2018. augusztus 7., kedd

Nyáresti filmzenék a Benczúr Kertben




.

Ilyenek voltunk… Náray Erika, Polyák Lilla, és Szulák Andrea. Három Funny Girl. Három díva. Három csodálatos hang… Mi kell még egy felhőtlen nyáresti kikapcsolódáshoz? Természetesen a remek muzsika.

Ahogy vannak filmek, amelyeket bármennyiszer megnézünk, úgy vannak mozislágerek, amelyeket bármikor örömmel meghallgatunk. Ezekből válogat Náray Erika, Polyák Lilla és Szulák Andrea, valamint öt fantasztikus zenész. Nem lesz olyan dal, amelyet ne ismerne a közönség! De mégis más lesz – a három díva előadásában.

A Benczúr Kerti Estén felcsendülnek részletek magyar filmekből, olyan örökzöldek, mint az Engem rumba döntöget romba, a Kicsit szomorkás a hangulatom máma, a Különös éjszaka volt, vagy a Su-su bolondság. De lesznek Oscar-díjas betétdalok is, mint az Álljon meg a nászmenetből a Say a Little Prayer for You, a New York, New York, az Ilyenek voltunk címadó dala, a Can’t Take My Eyes off You az Összeesküvés elmélet című filmből, vagy James Bond és Disney klasszikusok slágerei.
Közreműködik:
Juhász Attila – zongora, Schneider Zoltán – gitár, Studniczky László – basszus,
Elek István – fúvós hangszerek, Berdisz Tamás – dob, ütőhangszerek

A környék villanegyedében a Benczúr utcai Egyedi Palota volt az egyik legérdekesebb és legrejtélyesebb ház a 20. század elején. A palota és a platánfás kert ma is különösen szép. Ott van a gyönyörűen felújított szabadtéri színpad.

Amikor az Andrássy út környékének villanegyede, akkoriban épült az Egyedi-palota is a 19. század végén a Benczúr utcában, amelyet akkoriban Nagy János utcának hívtak.
A neoreneszánsz palotát Marmorek Oszkár tervezte háromszintes lakóháznak. Az alagsorban – a kiszolgáló helyiségek mellett – istálló volt Egyedi Lajos ménesének, az első emeleten lakószobák és fogadóhelyiségek, a másodikon irodák kaptak helyet. A Díszterem kupolája alatt télikertet rendeztek be. Az utcai fronton volt a szalon, egyik oldalán a hölgyszobával (ez a mai Fehér szalon), másikon az úri szobával (most ez a Barna szalon). A Vadászterem volt az ebédlő egykor. Állítólag a palota hatalmas kertjébe temették el a leghíresebb magyar versenyló, Kincsem egyik dédunokáját.
Egyedi Lajos és testvére, Artúr vagyonát apjuk, Stern Ignác alapozta meg újpesti szeszgyárosként. A családnak Egyeden is birtokai voltak, innen a névmagyarosítás. A gazdasági válság tönkretette a két fiút. Artúrt a veje megfojtotta, mert nem volt hajlandó rendezni annak tartozásait. Egyedi Lajos pedig 1927-ben öngyilkos lett: nem akarta végignézni a Benczúr utcai palotájuk felszámolását. Halálát követően az épület a Magyar-Itáliai Bank tulajdonába került. A banktól az ingatlant 1930-ban vásárolta meg a Magyar Királyi Posta Jóléti Alapja – egyesületeinek otthonául. Az ötvenes évektől is a postások művelődési igényeinek szolgálatába állt. A Magyar Posta Zrt. – ma már mint 100 százalékos tulajdonos – a kulturális tevékenység felélesztésére 2011-ben létrehozta a Postakürt Alapítványt, amely igazi közösségi helyként működteti az épületet: ez ad otthont a Postamúzeumnak és a Benczúr Ház művelődési intézménynek.

2018. augusztus 8. 20.30 (esőnap: augusztus 9.)
Ilyenek voltunk…
Benczúr Palota
1068 Budapest, Benczúr utca 27.


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: