2019. április 10., szerda

Lenyűgöző Michelangelo-kiállítással, zenei különlegességekkel kezdődik a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál!




.

A Szépművészeti Múzeum Michelangelo rajzművészetének szentelt kiállításával, egy igazi zenei ínyencséggel, Muszorgszkij Hovanscsina című művével, Jordi Savall és az Hespèrion XXI koncertjével, a Müpa falain táncra perdülő amerikai sztárcsapat, a BANDALOOP lélegzetelállító előadásával, Snétberger Ferenc szólókoncertjével, a Magyar Jazz Ünnepével, Kolonits Klára és Zsoldos Bálint Liszt-dalokra épülő kamaraestjével és többek között tavaszköszöntő promenáddal indul április első hétvégéjén Európa egyik legfontosabb összművészeti seregszemléje, a Budapesti Tavaszi Fesztivál. 2019. április 5. és 22. között közel 40 helyszínen több mint 100 program várja az érdeklődőket szerte a fővárosban.


A fesztivál első hétvégéje számtalan zenei csemegét tartogat: a Magyar Rádió Művészeti Együttesei a zeneszerzői szándékhoz hű változatban, Bojti János rekonstrukciójában, Kovács János vezényletével szólaltatják meg Muszorgszkij második és egyben utolsó befejezettnek tekinthető operáját. Itt lesz Jordi Savall és együttese, az Hespèrion XXI, jön Jurij Basmet és a Moszkvai Szólisták, és a tavalyi nagy sikerű debütálás után idén is visszatér a Zsabó Fesztivál, amely ezúttal az orosz és más szláv nyelvű régiók barokk kultúráját és régizenéjét helyezi középpontba. Fellép a Hof-Musici Baroque Ensemble, Dobozy Borbála csembalóművész a 18. századi, billentyűs hangszerre írt zene egyik legavatottabb tolmácsolójaként cseh mesterek műveit játssza, és itt lesz az orosz régizene egyik legnagyobb hatású muzsikusa, Alekszej Ljubimov, valamint a Concerto Armonico is.

Hatalmas várakozás övezi a Szépművészeti Múzeum új kiállítását: Magyarországon első alkalommal találkozhat ugyanis Michelangelo remekműveivel a közönség. A fesztivál első napján nyíló, A test diadala. Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet című tárlat a reneszánsz mester és kortársai nyolcvan művét mutatja be. Számtalan rajongó várja a vertikális tánc amerikai úttörője, a BANDALOOP fellépését is, akik a Müpa Fesztivál Színházában tartják Strings című előadásuk európai premierjét, sőt, a Müpa falain is táncra perdülnek szombaton és vasárnap 20h-tól, a két kültéri látványos produkció ingyenesen megtekinthető.

Mára a Budapesti Tavaszi Fesztivál védjegyévé vált, hogy a fellépők rendhagyó, máshol-máskor nem látható programmal készülnek, számtalan alkotás és formáció itt látható-hallható először, több különleges együttműködést, magyarországi bemutatót, új, formabontó helyszínt ünnepel a fesztivál minden műfajban. A nyitóhétvégén mutatja be vadonatúj lemezét a YOULÏ zenekar, a modern afrikai zene hazai képviseletének meghatározó formációja, a Mabon Dawud Republic, és az Àbáse néven szólóprojektet indító Bognár Szabolcs pedig napjaink legizgalmasabb afrikai muzsikusaival lép színpadra az A38 Hajón. A rendkívülinek ígérkező programra a vendégművészek Ghánából és Nigériából érkeznek.

A jazzkedvelők is igazi ínyencségekből válogathatnak ebben az évben: a nyitóhétvégén, a Magyar Jazz Ünnepén, a hazai jazzélet egyik legrangosabb eseményén olyan kiváló formációk követik egymást, mint az Oláh Dezső Trió, a Hajdu Klára Quartet, a Varga Bendegúz Quintet, a Révész Richárd Latin Trió és a Budapest Jazz Orchestra. Snétberger Ferenc április 6-i szólókoncertje, valamint a Párizsban élő zseniális magyar bőgős zenekara, a Szandai Mátyás Quartet is páratlan élményeket ígér április 16-án.



A Budapesti Tavaszi Fesztivál idén is a nemzetközi művészeti élet legendáit hozza el Budapestre: a fesztivál orosz tematikájának részeként hazánkba látogat a világ egyik legkiválóbb karmestere, Valerij Gergijev, aki április 20-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben saját együttesét, a Mariinszkij Színház Zenekarát vezényli és egy igazi különlegességgel, egy ritkán hallható Csajkovszkij-remekművel, a szerző utolsó, egyfelvonásos operájával, a Jolántával áll színpadra. Gergijev a mű koncerttermi előadásával már meghódította Barcelona és Hamburg közönségét: a budapesti este is életre szóló élményt ígér. Hasonlóképp felejthetetlen pillanatokat garantálnak a Mariinszkij Balettegyüttes világklasszis táncművészei, akik az egyik legsikeresebb előadásukkal, a Hamupipőkével érkeznek hazánkba. Először látogat Budapestre a szemtelenül fiatal és káprázatosan tehetséges zongoraművész, Ji, és a Grammy-díjas zeneszerző és karnagy, Eric Whitacre is. Varázslatos áriákkal érkezik a máltai sztártenor, Joseph Calleja, és a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermet tölti be fantasztikus hangjával az amerikai-japán souldíva, Judith Hill is.

A fesztivál keretében Budapest legfontosabb kulturális intézményei, a főváros legizgalmasabb koncerttermei, színházai, játszóhelyei fognak össze és töltik meg felejthetetlen programokkal a várost. Április 6-án, a fesztiválnyitó promenádon több száz hivatásos és amatőr táncos, énekes, zenész indul el a város központi helyszíneiről – Városháza park, Szent István tér –, hogy nagy zajt csapva bejelentse a tavasz kezdetét. Az Andrássy úton haladva egy-egy alkalmi állomáson, a Liszt Ferenc téren és a Kodály köröndön hagyományőrző performanszok várják a felvonulókat. A Hősök terére érve a promenádot nagy összművészeti produkció zárja, melyben akár a közönség is részt vehet. Április 9-től pedig a képzőművészeti különlegességek kedvelőinek nagy örömére ismét közel 70 kiállítótér, múzeum és műterem nyitja meg kapuit a Budapest Art Week keretében, ahol ebben az évben izgalmas orosz művészek és művek is megjelennek majd.

A kulturális tavasz 2019-ben is a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitónapján, április 5-én, pénteken kezdődik, és több mint két héten át tart majd. A fesztivál programjaira a jegyek a Müpa és a BFTK jegyértékesítési pontjain, illetve a www.btf.hu honlapon vásárolhatók meg.

További izgalmas részletek, interjúk és információk a március 20-án megjelent, első BTF Magazin hasábjain és a fesztivál megújult blogján:
https://issuu.com/budapestitavaszifesztival/docs/btf_magazin_2019_hu
http://btf.blog.hu/
 

Nincsenek megjegyzések: