2018. június 17., vasárnap

Milliárdos befektetéssel nyit gyártó- és kutatóközpontot a Pannontej




Több milliárd forintos beruházással megduplázza veszprémi üzeme gyártókapacitását Magyarország vezető sajtgyártó és -forgalmazó vállalata, a
Pannontej Zrt. A vállalat egyik legnagyobb globális innovációs és fejlesztési központját telepíti a városba, illetve új munkahelyeket teremt.

Elősütött és panírozott (úgynevezett pané) termékek gyártásának fejlesztését kezdte el, illetve egy új, regionális kutatás-fejlesztési központot is kialakít Veszprémben a Pannontej Zrt. A különlegességek széleskörű gyártásához két új gyártósort helyeznek üzembe, valamint új épületet, raktárat és kutatóközpontot is létrehoznak. A több milliárd forint értékű beruházás eredményeként épülő kiválósági központ, a jelentős gyártásivolumen-növekedés mellett új munkahelyeket is teremt. A mostani fejlesztésekkel az üzem jelenlegi gyártásikapacitása megduplázódik, a Veszprémben gyártott új sajtok pedig főleg exportra – az európai, a kínai és az amerikai piacokra – kerülnek majd.
„Rendkívül izgalmas dolog, hogy új távlatokat nyithatunk egy magyarországi üzem számára” – nyilatkozta Kajdon Attila, a Pannontej Zrt. vezérigazgatója. „E befektetésünk összhangban van folyamatos innovációs törekvéseinkkel, és azzal is, hogy mind itthon, mind külföldön a legizgalmasabb és a legváltozatosabb termékeket kínálhassuk. Fogyasztóinknak igyekszünk mindig innovatív termékeket, új ízélményeket nyújtani, hitvallásunk, hogy a legkifinomultabb igényeket is ki lehet, és ki kell elégíteni. Az elősütött és panírozott sajtermékek gyártásának, illetve hazai fejlesztésének elindításával ezeket a célokat kívánjuk elérni. Fontos számunkra az is, hogy kiváló és stabil munkalehetőséget nyújthassunk a magyar munkavállalók számára. A beruházás révén e célunkat is elérhettük” – tette hozzá a vezérigazgató.
A már elindult építési munkálatok első szakasza a tervek szerint szeptemberben zárul. A folyamat második fázisában – az európai gyártási kapacitások optimalizációja révén – a pané termékek gyártósora a Savencia csoport csehországbeli, hesovi egységéből 2019 januárjában érkezik Veszprémbe. A vállalat középtávon egy másik, modern gyártósor beszerzését is tervezi, ami további kapacitásbővítést eredményezhet az üzemben.
„A Pannontej gyárépületében zajló fejlesztés olyan innováció, amely komoly gazdasági növekedést von maga után mind a cég, mind pedig a város számára. Ez a bővítés Veszprém jövőjét, gazdasági előrelépését, a hozzáadott értékeinek növelését is támogatja. Külön öröm számunkra, hogy a Pannontej a kutatást helyezi a fókuszba az Európai Kiválósági Központ megépítésével, valamint új épületeket is létrehoznak, tovább növelve ezzel a foglalkoztatottságot” – mondta Porga Gyula, Veszprém polgármestere. „Meggyőződésem, hogy ez a fejlesztés Veszprém jövője szempontjából meghatározó lesz, magas színvonalú munkával minőségi termékek előállítását végzik majd. Az iparterületi fejlesztésekhez méltó módon a környék infrastrukturális, közlekedési feltételeket javító beruházásainak megvalósításával kívánjuk támogatni a további fejlődést” – tette hozzá.
A cégcsoport számára a gyártás mellett a termékfejlesztés is kulcsfontosságú, a veszprémi gyár ezért, a magyar tudásra építve, a jövőben nemzetközi innovációs és fejlesztési központként működik majd.
„A Savencia-csoport panírozott specialitásai kutatás-fejlesztési tevékenységének kialakítása Veszprémben összhangban van azon törekvésünkkel, hogy az országban lévő termelési kapacitások mellett a kutatás-fejlesztési tevékenységek is erősödjenek” – emelte ki a beruházás fontosságát, Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnöke. „Ezen felül, a projekt részekén megvalósuló, modern gyártósor telepítése hozzájárul a magas hozzáadott értékű élelmiszeripari technológiák elterjedéséhez, ami tovább növeli a hazai élelmiszeripar versenyképességét” – mondta. 
A beruházással a veszprémi üzem a Savencia-csoport egyik legfontosabb – Európában pedig az egyik legnagyobb – globális innovációs és fejlesztési központja lesz.

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: