2018. augusztus 11., szombat

XXV. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár
.
2018. augusztus 12-22., Hagyomány és Minőség Együtt! Résztvevők: Amerikai Egyesült Államok, Bolívia, Dél-Korea, Észak-Ciprus, Észtország, Franciaország, Jakutföld, Kirgizisztán, Kína, Laosz, Mexikó, Oroszország, Panama, Paraguay, Szenegál, Tahiti, Tajvan, Tatárország, Thaiföld, Törökország, Magyarország.


XXV. alkalommal kerül megrendezésre a fesztivál, amely hazánk és Európa egyik legjelentősebb, de méreteit tekintve legnagyobb nemzetközi folklórfesztiválja.
Minden település életének fontos része a hagyományteremtés, a külvilág számára való megmutatkozás, az önálló arculat megteremtése. Vannak olyan települések, ahol ezért szinte semmit sem kell tenni, mert a földrajzi fekvés, a történelmi múlt önmagát adva csak a „kihasználásra vár”. Vannak azonban olyan települések, melyek egyáltalán nem rendelkeznek hagyományokkal, vagy, mert a főváros árnyékában vannak, nagyon nehéz számukra kilépni ebből az árnyékból.

A fesztivál szakmai, illetve CIOFF központja Százhalombatta, főbb eseményei a települések között megosztottan történnek. Az elmúlt 24 évben közel 450.000 néző és 102 ország vett részt a fesztiválon. Ebben az évben 20 ország mutatkozik be. Százhalombattai sajátosság, hogy a külföldi táncosok családoknál laknak, melynek következtében szabályszerű népi mozgalom alakult ki a városlakók között, hogy melyik évben milyen nemzetiségű táncost hívhat otthonába a fesztivál ideje alatt. Levelek jönnek-mennek a világ minden pontja és Százhalombatta között a rendezvényt követően, ezzel is bizonyítván, hogy a külföldi táncosok és házigazdáik továbbra is szeretnének kapcsolatban maradni egymással.

A Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál a CIOFF (a Nemzetközi Néptáncfesztivált Szervezők Világszövetsége) védjegyét elnyert fesztivál, tagja az UNESCO egyik legerősebb nemzetközi partnerszervezetének.

A fesztivál legfontosabb hívószavai: 20 ország jelenléte; MOTIVÁCIÓ INSPIRÁCIÓ a nemzetköziség; a hagyományőrzés; a multikulturális események sora; a családi programok; a sajátos, csak itt megtalálható közösségi élmény; a népművészet, zene, tánc; a tárgyalkotók találkozása; a családias hangulat; a magas művészi élmény; a minőség.

Kiknek ajánlják?
Akiket érdekel a hagyományos kultúra, és akik nem csak nézni szeretik, hanem kipróbálni is.
Akik ismerkedni akarnak más országokból, távoli kontinensekről érkezőkkel.
Akik szeretik a jó zenét, akik a nap bármely szakában, akár éjszaka is képesek beülni egy jó koncertre, eseményre.
Akik kedvelik a pezsgő éjszakai életet, akiknek kisgyermekeik vannak, és szeretnének velük délutánonként családi programokon részt venni, úgy hogy nem kell hazamenni, etetni, a szervezők erre is gondoltak, és biztosítottak helyet a mamáknak és a babáknak.
Ajánlják fiataloknak, középkorúaknak, idősebbeknek, mert mindenkire gondoltak.
Ajánlják helybélieknek, utazóknak, vándoroknak.

Nyitó – és Záróceremónia
Nyitó: augusztus 14-én 19 órakor, Esőnap: augusztus 15-én;
Záró: augusztus 21-én este 19 órakor
A ceremóniák este 19 órakor kezdődnek, augusztus 14-én pompázatos tűzijáték koronázza meg a nyitóceremóniát! Egy este beutazhatja a világot, csodálatos kultúrákkal, táncokkal ismerkedhet! Igazi multikulturális csemege!

Ki játszik ilyet?
Gyerekek Summerfestje! Nemzetközi gyermekjátszó a Fesztiválsátorban (Rendezvényközpont parkoló). 2018. augusztus 16-19. között minden nap 16 órától 19 óráig. Igazi családi program, ahol a Ramazuri gyermek-színtársulat, táncház, kézművesség, babaringató, és 20 ország legjobb népi játékai és táncegyüttesei várják a gyerekeket, kicsiket és nagyokat! Az év legjobb családi programja!

Táncpanoráma
2018. augusztus 16-19. között esténként 19 órától a Barátság Kulturális Központ színháztermében. Varázslatos esték, ahol alkalmanként négy együttes mutatja be műsorát. Egy este a világ négy különböző országába utazhat el, és ehhez elegendő, ha a Kulturális Központ gyönyörűen felújított nézőterén foglalnak helyet.
Népek bálja 2018. augusztus 15. 20 óra, Szent István tér
Ha nem csak nézni szereti a táncokat, hanem szívesen táncolna külföldi vendégeikkel, akkor a Népek bálján megteheti. Ezen az estén kilenc ország táncait tanulhatja meg a Fesztiválsátorban.

Ökumenikus szertartás a békéért 2018. augusztus 17. 11 órakor, Szent István templom
A nemzetközi fesztiválok hagyománya az ökumenikus szertartás, amelyre az együttesek országaik népviseletben érkeznek. A szertartás során vallástól, felekezettől függetlenül együtt énekelnek a résztvevők, mindenki saját vallási énekeiből ad elő néhány dalt, így a szertartás egyben igazi zenei csemege is!

Nyári karnevál 2018. augusztus 18. 23 órakor, Fesztiválklub
Esti vidám, fergeteges jelmezbál valamennyi együttes részvételével a Fesztiválklubban.
Belépés csak jelmezben!

Fesztiváltárlat és kiállítás augusztus 14-től a Barátság Kulturális Központban
A Barátság Kulturális Központ előterében valamennyi együttes érdekes és izgalmas anyagot mutat be országáról, illetve itt látható a nemzetközi népviselet bemutató. A kiállítás a fesztivál teljes időtartama alatt megtekinthető.

Kiemelt programok:
Romengo zenekar
2018. augusztus 13. hétfő 19.30
Ferenczi György és a Rackajam
2018. augusztus 13. hétfő 21.00
Góbé Zenekar
2018. augusztus 15. 19.00
Esszencia zenekar
2018. augusztus 15. szerda 20.00
Boban Marković Orkestar
2018. augusztus 16. csütörtök, 22:00
SZALONNA és bandája valamint a TARSOLY zenekar közös koncertje
2018. augusztus 17. péntek, 20:00
PÁL CSALÁD koncertje
2018. augusztus 17. péntek 22 óra
Karaván família
2018. augusztus 18. 20.00
Gyökerek és szárnyak
a Chorus Matricanus, Szokolay Dongó Balázs és Fassang László koncertje
2018. augusztus 18. 22.00

Díszvendég Kárpátalja

Kárpátalja földrajzilag Kelet-közép Európában fekszik, a mai Ukrajna dél-nyugati részén - egy évezreden át a történelmi Magyarország észak-keleti részét alkotta. Ezen a területen, még ma is él kb. 200.000 magyar, abban az államban, amelyet 1920-ban a Versailles-i (trianoni) békediktátum Ukrajnának ítélt.
A határváltozások következtében az itt élő lakosok öt állam polgárai voltak a XX. század folyamán anélkül, hogy kimozdultak volna a szülőföldjükről: az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása után a versailles-i békeszerződések következtében Csehszlovákia, a II. világháború alatt Magyarország, a párizsi békét követően a Szovjetunió, 1991 után pedig Ukrajna állampolgárai lettek. A különböző államalakulatok mindig más-más nyelvű kultúra dominanciáját próbálták ráerőltetni az itt élőkre. A kárpátaljai magyar népesség a két világháború közötti polgári demokratikus Csehszlovákiában nem tudta teljes mértékben érvényesíteni kisebbségi jogait. A szovjet totalitárius rendszerben a vidék magyarságának nem tartották be sem az emberi, sem pedig nemzetiségi jogait. A legsúlyosabb csapást mégis a II. világháború és az azt követő megtorlások jelentették számára. 1944-ben megközelítőleg 25.000 fő menekült el Magyarországra. A bevonuló szovjet csapatok 1944 végén több mint 25.000 főt hurcoltak el a 18 és 50 év közötti életkorú férfiak közül, akiknek egyharmada sosem tért vissza a munkatáborokból. Helyettük ukránok és oroszok ezreit költöztették be a korábban döntően magyarlakta városokba. Ebben az etnikailag igen tarka régióban a magyar kultúra a XX. században fokozatosan elveszítette meghatározó szerepét, amelyért az ott élő magyarok mindig hatalmas harcokat vívtak.

2018. augusztus 12-22.
Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: