2018. augusztus 18., szombat

15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál 2018. szeptember 14-23. Miskolc




.

A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál idén 15. alkalommal, szeptember 14-23-ig várja a hazai és nemzetközi filmbarát közönséget, filmes szakembereket, alkotókat és a filmszakma összes szereplőjét Miskolcon.

Bíró Tibor fesztiváligazgató tájékoztatása szerint a fesztiválon az elmúlt évek hagyományainak megfelelően több nemzetközi szervezet által delegált zsűri is közreműködik, melyek az általuk odaítélt díjakról fog dönteni: a SIGNIS és az INTERFILM által delegált Nemzetközi Ökumenikus Zsűri,  a Nemzetközi Art mozi Szövetség (CICAE) zsűrije, valamint a FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) zsűrije.
A 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál játékfilmes nagyzsűrijének elnöke Krzysztof Zanussi filmrendező. Krzysztof Zanussi hosszú és páratlanul sikeres pályafutása során elnyerte többek között a Velencei Filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt, a Zsűri díját Cannes-ban, jelölték Golden Globe-díjra és megkapta a Locarnói Filmfesztivál fődíját, az Arany Leopárdot is. Zanussi az európai és az egyetemes filmművészet egyik legfontosabb alakja. Az egyik legintellektuálisabb, legműveltebb, legtisztábban fogalmazó, legfelkészültebb, legtöbb nyelven beszélő filmrendező. Hősei - többnyire Közép-Európa történelmi és politikai viharaiban – a tiszta, erkölcsös, az aktuális kortól és társadalomtól független, teljes élet lehetőségét keresik. Zanussi olyan sztárokkal dolgozott mint Vittorio Gassman, Daniel Olbrychski, Christoph Waltz, Raf Vallone, Max von Sydow, Zbigniew Zapasiewicz, Maja Komorowska, Robert Powell vagy Valeria Golino, olyan filmekkel vált világhírűvé, mint a Védőszínek, a Kristályszerkezet, a Spirál, az Imperatívusz, A nyugodt Nap éve, vagy – a II. János Pál pápa életének korai szakaszát bemutató – az Egy távoli országból. Alkotótársa, Sławomir Idziak, Zanussi 13 filmjét fényképezte, 2009-ben nyerte el a Jameson CineFest Életműdíját. Idén a Jameson CineFest három remekműjének vetítésével (Védőszínek, A nyugodt Nap éve, Konstans), mesterkurzussal és életműdíjjal tiszteleg a legendás Krzysztof Zanussi előtt. 
A játékfilmes zsűri tagjai: 
Kerekes Vica szlovákiai születésű színésznő, Christina Fon kanadai producer, Stevie Salas amerikai indián származású filmes és televíziós producer, Raymond Walravens, a World Cinema Amsterdam fesztivál alapító elnöke és kurátora, a bécsi Filmakadémián végzett salzburgi Bernhard Wenger, a prágai FAMU filmrendező szakon végzett Damián Vondrasek és Dudás Balázsa tavalyi CineNewWave fődíjasa.
Kerekes Vica nemcsak Magyarországon, hanem Csehországban és Szlovákiában is az egyik legnépszerűbb színésznő. A füleki, szlovákiai születésű művész mintegy hatvan filmben, tévéfilmben és tévésorozatban játszott, így többek között az One human minute,  a Deckname Holec, a Milada, a Seven Days of Sin, a Die Freibadqlick, a Tranzitidő című alkotásokban.
Christina Fon kanadai producer, a Sundance, a háromszoros Canadian Screen Award nyertes RUMBLE: The Indians Who Rocked the World és a négyszer Canadian Screen Awardra jelölt Mohawk Girl című sorozat fűződik a nevéhez. A RUMBLE: The Indians Who Rocked the World című filmjét a Jameson CineFest versenyen kívül mutatja be. 
Stevie Salas amerikai indián származású filmes és televíziós producer, a Smithsonian’s National Museum tanácsadója. Amerikai indiánként számos fontos, az őslakos közösségeket érintő projektben vesz részt. Világhírű gitáros, albumai több mint 2 millió példányban keltek el világszerte.
Raymond Walravens 1982 óta vezeti az amszterdami Rialto független művészmozit. Kilenc éve alapító elnöke és kurátora a World Cinema Amsterdam fesztiválnak. Számos nemzetközi filmfesztivál zsűrijében dolgozott: Quinzaine des Realisateurs (Cannes), Indielisboa, Doclisboa (Lisszabon), Semana dos Realizadores (Rio de Janeiro), Uruguayi Nemzetközi Film Fesztivál (Montevideo), Európai Film Fesztivál (Sevilla). 
A salzburgi Bernhard Wenger a bécsi Filmakadémián végzett. Rövidfilmjei és vezető osztrák és német együtteseknek készített zenei videói számos díjat nyertek, többek között az idei Max Ophüls Fesztivál közönségdíját és a Diagonale (az osztrák nemzeti filmfesztivál) legjobb kisjátékfilmjének járó fődíjat.
Damián Vondrasek a prágai FAMU filmrendező szakán végzett, vizsgafilmjeivel számos fesztiváldíjat nyert, és Bebörtönözve című kisjátékfilmje 2017-ben óriási kritikai és közönségsikert aratott Csehországban.
Dudás Balázs a tavalyi CineNewWave fődíjasa, filmje, a Welcome számos más díjat nyert Magyarországon és külföldön.
A 15. Jameson CineFest Nemzetközi Filmfesztivál megújult honlappal várja az érdeklődőket: 
https://www.cinefest.hu/
 

Nincsenek megjegyzések: