2018. június 20., szerda

Az állatvilág fizikája




Csúcsteljesítmény az energiagazdálkodásban. Az első hó lehullásakor a mormota lezárja az odú bejáratát egy hosszú földdarabbal. Elhelyezkedik a föld alatt 2-3 méterre, hogy átaludja a telet. Amikor a hőmérséklete 38 C-fokról 4
fokra csökken, szívverése erőteljesen lelassul. Ekkor felébred és mozogni kezd, hogy ne fagyjon meg. Majd ismét elalszik. Hat hónap alatt használja fel a meleg évszakban felszedett 2 kiló zsírt, amely a testét borítja.

Nagy teljesítményű búvárszivattyú a zsiráf különleges 12 kg súlyú szíve, amely percenként 60 liter vért pumpál a testébe. Szükség is van rá, mert a föld legmagasabb állata 6 méter magas, a feje 3 méterrel a szíve felett van. A természet ellátta egy olyan védőrendszerrel, amely mozgás közben is állandó nyomást tud fenntartani a nyaki verőérnél. A hatalmas nyakban mindössze hét csigolya van, pontosan annyi, mint egy egérnek.
Háromszáz nap alatt lesz a kenguru bébiből önálló életre képes jószág. A nőstény világra hoz egy 0,75-1 grammos (!) embriót. Aki lassan végigkapaszkodik az anya szőrzetén , amíg el nem jut a hasán lévő zsebbe. 8 hónappal később, amikor már a testsúlya eléri a 2-4 kilogrammot, elhagyja meleg fészkét, de az anyja azért időnként még megszoptatja. Újabb 2 hónap elteltével biztonságosan ugrál egyedül, ekkor már kistestvére ott van az anyja pocakjában.
A szürke daru valóban ért az aerodinamikához. Súlya 5 kg, a szárnyainak fesztávolsága 2,5 méter. Erős légellenállással kell megküzdenie. A hideg északról délre irányuló utazás         V-alakban történik, mindegyik madár az előző nyomában repül, ezzel kihasználja a szárnycsapások által keltett légáramlatokat, így kevésbé fáradságos a repülés. Aki az élen van, az végzi a legnagyobb erőfeszítést, ezért időszakonként a háta mögött repülő társai váltják fel. Az út során folyamatosan váltják egymást. Sebességük 60 km/óra.
Erőteljes motor, négy propeller, egy légballon. Szitakötő, a repülő vadász. Két hatalmas szeme 20 méterről észreveszi a legyet. Felé repül 40 km/óra sebességgel. Szétnyitja tüskés lábait, majd közelíti egymáshoz, a legyet egy kibocsátott vékony fonállal kapja el a levegőben. Ugyanakkor a légyhez képest hatalmas fogazott állkapcsa összeroppantja a zsákmányt. Következhet a lakoma, majd a második fogás.
Félelmetes céllövő a garnélarák. Elrejtőzve lesben áll a korallsziklák között. Egy hal úszik előtte, a rák rátüzel. De milyen fegyverrel? Hatalmas ollójával villámgyorsan összecsípi a száját, ahonnan olyan vízsugarat lövell ki, mint egy vízágyú. Kísérleti úton nem tudták a lövés sebességét, erejét megmérni, tönkretette a műszert. A célba vett hal azonnal elpusztul, ezután már csak a rejtekhelyre kell vinni a zsákmányt és elfogyasztani.

Láng Róbert - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: