Unikum bérlet koncertjén az Anima Musicae Kamarazenekarral lesz hallható orgonajátéka április 4-én.
A zenekar Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő fiatal együttese, több nemzetközi verseny és hazai díj kitüntetettje, Budapest és Európa rangos helyszíneinek állandó szereplője. A Mátyás-templomban felcsendülnek Händel és Mozart művek, valamint Marco Antonio Sumán Concerto orgonára és hangszerekre szerzeménye.

Ezenkívül Francesco Finotti önálló estje lesz hallható április 6-án a szegedi Orgonabérlet és április 8-án a pécsi Angster bérlet nyitóhangversenyén.
A Dóm és a Bazilika csodálatos orgonáján szólal meg Bach C-dúr versenyműve, Mozart h-moll adagioja, César Frank B-dúr Finalja, valamint Brahms több műve: az a-moll Prelúdium és fúga, a Herzliebster Jesu és a g-moll Prelúdium és fúga.

A két bérlet további négy különleges találkozást, hangszerpárosítást, fantasztikus koncertélményt ígér.
Többek között Sebestyén Márta népdalénekes páratlan hangjával, a Nyíregyházi Cantemus Kórussal, a Szent Efrém Férfikarral, Várdai István csellóművész, Dúlfalvy Éva hegedűművész és Solymosi Péter trombitaművész csodálatos játékával közösen csendül fel az orgona. A hangszerek királynőjét pedig Kovács Szilárd, Pálúr János, Szamosi Szabolcs és Kovács Róbert szólaltatja meg.




Nincsenek megjegyzések: