.
A legtöbb családnál a húsvéti hagyományhoz hozzátartozik a hús, a tojás és a kalács fogyasztása, hiszen már az ünnep neve is a böjt végét jelzi. Nagyszüleinknél a húsvéti főfogás a disznóból készült sonkát jelentette, azonban ma már egyre népszerűbb a pulykahúsból készült főtt-füstölt sonka.
A pulyka húsa könnyed, egészséges választás a nagy lakomák idején.
Garai
András, a Gallicoop marketingvezetője segít, hogy a lehető legjobb
falatot tehessük szeretteink elé Húsvétkor. – Örömmel tapasztaljuk, hogy
egyre több a tudatos fogyasztó, aki az egészséges, klasszikus receptúra
alapján készített termékeket keresi, és szívesen áldoz a minőségi, akár
prémiumkategóriás húsfélékre. Azt tanácsoljuk, hogy mindenképpen magyar
gyártótól, minél magasabb hústartalmú, kevés hozzáadott adalékanyagot
tartalmazó sonkát válasszon a vásárló!
Egészséges választás
Sok
előnye van a pulykahúsnak, ezért érdemes minél többet fogyasztani
belőle. Azért jó alternatíva, mert füstölt változatában ugyanolyan
ízletes fogás, mint a disznóból készült sonka, viszont szervezetünknek
sokkal kedvezőbb. A gyerekek számára is ideális, hisz ők ösztönösen
kerülik a nehéz fogásokat, ezért sokkal szívesebben fogyasztják a
pulykasonkát. Ha nincs kedvünk mindenkinek mást főzni, válasszuk a
szárnyasokat! Egy hagyományos sertéssonka több kilós, amelyet a család
Húsvét után is több hétig fogyaszt, ellenben a pulykasonka 1 kilogrammos
kiszerelés miatt gazdaságosabban beosztható.
Változatos praktikák
A
gasztroforradalom jelentős hozadéka, hogy egyre többen mernek
kísérletezni a konyhában. A megszokott főtt és füstölt sonka helyett
válasszunk mást: A Gallicoop szakértőinek nem titkolt célja, hogy egyre
több emberrel ismertessék meg az egészséges, minőségi alternatívát
kínáló pulykasonkát. Választhatjuk például a füstölt-főtt pulyka alsó-
és felsőcombot, vagy a főtt-füstölt pulykamellet, de kimondottan a
húsvéti szezonra főtt-füstölt, kötözött pulykacombsonkával is
találkozunk a boltok polcain. Ha kedveljük a különleges ízvilágot, akkor
érdemes kipróbálni, hogy a szobahőmérsékletű pulyka alsó-, felsőcombot
forró sütőben lepirítjuk, amelyből így egy különlegesen zamatos, ízes
főételt készíthetünk. Ez az elkészítési forma a Távol-Keleten nagyon
népszerű.
A legegyszerűbb megoldás
Húsvét
előtt a Gallicoop legnépszerűbb termékei a kötözött pulykasonka és a
pácolt, füstölt-főtt alsó-, felsőcomb. A pácolás és a valódi füstölés
mellett meg is fő a sonka, tehát a hibátlan ízélmény mellett azonnal
fogyasztható termékek. A tapasztalat azt mutatja, hogy az egy kilogramm
alatti termékek a legkelendőbbek, ezeket könnyen és szépen lehet
szeletelni, ezt a pulykasonkák általános mérete könnyen biztosítja.
Címke kisokos
Vásárláskor
érdemes alaposan tanulmányozni a jelöléseket. Érdemes figyelni, hogy
hagyományos pácolással, vagy gyorspácolással készült-e a termék,
valamint, hogy a jelölésen a „füstölt” vagy a „füstölt ízű” kifejezés
szerepel-e. Utóbbinál ugyanis mesterséges füstaromát juttatnak a
húskészítménybe. Pulykasonkák esetén keressük a Magyar Termék védjegyet!
Az így megjelölt termékek szigorú minőségellenőrzésen esnek át,
kizárólag magyar farmokon, magyar takarmánnyal nevelt baromfiból
készülnek, a végtermék minden alapanyag magyar. A Magyar Termék védjegy
magas élelmiszerbiztonsági garanciát ad a tudatos fogyasztóknak.
Receptajánló:
Húsvéti pite
- 50 dkg darált pulykahús
- 2 ek olívaolaj
- 1 csokor petrezselyem
- 1 vagy 2 tekercs bolti, kinyújtott leveles tészta (a sütőforma méretétől függően)
- 5 tojás
- só, bors
- 1 csipet őrölt koriander
A tojásokból hármat keményre főzünk, meghámozzuk, félretesszük.
A
sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy nagy tálba tesszük a húst, ráütünk 2
tojást, hozzáadjuk a felaprított petrezselymet, az olajat és a
fűszereket. Kézzel jól összekeverjük. Egy hosszúkás szögletes formát
kibélelünk sütőpapírral és az egyik kinyújtott tésztalappal.
Belehalmozzuk a tölteléket. A kemény tojásokat félbevágjuk és sorban a
közepére fektetjük, a vágott felükkel lefelé. Befedjük a másik
tésztalappal, és a széleket jól összenyomjuk, hogy sütés közben szét ne
nyíljon. A maradék tésztából kiszúróformával díszítést készíthetünk a
pite tetejére. Késsel 3 helyen apró lyukat vágunk a tésztába. A
megmaradt 1 tojást felverjük, megkenjük vele a pitét és kb. 35 perc
alatt megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése